Bahan-bahannya:
  • 3 cawan tepung atta
  • 1 s/t garam halus
  • 1 1/2 cawan air suam
  • Sedikit tepung atta untuk menabur
Cara-caranya:
  • Sukatan 1 cawan di atas bersamaan dengan 225 ml.
  • Dalam mangkuk besar, campurkan tepung atta dan garam, kemudian buatkan lubang ditengah-tengah tepung tadi dan tuangkan air suam sedikit-sedikit ditengah-tengah lubang tepung tadi, gaulkan sehingga menjadi doh.
  • Kalau adunan lembik tambahkan sedikit lagi tepung atau adunan keras, tambahkan sedikit air, adunkan sehingga betul-betul menjadi doh yang tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras.
  • Ambil doh tadi dan letakkan di atas permukaan rata yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung atta.
  • Ulikan lagi doh kira-kira 5-6 minit dan tutupkan doh dengan plastik dan simpan doh kira-kira 30 minit atau 1 jam, lagi lama disimpan lagi bagus.
  • Taburkan sedikit tepung atta dipermukaan yang rata, ambil sedikit doh dan bentukkan bulat, kemudian canai nipis doh tadi.
  • Letakkan capati di atas kuali leper dan tekan-tekan permukaan capati dengan kain yang bersih, balik-balikkan capati sehingga capati masak atau bertukar warna keperangan.
  • Angkat dan ketepikan.
  • Buat lagi proses yang sama sehingga doh habis.
  • Simpan capati didalam tuala supaya capati kekal hangat dan lembut.
  • Keluarkan capati apabila hendak dihidangkan.
Bahan Sambal Sardin :
  • 1 tin besar sardin cap ayam brand - buangkan tulang ikan sardin ditengah-tengahnya, ambil ikan sardinnya sahaja dan hancur-hancurkan sedikit.
  • 6 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 gengam lada kering - yang telah dimasak terlebih dahulu, toskan airnya *
  • 1 biji bawang besar - diracik halus
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak 
Cara-caranya:
  • Kisar bahan yang bertanda (*)
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan kisar sehingga naik bau, kemudian tuangkan air asam jawa, kacau sehingga rata.
  • Masukkan bawang besar yang telah diracik halus tadi bersama ikan sardin, kacau lagi sehingga bawang layu.
  • Masukkan sedikit air jika perlu dan perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula mengikut selera masing-masing.
  • Apabila sambal sardin agak pekat, bolehlah ditutup apinya.
  • Hidangkan bersama capati.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin