Setelah yang dirancangkan oleh Ben Ashaari 2-3 minggu yang lalu, blogger2 sekitar johor bahru akan berkumpul dirumah seorang blogger yang pemes dan sifu aku iaitu Mat Gebu, siapa tak kenal dengan Mat Gebu yer dakkk!!! kalau ada yang tak kenal memang rugi u...Mat Gebu ni orang Sedenak, Jb oleh kerana dari awal Mat dah dok jemput aku jadi narilah jemputannya tu sebenarnya, aku datang bersama Mr J dan Rhea jer...Rico dan Rica taknak ikut! biasa ar bebudak ni dah besar, lagipun dorang tengah dok seronok berkumpul semula dengan sepupu sepapat dan kaum kerabat yang lain, mana nak ikut dahhh!
Katanya jemputan ramai juga, aku segan sebenarnya sebab yang datang tu blogger yang hebat2! setakat aku ni takde maknanya orang kenal pun! siapa kenal Suejoshua angkat tangan??? haaa!!! tu...mana ada!!! tak kenal pun! kira ghoper getu ar diumpamakan tapi Mat cakap jangan segan2...tu yang aku jadi tak segan! hihi..sib baik dah beberapa kali aku jumpa Mat ni, perasaan segan tu kurang ar sikit! mat plak jenis kepala ting tong macam aku gakkk! boleh masuk ar dengan aku ni, bukan tu jer...dia gak kawan aku dan tempat aku mengadu dalam dunia berblog ni, masehhh Mat, nko jer yang faham perangai aku nih!


Antara tetamu yang datang, masing2 pandai bawa diri, maklom ar jemputan ramai jadi dapat landing kat mana2 pun tak kisahlah, janji happy kan dapat jumpa sesama.


Sempat gak jumpa Ayu, yang pakai tudung pink tu! terkenal dengan blognya iaitu "Citarasa Rinduan" http://ruhayurazali.blogspot.com masuk ni dah 2 kali aku jumpa Ayu ni, orangnya memang baik, sejak kenal dengan dia pertama kali dulu aku dah suka kat dia sampailah la ni jadi nari kira aku puas hati ar dapat jumpa dengan Ayu ni.


Kalau dah sampai umah Mat Gebu tu tipu ar kalau cakap tak dihidangkan dengan makanan yang sedap2 hasil dari air tangan Mat Gebu sendiri! air tangan??? yer air tangan!!! sedap nko dapat makan dari hasil air tangan Mat yang memang banyak air tu, ekekekkkk!!! lariiiiiiii!!!! Mat perambat aku!!!!


Majlis nari Mat hidangkan nasi ayam Mat Gebu style, sedap sehingga menjilat kaki! ha!!! kaki? biar betik???
Ayam rempahnya tu nengok pun dah menjejeh-jejeh ayo lio!


Ulaman nasi ayam plak Mat buat dia punya style sendiri ala2 salad omputeh! pon sodap!


Yang ni memang takde tandingannya hokkey!!! kuih bakar Mat Gebu, ghoper pun dah cantik, rasanya memang secantik ghopernya, dekat 6 keping gak aku dok beduk kuih bakar Mat ni, ingat nak beduk tak hengat tapi teruk bebeno lupa dirinya tu, orang lain nak rasa gakkk jadi aku tersedar ar diri sikettt!!! hihi


Blueberry cheese cake Mat yang ni memang............mmm.......mmm.....sampai susah ar nak cakap! sampai Mr J pun dok sound sedap sangat! mamat tu lagi tak hengat nko, sekali beduk sampai 3 potong dengan muka selamba! hampeh tol! tapi masa ni cheese cake ni tengah cantik lagi, belum kena potong, belum kena beduk! rasanya cheese cake ni nari mesti tinggal habuk2 jer...sorry yer Mat, kompom nko tak dapat merasa!


Yang ni plak strawberry cheese cake, Rhea beduk 2 potong so kalau dah dak Rhea boleh terlarat beduk cheese cake sampai 2 potong memang sedap ar tu! aku tak rasa cheese cake ni sebab dah kekenyangan! niat dihati nak makan lagi tapi oleh kerana nak cover perut supaya tak nampak macam pelampong so pandang2 jeling2 jer ar cheese cake tu! tapi kan yang seronoknya dapat tapau cheese cake dedua tu, waaaaaaaa! balik nanti boleh sambung beduk cheese cake Mat, masehhh Mat!


Antara pencuci molot yang juga dari hasil air tangan Mat Gebu! power ranger!


Tuna puff ni aku makan banyak! sampai jer kat umah Mat aku terus kedapo dia, dok ar borak2 sambil rembat Mat punya tuna puff ni, sedap nko! rugi kalau tak beduk cecukup! yang ni pun dapat tapau, Lap u ar Mat!


Jeng! jeng! jeng! siapakah itewww yang makan tak hengat! laju jer nyudu dalam molot! haaaaaaaaa!!! siapa tak kenal Ben Ashaari atau sengaja aku panggil dia Ben 10..ekekekkk! dia sebenarnya orang kuat pada gathering nari, pojek baik punya, kalau nak tahu pojek apa? pi sini http://www.benashaari.com


Ngata dulang paku serpih...sila sambung.......haaaaaa! nyudu tak hengat yer? nko tu beduk tak hengat ada hati nak ngata orang! dah lah makan sepinggan penuh, pas tu boleh plak parkin kat dapo Mat siap suruh Mat dok melayan nko makan! memang teruk si Suejoshua ni tau! alah! aku bukannya apa, segan nak makan banyak2 depan blogger yang lain kat ruang tamu umah Mat tu, kalau kat dapo boleh beduk sambil sila panggong atas kusi! ngee..sesuka hati jer buat macam umah sendirik! gaknya apalah Mat cakap dalam hati tu erkkk???
Nak tahu tak apa yang aku dok beduk kat dapo umah Mat gebu sampai tak hengat dhunia???

Yaaaaaaaa!!! tu diaaaaaaaa!!! nko hade???????? haaaa!!! nekmatnya mak aihhh! tak boleh nak kabo dah! ni ar yang aku dok sebut tadi makan sampai menjilat kaki! kaki hayam nko! perhhhh!


Pas kenyang membeduk aku dok sekodeng plak koleksi porcelain lama Mat Gebu ni, banyak nko! bergerobok-gerobok, penuh2 sarat plak gobok2 tu semua, sampai atas bawah gobok pun si Mat main sumbat jer..alahhh Mat! agak2 dah takde tempat tu nko tumpang jer ar porcelain2 nko tu kat umah aku! ngeee :P


Muka tak puas hati dan muka jeles terpancar kat wajah si Suejoshua ni, tu ar sapa suh sekodeng porcelain2 Mat, kan dah sakit hati! dah ar nak rembat tak dapat! orang ramai dok perati! takde can langsung aku nak rembat barang 2-3 bijik teko padahal aku dah siap bawak beg beso lagi! huhu...len kali kot?
Waaa! pas ni kompom si Mat siap kira porcelain2 dia time aku nak datang kan..kan


Nengok ar tu, sapa tak jeles! penuh gobok dia! menci ahhh!


Gobok yang ni pun penuh!


Pendek kata semua gobok2 cermin yang ada kat umah Mat memang madang penuh ah! dah ar penuh, berkilat plak tu...ghajin tol ar si Mat ni, bila masanya dia ada masa nak buat semua kije ni erkkk??? masaknya lain, dok kemas barang2 dia ni lain, gaknya dia bela orang halus kot? kan??
mati aku pas ni kalau jumpa Mat, kompom dia hambat aku dengan sendok!


Gak agak Mat Gebu tu kira tak teko2 dia ni, kalau hilang 2-3 bijik gaknyer dia perasan tak? berkenan plak aku kalau dah tersusun banyak ghoper macam tu! waaaaaaa! ada hati nampaknya nak kumpul teko2 plak yer Cik Suejoshua


Cun sehhhhhhhhhhhhh!!!


Antara blogger yang aku sayang! kenal tak? haaaaaaa!!! jangan memain ni otai dalam dunia berblog ni tau!


Masa ni dah nak balik dah, kali ni jumpa dapat sekejap jer sebab Mr J aku tu nak terbang ke Australia atas urusan kerja selama 5 hari, huwaaaaaaaaaa!!! kena tinggal!!! apapun aku setia menanti Mr J pulang! ahawww!
Nyempat bergambar bersama Ayu Citarasa Rinduan, semoga kita berjumpa lagi yer Ayu, ingatlah selalu kat hakak nko ni tau!


Aiyaaa amoi yaaa...lu manyak santek wooo!!!


Yaaaaaaaa! sempat bergambar dengan Ben 10 yang fofuler , aku tompang glem! hihi..ensem tak? jangan jeles hokkey dan jangan coba nak ngattal dengan dia, kang kena pelangkong dengan isteri Ben ni! sorry yer Puan Zila, kiter pinjam abang Ben 10 awak kejap, nak tompang glem jer..ngee :D


Bleeekkkkkkkkkk!!! nko ingat nko sorang jer ker fofuler!!! :p
Psstttt!!! dah heboh satu malaya yang Ben benci kat Suejoshua tau! huwaaaaaaaaaaaa!!!!!!!

Sebenarnya set cawan ni set cawan baru, bukan cawan antik tapi disebabkan corak bunga rosnya telah menawan kalbuku, apa lagi...aku sambar jer ar..kalau letak dalam gobok cermin set cawan ni mesti lawa u, corak bunga ros ni memang terang jadi kalau letak dalam gobok memang santekkk! cawan2 macam ni aku tak pakai pun, buat periasan dalam gobok jer..


Dah kemaruk dengan corak ros, asal nampak apa2 porcelain yang ada corak bunga ros jer terus tangan ni gatal nak menyambar, santek tak???


Teko ros ni memang telah memikat hatiku, disebabkan teko ni lah aku dok sambat set cawan2nya sekali.


Cawan ni aku dapat hanya 3 set jer...rasanya cawan ni pernah ngetop pada tahun 80-90an, memang cawan lama ar kiranya walaupun belum masuk dalam kategori barang antik! bunga ros terang memang nampak santek! ni antara cawan2 didalam koleksi aku.


Ni pulak creamer lama, tak tahu berapa usia creamer ni tapi yang aku tahu memang dah lama, ada kesan retak sikit2 tapi disebabkan creamer ni bercorak bunga ros, aku sambar untuk tambah koleksi aku.


Hanya dapat sekeping jer saucer ni tapi aku sambar juga sebab corak kat tepi saucer tu corak bunga ros dan corak ni memang terang!
Aku bukan kolek porcelain yang bercorak bunga ros jer, bunga2 lain pun aku dok kolek gak tapi bunga ros memang tengah musim orang2 kolek sekarang ni, lagipun bunga ros biasanya warnanya terang jadi kalau dibuat perhiasan memang nampak cantik! lagi jauh dah nampak u!!!


Dah 2 hari aku nak update blog ni tapi disebabkan berokband ni punya ar lemau, nak masukkan satu gambo pun makan masa berejam-jam jadi hajat tu tak kesampaian, tido lagi sedap! biasa ar berokband pinjam jadi malas ar nak cerita banyak! sok dah ada sendiri punya kalau boleh nak yang ok sikit, kiranya yang buat apa2 pun terus bedezup! pantas! huhu...ada kewww? ada kot?
K ar aku nak cerita pasal anak2 aku yang baru 2 hari masuk sekolah kat Msia ni, nampak dorang macam seram2 jugak, kata dorang malu pun ada sebab belum ada kawan dan takut tak dapat faham apa yang cikgu ajarkan nanti, bebudak tu aku sekolahkan kat sekolah kebangsaan biasa jer sebab sementara ni aku dok numpang kat umah mak aku, nak sekolahkan kat International School tu punya ar jauh kat bandar nu, transport kena cari sendiri, pagi2 nak kena bangun untuk elakkan jem jadi macam seksaan plak kat dorang jadinya aku ambil keputusan untuk sekolahkan dorang pada sekolah yang dekat kat rumah mak jer..sok esok kalau dah dapat rumah sendiri baru boleh fikirkan sekolah mana yang sesuai, aku taknak sebenarnya budak2 ni ketinggalan lama dalam pelajaran jadi mana yang boleh buat dulu aku dulukan ar..alhamdulillah urusan anak2 nampaknya dah sattle walaupun pada mulanya macam leceh dan banyak kerja nak diuruskan tapi nak taknak pun kena juga uruskan sampai sattle, sekarang ni dah rasa lega sebab dorang pun dah sekolah masuk 3 hari esok ni, siap ada sambutan maulidur rasul kat sekolah dorang esok! suka bebudak tu nampaknya!



Kena bangun pagi2 yer aban rico, kena sekolah sesi pagi daaa! tapi yang bagusnya sib baik sekolah dekat, boleh cilok2 sarapan pagi sementara daddy masih cuti ni kan, hamboi! sarapan pagi gi mamak yer..dulu masa kat Denmark nak taknak nko makan ar apa yang mummy sediakan, suka yer nko sekarang! hihi..mummy pun suka, leh tompang sarapan sekali!
Perasan tak rambut aban rico dah kontot! wakakaka! hilang jambut terpacak yer..ciannn


Hilang jugak jambul hakak rica kiter ni yer..ciannn..tapi masih cumil kannn!! cuma yang tak cumilnya muka sembab bangun pagi, 6 lebih dah kena bangun u.


Roti canai satuuuuuuuu!!!


Sekolah


Aku plak yang semangat bila tengok suasana sekolah macam ni, riuh rendah..macam meriah gitewww, apapun semoga anak2 aku enjoy dengan sekolah baru kat sini dan kawan2 yang baru.



Haaaaaaaaa!!! baru 2 hari balik msia aku dah start bz, seperti dululah aku kalau kat msia memang bz manjang, ada jer menda yang nak kena buat dan yang nak dibuat, kiranya tulang belulang ni kembali aktif! ahaaa!
Jadinya pas 2 hari kat jb aku dok ngikut Mr J pi klang umah mertua aku, pi amik kereta Mr J ar apa lagi, gila royan nko dok kat jb tu kalau takde kereta, takkan nak nunggu kereta anak2 sedara aku, 1-2 kali boleh ar pinjam! lelama dah macam tak sedo diri ar plak pakai kereta orang terus memunyer kan, jadi Mr J pi ar klang nu gi amik kereta dia sendiri, selama kitorang kat denmark dulu, bapa mertua aku yang tolong jagakan kereta Mr J tu jadi dah tiba masanya gi ngambik balik! lagipun kesian gak kat orang tua tu nak menjaga beberapa bijik kereta termasuk kereta dia lagi kan so kali ni bila dah amik kereta kurang ar sikit bebanan dia, terima kasihlah bebanyak kat bapa mertua aku dok tolong jaga kereta dengan baik sekali, bersih jer...servisnya lain, selalu kena start kereta, cuci kereta, banyak kerja gak dia kena buat! sayang mamma forever, muahhhh!!!


Aku bertiga jer yang pi klang nu, rico dan rica taknak ikut, katanya masih jetlag dan nak lepak jer ngan mak aku dan sedara mara yang lain, jadi aku bertiga terbang lagi naik kapal terbang ke Kl nuuu...hadoh! terbang lagi! hilang pun lompenat dah kena terbang lagi! berapa banyak terbang daaaaaa!!!
Sampai jer kat Kl mertua aku dah nunggu kat airport dan terus zoommm bawak kitorang balik umah dorang kat klang, Sampai kat klang tu mak mertua aku memang dah sediakan makanan awal2 jadinya apalagas! libas puas2! mabeles!!! seperti biasa dan seperti yang dah dijangka! masakkan mak mertua aku memang tip top boom boom pawwww! sedeeeeppp, pedes, panas, berapi, berpeluh sampai takde kata2 yang terkeluar dari mulut, hanya dengar bunyi hingus-hingusan sajer...ekekekkk! tapi betul wa cakap sama lu...mak mertua aku masak memang sedap! masakkan india nko! memang power ranger ar!


Ni lah hidangan yang wajib ada dalam setiap hidangan mak mertua aku iaitu rasem.
Hidangan yang lain disediakan untuk aku dan keluarga yang lain ialah kari ayam cara india, rasa memang tak sama dengan kari melayu, dah yang masaknya pun orang india yer tak!!! mabeles!


Mutton varuval ialah paberet Mr J, setiap kali dia jumpa mak dia, pastinya mak dia akan masakkan mutton varuval ni untuk dia, waaaa...ngades2 yer...ingat aku jer yang ngades2 bila jumpa mak aku, ghopernya dia pun ngades2 jugak, suka kena manjer2 ngan mak dia tau Mr J tu! hihi...ai tak jeles ok sebab i punya manjer lagi over so tak berani nak cakap lebih2! nanti kena sound kat batang idong sendiri, kacau Mr J sikit2 jer...hihi


Yang ni pinggan aku, makan sikit jer sebab kepala masih lagi belum berapa betul, pening2 lalats so makan sikit2 jer mutton tu! sikit ker? nampak pinggan tu macam makan banyak jer? ngeee :D



Kat rumah mertua aku cuma sehari jer..memang dah bagitahu awal2 datang kali ni sebab nak amik kereta jer, nanti datang kali kedua baru lama sikit! memula tu mak pak mertua aku suh stay juga suh balik lama sikit tapi Mr J ada urusan plak kat sunway pyramid so kena plak stay sehari lagi kat sunway pyramid tu.
Sampai sunway pyramid kitorang check in dulu kat hotel sunway pyramid tu dan pi jalan2 jap kat situ...waaaaa...dah lama tak datang sini, jakun jap tapi i control ok, kekwat melampau!


Dah alang2 kat situ kitorang calling2 kawan lama yang dok area2 situ, akhirnya dapat juga jumpa! seronok dapat jumpa dengan dorang, apa lagi dok borak panjang ar..


Pas dah terasa malam sangat masing2 minta diri, ada masa kita jumpa lagi yer..
Ni aku letakkan gambo bilik air kat hotel ni, bukan pomot pun cuma suka nengok bilik air kat sini, santek boleh tahan ar..


Bilik hotel ni ada dapur tapi tak berasap yer...ngehhh..ngeh..ngehhh! sehari nak asap apanyer...kalau lapo ngoder jer yer..mood masak pun belum mali lagi!


Bilik tido yang boleh tahan besonyer...setakat dok bertiga memang ar nampak beso! hihi...tapi betul! besar boleh tahan.


Ngeri plak nengok gambo ni, pompuan dalam gambo tu dah macam ghoper kuntilanak ar...seram! oi kuntilanak! nko jangan terjun tau walaupun kat luar nu santek sangat!
Indah sunguh malam ini, pemandangan pun indah! ehem..ehemmm!

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin