Assalamualaikum...huwah! huwah! huwahhhh! nko siap ada majlis makan malam yer mok, dulu masa hakak kawin majlis sampai petang jer...pakai baju gaun bagai pun masih sampai petang tapi nko jejak kemalam siap pakai baju hijau lagi gitewww...bak kata laki nko kan nko dah macam katun yang isteri shrek tu tau! teruk ar laki nko nih! tapi kalau nengok betul2 memang macam tu nok! hahaha! jangan mara hokkey...hakak gurau jer...laki nko tu yang ngajo hakak cakap cenggitu! apapun majlis nko malam sabtu hari tu meriah dan gilang gemilang ala2 artis kawin gitewww siap pakai gaun2...bukan nko tau yang pakai gaun, tetamu pun tak lepaskan peluang dok pakai gaun bagai...ni ar masanya yer tak...kalau tak memang bergantung tak terpakailah gaun2 kat gobok nu hah! cayalah mok!


Waaaaaaa...pengapit perempuan berani mati seh pakai gaun tarzan malam tu, apapun ini adalah hasil hasutan makcik dia sebenonyer...muahahaha...makcik dia kalau pakai baju cam tu kompom tetamu dok nengok jer sampai takde orang tengok pengantin kanggg...jadinya biarlah makcik si ciqa tu pakai yang besa2 jer...ececehhh...konon! datang ar bagaknyer tu...nyampah! apapun ciqa masih muda, pakailah selagi nak, sok dah kertu nak pakai cenggitu silap2 laki nko jeling-menjeling jer...lain ar makcik nko ni hah! laki sporting hokkey! mmm...Mr J...i lap u ar...


Antara tetamu yang datang mesti ar kaum kerabat yer tak, orang lain memang ar ada tapi dok tepek kat blog aku ni takde sapa pun yang kenal, beh baik letak gambo family jer kan...


Masih lagi kaum kerabat sendiri termasuk anak saudara aku iaitu ustaz fairus dai isterinya ustazah nani, walaupun ustaz dan ustazah tapi aku kenal sangat kat anak saudara aku ni, diorang ialah manusia yang paling baik yang ada dalam family aku, tak pernah masuk campur urusan peribadi family sendiri terutama yang bersangkutan dengan agama, masing2 tahu siapa diri masing2 dan ingat siapa diri kita dah cukup! kebaikan dan keimanan terletak pada diri masing2 jadi hal2 macam ni memang tak pernah jadi masaalah dalam family aku, tak ar macam ada sesetengah orang, alim yang sengaja ditunjuk-tunjuk pastu dok konon nak ngajo orang lain, kengkononnyer nak berkongsi ilmu, tak salahkan...konon...tapi menunjuk tak hengat! pirahhhhhhhhh! bebenonyer habuk pun tarak nko tu nyahhhh!!! ehhh...pasai pa melalut ni...haishhh!


Malam pun masih ada lagi acara potong kek dan kali ni aku dapat merasa kek pink ni walaupun sebenonyer kek yang ditempah adalah warna purple! tah mana silapnyer kek bertukar jadi warna pink! haiya! lain yang diorder lain yang jadi! tapi apa nak kata dah jadi kek, sib baik hade kan dari tak hade! lagipun dalam kek ni ialah kek span cekelet yang sedap! jadi dapat dimaafkan...


Yer...memang hari awak berdua yer jadi suap2lah selagi boleh suap! sok dah jemu bersuap haaa...ingat2 balik masa ni yer...hakak sampai sekarang masih makan bersuap tau! tapi bukan Mr J yang suapkan, ngee...mak kiter yang suapkan, kiter kan anak koret! mesti manjer terlebih kan..


Yer...makan lagi...


Oh makku sayang...duduk dimeja makan bersama pengantin dan mak pengantin yer..tak ajak2 pun! majuk ar cenggini...


Ini dia tuan punya blog yang bersusah payah masukkan gambar2 dan coretan khas buat tatapan yang sudi masuk blog ni, siapa lagi, aku ar...Suejoshua ar...tak kenal errr? siapalah aku ni untuk dikenali kan...ok lah pas ni aku letak gambo aku banyak2 supaya nkorang lebih mengenali aku! ececehhh! konon...cakap ar nak letak gambo nko banyak2! nko kan ratu gambo...dah sah2 ar gambo nko yang banyak nyah oi! pantang nampak camera...ajer posing manjang! gedik tak ilang2...huh!


Nakkkk jugakkkkkkkkkkk!!! mmm...ciqa sori eyyy...kita jadi pengapit jap! kejap jer...


Bersama Ciqa dan ehem..ehem..mummy...apa ingat aku takde anak ikan ker...see the leg ar..amboi! ajer giler nko ni tau!


Keluarga yang bahagia, mak bersama anak2nya dan cucu dia yang paling koret..


Makcik bersama anak saudara tapi aku tak berapa suka gambar ni sebab aku nampak bantut dari ciqa walaupun jambul aku tinggi! padahal aku tinggi dari ciqa ni tau! ciqa ngelat pakai kasut tinggi 20 inci...pirahhhh! apapun ciqa tetap santek sebab apa ciqa santek? sebab ciqa selalu dengar cakap makcik dia ni, apa jer yang makcik dia suh buat, suh pakai dia takde bantahan...ikut jer...bagos anak mak!


Aku sebenarnya rapat dengan semua anak2 saudara aku tapi mandangkan yang lelain tu dah kawen jadi jarang jumpa, yang masih single memang dorang rapat dengan aku terutama ciqa dengan mok ni, diorang ar tempat aku mengadu, bergaduh, bercekau pastu tak sampai baper jam baik balik! makan bersama, nangis bersama tido bersama, tapi time petang2 jer ar..malam hakak masuk bilik hakak yer...tompang lalu...hehe


Sedih bebenonyer mok dah kawen, tapi aku tahu mok takkan berubah sebab rumah kita nanti dekat2 dan laki si mok ni memang kepala best sangat! sekepala ar senang citer...lagi teruk kot sasaunyer...hehe..


Siapa yang kenal aku memang tahu ar ni ar abang ipar kesayangan aku menggantikan bapak aku, dia yang jaga aku dari kecik sampai aku kawen, dah macam anak sendiri dibuatnya aku ni, semua family pun tahu macam mana sayangnya aku dengan dia, banyak berabis duit gak untuk aku...makan, pakai aku dulu dia gak yang tanggung! jasamu sentiasa kukenang wahai abang iparku, semoga kau sentiasa sihat sejahtera dan berbahagia...


Mok bersama suami dan mak pak dia serta adik dia yang koret (bongsu) pokde mana daaaaa???


Mak bersama kakak aku dan cucu2 serta cicit2nya, ni baru suku jer yang ada...lelain tah mana ginyer...masing2 busy


Suejoshua bersama family yang tersayang...


Lagi..lagi..Suejoshua bersama family yang tersayang termasuk anak saudara yang tersayang!


Penat aku menyusun kata, akhir catatan aku pada kali ini semoga mok berbahagia selalu dan mahligai yang baru dibina ini akan terus gah!
Mok dah 2 hari takde, gi honeymoon...huhu..sunyinya rasa mok takde! tapi aku taknak kacau orang sedang honeymoon, semoga mok nanti selamat kembali semula di johor bahru ni...amin.



Assalamualaikum...oleh kerana malam ni line internet laju giler walaupun pakai berokban cap ayam tapi mancarrr! bak kata abang ipar aku! hahaha...tu yang aku terus laju jer dok upload gambo walaupun tak sempat edit apa2 pun tapi gambar nampak jelas ar jugak! kalau pakai dslr Mr J tak payah edit pun dah clear tapi ni pakai kamera digital aku tu jadi getu ar ghoper gambo kalau tak di edit! tapi ok ar kan..
Ok lah ni kisah kesinambungan majlis persandingan mok hari sabtu yang lepas ok! tak larat bebenonyer nak bercerita panjang lebar, biarlah gambar menceritakan segala-galanya yer...aku dok tokok tambah sikit jer...dari gambar2 yang tak banyak ni harapan aku dapat ar berikan nkorang kepuasan yer...terlalu banyak ar gambar nak masukkan, rasanya kurang kesabaran aku nak dok upload satu2 jadi mana yang tercapai dek jari ni jer ar yer...gambar kat atas tu ialah suasana dewan sebelum kedatangan para tetamu...masih kosong sunyi dan sepi...

Ni lah dewan yang digunakan semasa majlis persandingan mok, dewan ni dekat jer dengan rumah kakak aku iaitu mak si mok ni ar...jalan kaki pun boleh! tapi kalau ngada2 boleh naik kete macam aku! hehe


Haaaaa! tu diaaaaaa! siap banner nko! kalau nak tahu disepanjang simpang jalan menuju kedewan ni telah dipacakkan banner majlis perkahwinan mok ni hah! ngalahkan artis nko fomfuan ni, citarasa beso macam badannyer jugak! hehe


Gambar ni diambil semasa pengantin nak menuju kedewan, gambar ni semasa diparking hotel yang berdekatan kerana kitorang sewa hotel juga sebab taknak diganggu masa make up pengantin tu nanti, walaupun rumah dekat jer tapi kitorang lebih selesa bersiap dihotel, sejuk...nyaman dan tiada gangguan..awwww


Bersama dua dari 9 anak saudara aku, yang single tinggal 4 orang jer termasuk Ciqa yang disebelah aku ni (tengah) yang lain sumer dah kahwin termasuk si mok ni hah! kepada mok!!! welcome to the club yer...hahaha! dan pada Ciqa, lekkk luhhhhh! awak masih mude! puas2 mengenjoykan diri tu dulu macam makcikmu ini...zaman mudaku penuh kegemilangan hokkey! sukeeeeeee!!!



Rhea yang kepanasan masa ni, puas aku set rambut dia tapi akhirnya gitu gak jadinyer...dah ar...give up aku mikiokan rambut dia ni, nak direbondingkan masih kecik takut rambut rosak! lantak sana ar nak...dah macam pangkobes tau! hahaha! tapi Rhea tetap comen berbaju kembang! sayangnya dia tak suka baju ni, katanya GATAL! hahaha! mummy faham...faham


Suasana dalam dewan waktu ni orang mulai datang dan memang aku tak nafikan majlis mok memang meriah dan orang yang datang punyalah ramai, dah memang aku jangka macam tu punya ramai sebab abang ipar aku ni memang ramai kenalan dan kaum kerabat! berpeluh-peluh dengan cuaca panas dan penuh sesak ngan orang tapi meriah sangat! sib baik ada tambahan konopi kat luar dewan.


Yang jelita putih gebu dan muda jauhari ni ialah kakak aku yang sulong, umur dah jejak 52 tahun, nampak muda kan..kan..kan..haaa! family aku sebenonyer walaupun dah berumur tapi memang nampak muda u, ikut keturunan mak aku ar...siapa lagi kan..awwwwww...bagakkkkkkkk!!! hehe


Yang ni pulak mak pengantin iaitu kakak aku yang kedua, mak si mok ar...mak pengantin tengah kepenatan masa ni sambil menunggu ketibaan pengantin dan dibelakang kakak aku ni ialah mak andamnya...cumil mak andam ni, aku suke! sporting giler nyahhhhh!


Aku hanya tiga beradik, aku memang sayang kedua-dua kakak2 aku ni, tanpa diorang ni hidup aku tak lengkap! kak ct, kak nah...i luv u so much, forever..


Aku bersama cmoon salah seorang anak saudara aku, slim river walaupun dah ada anak 2 orang, nampak muda juga walaupun anak yang sulung dia dah darjah 1...aku dengan cmoon tak boleh jumpa lama2 nanti ada jer yang nak digaduhkan tapi kitorang memang saling sayang menyanyang dalam hati, hanya tuhan yang tahu walaupun ada molot longkang mengatakan aku dengan anak saudara pun nak jeles menjeles! molot kalau longkang taik memang suka cakap macam tu! eeeee....geli mak dengo nyahhhh!
Cmoon...tokcik tahu cmoon pun sayang kat tokcik gak kan..kan
Waaaa...lepaskan geram nampaknyer...yer ar, kitorang ni family, bercako camner pun tetap darah daging, dalam hati tetap sayang tapi ada orang luar yang tak tahu menahu dok sebok tambah asam garam sesuka hati! nak kena ganyang ke haper??? berani sini cakap depan2 meh kalau aku tak ganyang molot longkang nko jangan panggil aku Suejoshua ar...
Ok...ok..Suej...sabo...tak payah pikio buat sakit kan hotak pasai orang cenggitu, dah balik Msia ni biarlah senang2kan hati, bukan ke kat Msia ni hati hakak Suej lebih tenteram dan aman damai, gumbira selalu walaupun busy ngalahkan isteri pm...ehhh...tetiba hakak rindu Denmark ar...ngee



Saat ni meriah sebenonyer kerana bebudak kompang sedang menanti kedatangan pengantin, kompang dipalu selepas ni dengan gemanya, 4 lagu sambil berbalas pantun memeriahkan suasana...hamboiiiiii bapak pengantin berbatik pink, dah tema family semua pakai kaler pink jadi yang lelakinya pun kena pakai pink gak! hahaha! layan..


Tersenyum menyeringai si pengantin lelaki, dia ni memang gila2 punya kepala, ada jer lawak dia dan memang sesuai ar dengan dak mok yang juga kepala gila2 macam makcik dia ni! pendek kata family kita memang semua kepala gila2 tapi tak gila ok! ehhh...pengapit lelaki macam ensem jer kan..ehemm...jangan kacau ok! tu anak ikan mak! awal2 lagi mak dah chop! muahahaha!!! giler ke hapa!


Sib baik Ciqa tak kojer nari, dia ar sebenonyer pengapit si mok ni, hari tu masa mok nikah ciqa tak dapat cuti jadinya aku yang kena jadi pengapit terjun, la ni hmek nko ciqa, kena jadi pengapit dok ngipas si mok! ciqa kata penat giler sampai lenguh sebelah tangan..maklom ar cuaca panas walaupun ada kipas! orang ramai sangat! tu pasal jadi panas! si mok plak suh ciqa kipas jangan berenti...hahaha! cian ciqa!


Haaaaaaaa! pengantin lelaki dah datang! tutup muka! tutup muka cepat! kengkonon! pengapit cakap masa ni sib baik yang mintak tol cuma mak andam jer...kat dewan kan...kalau kat umah maunya penuh satu pelamin ni dok bertenggek sedara mara ngulur tangan mintak tol! selamat yer nko pengantin...terbang tak banyak! ngelat! hehe


Mok atau nama sebenonyer Damayanti dah pun bersanding dengan pasangan serasainya yasser atau nama glemnyer Ashey tapi aku panggil dia pemau sebab dia jalan ada gaya macam pelakun cina yang gemuk tu, pernah berlakon gunakan nama pemau si budak terencat akal, citer cina ni dah lama dulu, kalau nkorang masih ingat ar, ha dia ni cara jalan ada ar sikit2 ghoper si pemau tu! kadang aku panggil dia Nok, kadang abang asmara (masa rambut dia panjang) dan paling terbaru dia yang suruh panggil dia Aaron Aziz penangan dok nengok citer Nora Ellina tu ar...haduh! macam2 ar deni...tapi si Ashey ni memang kelako budaknya...happy go lucky sebab tu mok sayang giler pada dia, family kitorang pun sayang gak kat Ashey ni, dah biasa dengan dia, maklom ar duduk berdepan jer ngan rumah kakak aku...kiranya mok kawen dengan jiran depan umah, main ketuk2 botol u...diorang kawan memang dah lama, jejak 10 tahun dari zaman diorang sekolah2 dulu, memang setia betul tengok diorang ni! dari mok slim zaman sekolah dulu sampailah mok jadi mokkk tetap setia kudisini...aku sukeeeeee!!! ehhh...aku plak yang suke!


Orang pertama yang menepung tawar pengantin dah tentu2 ar bapak pengantin, mok ni anak kesayangan pak dia bebenoner, masa ni hati aku ada sayu sikit saat pak dia dok peluk mok tapi taknak letak gambonya, tak tahan nak nengok! huhu


Mak pengantik plak! masa ni pun sedih! huhu...yang lelain tu gambar masa tepung tawar tak payah ar letak yer...ramai bebeno nak nepung tawonyer masa ni...haduh! meriah sekali!


Pengantin dipaksa nyanyikan lagu oleh deejay pada hari tu...hambek nko! last2 pengantin ngelat bagi ucapan jer...teruk nko nok! sepak kanggg!


Kalau dah orang Johor memang tah sah kalau takde zapin jadi majlis hari tu digamatkan pula dengan tarian zapin..meriah...mak suke!


Hamboi...bukan mainnnnnnn!!!! raja sehari ar katakan...mesti nak ada acara ghoper ni kan..


Makan berdamai kata orang johor, ada yang kata pulak makan beradap! tah yang mana satu tapi apapun tetap makan..wei pengantin dan pengapit! apa lagi..pulun ar...


Air ceri stroberi, kiter pun nak gakkkk wakkk! bukan nak airnya tapi nak minum suap2 silang tangan macam tu, hehe...tetiba gatal ar plak!


Acara motong kek, nyampah tol! aku tak merasa nko kek ni! tah mana ginyer...habis disapu dek orang ramai...huhu


kiter nak gak suap2 macam tu! ya hampun! nko beli jer ar kek, nko potong2 pastu nko suap Mr J dan suh Mr J suap nko kak, mesti best! tapi mesti Mr J mesti cakap aku buang tebiat kalau dok mintak suap2 kek macam ni tau! mencis ahhh! takpe nanti kiter suh jer anak ikan kiter suap kiter cam ni..huh!


Heh..heh..heh..aku tahu apa yang disengihkan oleh pengantin lelaki ni yang dah dok menunggu hampir 10 tahun! mok konon malu2...ahawwww!


Pengantin sempat mengabadikan gambar bersama tetamu istimewa ni, nak tahu siapa yang putih gebu pipi botox ni? yaaaaaaa! ini dia mak yah ku sayang...sanggup datang jauh2 dari sedenak! siapa yang rajin bawa mak yah ni yer...mmm...dah tentu2 ar anak tarunanyer tak lain dan tak bukan Cik Mat Gebu kiter tu! terharu ok si Mat Gebu sanggup datang majlis anak saudara aku ni, tapi mat memang baik dengan aku dari dulu lagi, majlis dia aku datang, majlis aku pun dia sanggup datang kan mat, sayang nko! nanti kiter jumpa lagi erkkk mat, aku hutang tureen pada nko! duit dah amik tapi barang lom kasi! hehe


Semoga berbahagia pada kedua-dua anak saudara aku ni, opsss! mana gambo aku anak beranak eyyy? ooo...masa ni memasing tah berterabur kemana membusykan diri, batang hidung masing2 pun tak nampak kecuali Mr J yang jadi cameraman, mungkin kat camera Mr J ada gambar aku sekeluarga, camera aku ni taknak nampaknyer..nanti masa dinner malam harinya aku pilih gambar yang ada aku sekeluarga dan tepek kat blog aku ni eyyy...kalau nak tengok kena tunggu aku update lagi untuk majlis dinner mok ni nanti...so banyak2lah bersabar yer...penat ni masukkan banyak gambar termasuk catatan...penat menaip dan dah naik kontot jari2 aku ni hah! aduhhhhh!


Selamat Pengantin Baru kepada anak saudaraku Damayanti dan suaminya Yasser, semoga mahligai yang dibina ini akan berkekalan sehingga akhir hayat dan berbahagialah selalu, amin.


Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin