Assalamualaikum...
Kita berjumpa lagi yer...tuhan masih panjangkan umur aku, alhamdulillah setelah lama juga aku terlantar sakit dan sekarang ni dah semakin baik syukur pada tuhan.
Nak cerita sikit jer kat nkorang, mesti nkorang perasan kan dah lama aku tak meng update blog aku ni, busy tu memang ar busy tapi kadang tu masih sempat lagi meng update blog cuma kali ni semacam lama giteww tak update blog kan? sekarang mesti dah tahu kenapa? cer tengok gambo tu! haaa! gambo ni aku cilok kat hp Mr J aku, sempat plak mamat tu dok gambik gambo aku masa masuk spital kemarin. Sebenarnya lama juga aku sakit kali ni, bukan aku jer yang sakit, kiranya satu family semua sakit, batuk, demam dan macam2 penyakit ar yang kena, mana taknya..cuaca kat sini bukannya elok sangat, dengan jerebunya, kejap hujan kejap panas, cuaca tak menentu jadi ni lah akibatnya kalau tak jaga diri betul2! huk..huk!
3 hari aku masuk hospital sebab aku disahkan mengidap bronchitis akibat dari batuk yang teruk dan kahak yang banyak hingga tersumbat kat paru2, kalau batuk memang aku terus kena sesak nafas sebab paru2 aku dah tersumbat, tu yang masa kat hospital aku sentiasa dipasang gas untuk senang nak bernafas, mmm...seksanya rasa masa tu! rasa macam nak mati pun ada! macam2 perasaan juga yang datang dan macam2 yang otak aku fikirkan! tapi aku sentiasa berdoa pada tuhan agar panjangkanlah umur aku kerana tanggung jawab aku sebagai anak, isteri dan mummy pada diorang tu semua belum habis dan juga tanggung jawab aku sebagai hambanya juga masih belum sempurna..
Alhamdulillah...berkat doa dari family dan kawan2 akhirnya aku kembali sihat walaupun belum 100% tapi ni dah kira alhamduillah...masih tinggal batuk sikit2 jer...kena juga demam campak tapi tak lama, kena 3 hari jer pastu dah ok sebab mak aku kasi minum air kelapa so semua bintik2 merah habis keluar. Walaupun dah sihat tapi doktor masih pesan pada aku supaya jangan lasak2 sangat sebab badan aku baru nak pulih, lebih banyakkan berehat.
Dikesempatan ni aku nak ucapkan terima kasih pada family, sanak saudara, kawan2 yang tak henti-henti bagi sokongan dan doa melalui fb, email, sms dan yang menelefon juga, terutama pada Mr J yang sabar jaga aku kat hospital berulang-alik sekali gus menjaga anak2.
Jutaan terima kasih juga pada mak aku yang sangat aku sayangi kerana lepas balik dari hospital dialah yang masakkan lauk2 orang sakit untuk aku, suapkan makan, lap2kan muka, huk..huk..terharu...
Dan lagi untuk kakak aku sekeluarga yang sanggup tak balik rumah kerana tiap2 malam tidur rumah mak aku, sentiasa nak disisi aku saat aku sakit, terima kasih yang tak terhingga dan aku terharu..aku sayang nkorang semua.
Ok lah, kita berhenti dulu kat sini, insyaallah kita jumpa lagi dicatatan akan datang, jaga diri semua ok!
Bye!!!!

Wasallam..

SUMBER DARI: Azlita Aziz

BAHAN-BAHANNYA

250 gm tepung gandum
• 230 gm gula castor
• 2 biji telur
• 1 cawan aiskrim soda (minuman bikarbonat)
• 1 sudu teh esen vanila
• 1 sudu teh ovalette
• sedikit pewarna kegemaran

BAHAN-BAHANNYA:

Pukul telur, gula, esen vanila dan ovallete hingga kembang. Masukkan tepung dan aiskrim soda secara berselang-seli. Setelah sebati bahagikan kepada beberapa beberapa mangkuk dan warnakan mengikut citarasa. Masukkan dalam cup cake dan kukus selama 15 minit. Pastikan kukus telah betul-betul panas dan airnya telah mendidih barulah dikukus supaya apamnyar naik cantik dan mekar.





BAHAN-BAHANNYA:
  • 3 kilo daging lembu - dipotong
  • 200 ml santan cair
  • 200 ml santan pekat
  • 2 helai daun kunyit
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 keping asam kelugor
  • 200 gm kerisik
  • 400 gm kacang tanah yang telah dikisar kasar
  • 8 s/b ketumbar - disangai dan dikisar halus *
  • 2 s/b jintan kasar - disangai dan dikisar halus *
  • 2 s/b jintan halus - disangai dan dikisar halus*
  • Garam, perasa dan gula
  • Minyak untuk menumis
  • BAHAN KISAR:
  • 20 biji bawang merah kecil
  • 10 biji bawang putih
  • 3 cm halia
  • 4 cm lengkuas
  • 1 cm kunyit
  • 3 batang serai
CARA-CARANYA:
  • Masukkan bahan yang bertanda * kedalam blender dan kisar bersama bahan kisar.
  • Tuangkan bahan yang telah dikisar tadi pada daging dan masukkan juga perasa, gula, asam gelugor dan daun limau, gaul sebati.
  • Perapkan daging selama 8 jam dan disimpan kedalam peti sejuk.
  • Panaskan minyak dan tumiskan daging perap tadi, kacau hingga air daging kering, kemudian masukkan santan cair, biarkan sehingga daging agak empuk, barulah dimasukkan santan pekat, kacau lagi hingga agak kering.
  • Masukkan garam secukup rasa, kacau lagi hingga sebati, kemudian masukkan kerisik dan kacang tanah yang telah dikisar, kacau hingga pekat dan kering, masukkan daun kunyit, kacau rata, barulah ditutup apinya.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin