Bahan-bahannya:
  • Bahan lempeng pekak:
  • 3 cawan tepung gandum *
  • 1 s/t garam *
  • 1 cawan air panas
  • Sedikit air sejuk
Cara-caranya:
  • Campurkan bahan yang bertanda (*) kedalam mangkuk bekas, gaul rata kemudian tuangkan air panas sambil di kacau rata.
  • Tuangkan pula air sejuk sedikit-sedikit sambil di kacau sehingga menjadi adunan yang agak pekat. Jangan biarkan adunan terlalu cair.
  • Biarkan adunan sekejap.
  • Panaskan kuali leper dengan sapukan sedikit minyak, tuangkan sedikit adunan ke tengah-tengah kuali dan ratakan menjadi adunan dengan senduk sehingga leper, balik-balikkan sehingga masak, angkat dan ketepikan. Buat proses yang sama sehingga adunan habis. 
  • Hidangkan lempeng dengan sambal tumis.
  • Bahan sambal tumis tumbuk:
  • 1 gengam cili kering - direbus sehingga lembut, toskan airnya *
  • 6-8 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 cm belacan *
  • 1 biji bawang besar - dihiris 
  • 1 s/b ikan bilis
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak
Cara-caranya:
  • Tumbuk bahan yang bertanda (*) ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan tumbuk hingga sambal betul-betul garing, kemudian tuangkan air asam jaya, kacau hingga sambal agak pekat, kemudian masukkan bawang besar dan ikan bilis, kacau lagi hingga sebati dan akhir sekali masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula, kacau hingga sambal agak kering, bolehlah ditutup apinya.
  • Hidangkan bersama lempeng..

2 Ulasan:

Mat Gebu berkata...

Hujan2 nayang lempeng pekak, tak kuasa kan...sabarr jelah aku...

Suejoshua berkata...

Mat Gebu oiii! yg nko dok tayang lempeng kelapa tu ingat tak tekanan ke aku kat sini, podaahhh!!!

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin