Terima kasih pada Kak Yan~ http://yan-yanjournal.blogspot.com/ kerana sudi kasi ''Best Friend Award'' ni pada sue, semoga persahabatan kita dialam maya ini akan terus berkekalan sampai bila2, kalau ada peluang, ada jodoh nanti dapatlah kita bersua muka.
Sekali lagi terima kasih pada Kak Yan.


Yezzaaa! kita bertemu lagi dalam catatan tayang menayang dan tunjuk-menunjuk! boley gitewww! alah! baik ar terus terang jer kan dari kengkononnyer kata nak cerita pasal diri sendiri tapi padahal nak menayang atau nak menunjuk! pui! hipokrit babe namanya tu, bih baik terang2 jer cakap cam aku ni hah! memang nak tunjuk barang yang aku baru dapat! tapi bukan tujuan nak berbangga diri atau nak tunjuk kaya hokkey! kalau siapa yang kenal aku memang tahu aku ni bukanlah orang yang boleh dipanggil dalam golongan ''orang kaya'' dan aku tak suka ar kalau nak cover2 konon taknak tunjuk tapi dok tepek gambar dengan cerita yang ala2 macam cover line padahal orang memang tahu pun nko tu nak menunjuk! mmm...tak payah nak cover bagai! orang tahu! masing2 ada akai! jadi beh baik terus terang jer...biar ar orang nak cakap kita apa asal cerita kita bukan nak cover untuk diri sendiri. Boleh cayer ker kalau beli apa2 pastu dok tayang dalam blog kengkonon niat tak nak menunjuk atau buat sesuatu perbuatan yang baik ar kengkononnyer pas tu dok ngambik gambo, tayang gak dalam blog! tujuannya nak tunjuk ker atau sekadar buat catatan untuk diri sendiri yang oi??? sedangkan dah tahu yang blog nko tu memang ada jer orang yang masuk! mmm...tolong2 ar renti jadi hipokrit hokkey! jadi orang tu biaq terus terang! ikhlas! apa orang nak kata biarlah asal kita tahu siapa diri kita dan yang penting biar ikhlas! ni ada juga yang kata kengkononnya diri tu ikhlas tapi jauhhhhhhhhhhh...bak lagu Zainal Abidin tu! ehemmm...dah jauh melencong ni, tak alih2 sampai lagu Zainal Abidin tersangkut dalam ini cer...apa nak jadik??? apa nko nak kena saman? hurmmm...
K lah, aku nak citer sikit pada catatan aku kali ni, sebagai suri rumahtangga yang yang tak berapa nak tahu pasal dunia2 internet kat luar nu...bak kata mak aku ''sejak bila nko pandai pakai kompiter?'' haaaa!!! tu ar benda yang aku paling tak boleh tahan ketawa bila mak aku sound aku cam tu! tapi tu dulu ar kalau tak silap aku 3-4 tahun yang lepas! jadi sejak tu aku mula ar berjinak-jinak belajar sendiri hal2 internet, alam maya dan alam2 yang sewaktu dengannyer...ha! belajar sendiri tau, tapi yang tu basic jer ar...yang agak2 susah bebeno nak paham tu Mr J aku ar yang dok ngajo! lepas dari tu aku dah macam pandai gak ar bab2 ngadap menda alah ni, kawan2 pun ada gak yang aku dok tanya, bak kata peribahasa ''malu bertanya sesat jalan'' jadi aku memang ar tak malu pun nak tanya kengkawan aku dok suh ngajo apa2 ar yang berkaitan dengan internet ni! jadik!!! dipendekkan cerita, bila dah terlebih ajo! ni ar jadiknyer...memula nak besa2 jer...bila ada keluar yang lagi canggih, nak gak tahu apa yang bestnyer! dan lagi dan lagi dan lagi...dah nama pun manusia! jadi bila ada benda yang menarik perhatian tu memang hati melonjak-lonjak nak gak ada menda alah ghoper tu! bukan nak kata orang ada yang kita pun nak ada gak kan!!! kalau tak mampu beli memang ar aku tak beli pun, tapi kalau kita mampu macam orang lain, apa salahnya kan...hidup ni kena terus maju! jangan mundur! tapi berpada-padalah yer...jangan amalkan pepatah ''biar papa asal bergaya'' jangan yang oi!!! sakit hang nanti! agak2 tak cukup pitih atau lom mampu lagi biarlah pandang2 jeling2 dulu! sok2 ada rezeki, merasa ar gak kan..cam kisah aku ni hah! dah lama simpan angan2 nak ada ipad walaupun menda alah ni dah keluar dekat setahun tapi mungkin rezeki lom ada! bukannya apa, ipad ni kalau dibandingkan dengan laptop aku yang kedabak tu memang jauh ar bezanya, nak gak teringin simpan dalam beg tangan jer, kecik! nipis! senang nak hangut kan..kan..tapi tulah! kalau ada rezeki merasa ar gakkk!
Setelah hampir setahun simpan angan2 tetiba semalam Mr J aku balik kijer jer terus hulur aku menda alah ni! ya rabbi!!! dengan muka belum mandi petang! berkilat barat ala2 negro terus sengih sampai telinga nko! pas tu olok2 tanya ''apa ni?'' padahal dah nampak sebenonyer gambar kat kotak nu! ha! dapat bayangkan tak??? ngeee!


Alahai!sayang nko laki aku kat aku ni sebenonyer, dibelikan aku ipad ni hah! dah lama aku idamkan, dari ipad keluaran first2 dulu cuma baru la ni dapat merasa pakai, dapat plak ipad 2...hurmmm baru jer beberapa bulan ipad 2 ni keluar sekali tak sangka ar dapat merasa! alhamdulillah, amin! suke kiter wakkk! walaupun memula dapat tu rasa macam serba salah gak, yer ar...aku yang dok rumah Mr J dok belikan ipad ni, yang dia plak takde! macam tak adil jer gitewww kan? tapi lega sikit bila Mr J cakap dia pun memang ada beli untuk diri dia sendiri! haaaa! lega kiter rasa tau! pas ni kalau dia travel mana2 leh calling2 roger2 erkkkkkk!!!! kiter suke!!!




BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 kg ketam bunga - dibersihkan
  • 250 ml santan pekat
  • 8 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 cm lengkuas *
  • 3 cm kunyit *
  • 20 biji cili padi *
  • 1 batang serai *
  • 1 s/t jintan putih *
  • 1 s/t jintan manis *
  • 1 s/t ketumbar *
  • 1 batang serai - diketuk
  • Garam dan perasa
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda (*) kemudian gaulkan bersama ketam dan perapkan selama 15 minit.
  • Masukkan ketam yang telah diperap tadi kedalam kuali, kemudian tuangkan pula santan pekat dan serai yang telah diketuk, gaul rata dan letakkan diatas api yang perlahan sambil dikacau.
  • Apabila kuah mendidih, masukkan garam dan perasa, kacau sehingga sebati dan tutupkan kuali.
  • Kacau sekali sekala dan tutupkan semula kuali, buat sehingga kuah pekat dan bolehlah ditutup apinya.
Haaa...dah lama sebenonyer aku tak jumpa kawan aku yang sorang ni tapi bukan sorang ar...dia sekeluarga sebenonyer...kira2 adalah dekat 2 bulan lebih, lagi2 bila aku dah balik Msia 2 bulan yang lepas, lagilah tak dapat jumpa.
Ni lah salah satu keluarga yang aku rapat masa kat Denmark dulu, dorang ni memang baik dan kitorang memang selalu ar jumpa dan bila dia dah balik ke Msia for good ni kita masih lagi berjumpa tapi kali ni jumpa kat Msia plak, kat mana lagi...jb ar tempat kita2 akan meneruskan kehidupan, kawan aku Zana ni bersama hubby dia iaitu Dr Kama gitewww memang dok kat Jb ni juga walaupun memasing orang jauh, yang Zana orang Kelantan dan Kama orang Sabah bahhh! hehe
Jadinya masing2 memang tak terputus hubungan pun, tetap calling2...roger2 walau dimana jua kita berada so nari kita memang berjanjian nak jumpa! mmm...lepas juga hilangkan rindu kat dorang ni semua.


Afiq anak Zana dan Dr Kama ni memang rapat ngan abang heko (Rico) jadi dia memang tak lepaskan peluang bersama abang hekonyer lagipun abang heko jer yang terror handle dak Afiq ni, sayangnya adik Afiq iaitu dak Adam yang cute telah ditinggalkan kat kampung tapi kejap jer...pas semua urusan mak pak dia kat sini sattle dapat balik nanti kita jumpa dak Adam yang cute tu...mmm


Pas kenyang dok makan2 dan borak2, kitorang melayan ar anak memasing main game dulu! dah nama pun ada anak jadiknya kena ar ngikutkan kehendak anak2 ni plak! tanpa mereka sunyilah kiter...ceewah..kononnyer! tapi kiter cam nampak pak budak yang lelebih main game tuh!!!


Haaaaa!!! mak budak pun main game gak? ni bukan main game, ni main tah apa kenamanya tapi tolong ar mak budak oi! menan ni cuma baby2 jer yang boleh main, nko tu kanak2 ribena! opsss! mak horang! aduhhh! tolong ar insap walaupun dulu masa kecik2 tak merasa nak main! kaber sikit boleh tak??? ngeee


Tak ar...semenonyer budak yang pakai baju hitam tu yang ngajo kiter naik menda alah ni tau! kiter taknak tau tapi dia paksa kiter, bukan kiter yang paksa dia! kehkehkehhh!


Yang ni memang tak payah kena paksa! kita memang redo jer kalau ada yang nak banjer kita main minatang ni! keleta lacing tau! kita suke!


Puas dah munahkan duti kat sini aku dah Zana minta diri dulu buat kali ni, nanti kita calling2 roger2 lagi erkkk Zana, lagipun kita dah dekat pun kalau nak jumpa, ingatnya pasni nak jumpa lagi kawan kita yang baru balik dari Denmark ritu, balik for good gak! nak tahu sapa? tungguuuuu!!!


Nak tahu naper nak balik cepat sikit walaupun dapat jumpa kawan lama, haaaaa!!! nak gi salun ar...mak kiter yang tersayang tu dok ngajak plak nari gi salun, siap calling2 kita ni tadi jadi demi mak yang tersayang kuturutkan juaaa walaupun aku lom puas jumpa geng aku ni! takpe len kali leh jumpa lagi, dah dekat kan...yang mak plak memang kalau boleh aku taknak langgar perintah dia, kalau boleh apa jer permintaan dia selagi terdaya dan termampu akan aku turutkan...
Tapi naper lain bebeno ghoper mak aku erkkk? nampak mude sesangat? kompius tak?


Hahaha! haiya nyonyah! lu punya lambut manyak mutih ar nyonyah! apa lu mau bikin? mmm....lu kasi potong wa punya lambut selupa Victoria Beckham tau! haa! kasi cuci galuk2 siket pastu kasi blow lulus wa punya lambut! wa ada lating ini malam! ekekekkk!


Ha! ini pompuan kasi hantar pergi planet marikh hokkey!


Haaa! colour rambut terbaru aku iaitu kaler rambut berani mati punyer...pilihan colour telah dipilih oleh suamiku iaitu Mr J dan aku redo jer ar...dah dia yang selalu nak ngadap aku kan...jadinya apapun pilihan dia aku redokan...grrr...takut nengok! ngalahkan omputeh you...ahaw! tapi aku suke gak! uban dah tak nampak! kaber baiknyer ngan highlight tau! ok ar tuuu!
Mmm...nak nengok colour rambut terbaru i...mmm...tungguuuuuu!!!

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin