Tersentuh betul hati bila tengok gambar budak ni, berlinangan air mata bila mengenangkan budak yang masih kecik lagi dah tanggung penderitaan yang sebegini, lidah kelu, macam2 yang ada dalam fikiran, semoga Tuhan beri mereka kekuatan untuk tempuh semua ini.

Bahagia dan gumbiranya hati seorang mummy macam aku ni kalau melihat anak2nya berjaya, walaupun kejayaan tu bukan pada tahap yang tinggi tapi cukuplah sekadar berjaya dalam pelajaran dan kehidupan, dunia dan akhirat.
Dah 2 bulan rasanya hero aku sorang ni tak pergi kesekolah, al maklomlah dok ngikut kitorang bercuti balik ke Msia, kalau nak ikutkan memang lama tu, dah tentu2 pelajaran pun banyak yang ketinggalan, aku pun risau juga tapi masa kitorang bercuti kat Msia haritu, anak2 aku memang bukan cuti berhibur sesuka hati, setiap hari memang aku suruh dorang baca buku selama 1 jam dan buat buku ujian yang aku beli sendiri kat kedai buku selama 2 jam, selebihnya dorang boleh enjoyyyyyyyy! alhamdulillah...lepas balik ke Denmark ni dan selepas seminggu naik ke sekolah tadi masa Rico balik sekolah dia punyalah happy tunjukkan kad yang cikgu kelas dia kasi pada dia, katanya beberapa murid jer yang dapat kad ni termasuk Rico, arhhhh happynyer mak rasa nyahhhh, gumbira tak terkata u..bijak gak anak mummy ni, tak sia2 selama ni Rico usaha kerja keras bercuti sambil belajar, nah! kan nampak perubahannyer.
Alah sesekali ai nak bangga ngan anak ai apa salahnya, bukan selalu ai nak dok tayang cam ni, kan..kan..kan
Kepada anakku Rico, teruskan usahamu sehingga akan terus berjaya, mummy daddy bangga dengan Rico.
Ehem..ehem..Rica apa cer? dak tu? hadohhhhhhhhh! ok ar...wakakaka!

SUMBER DARI: Puan Sa'adiah Mohamad


BAHAN-BAHANNYA:
  • 200 gm ayam - dipotong dan dibersihkan
  • 3 cawan beras - dibasuh dan ditoskan
  • 4 cawan air
  • 3 s/b minyak sapi
  • 2 s/b marjerin
  • 4 biji bawang merah - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 1/2 inci halia - dihiris
  • 1 batang serai - diketuk
  • Garam secukup rasa
  • BAHAN PENUMIS:
  • 4 biji buah pelaga
  • 1 1/2 inci kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 helai daun salam
  • BAHAN A:
  • 1 s/b ketumbar
  • 1 s/b jintan manis
  • 1 s/b jintan putih
CARA-CARANYA:
  • Gaulkan ayam bersama BAHAN A , perap selama 1 jam.
  • Panaskan minyak sapi dan marjerin didalam periuk, tumis bahan yang dihiris sehingga kekuningan.
  • Masukkan bahan penumis dan serai, kacau sehingga naik bau, masukkan air.
  • Apabila air hampir mendidih, masukkan beras dan garam secukup rasa.
  • Setelah nasi setengah masak, masukkan ayam yang telah diperap tadi, kacau rata dan tutup periuk.
  • Biarkan nasi dan ayam masak sepenuhnya diatas api yang kecil.
  • Apabila masak, hidangkan nasi bersama ayam tadi dengan acar dan keropok.
Lemah longlai seluruh badan, nak buat apa2 pun macam takde mood jer...dah ar 1-2 hari ni memang mood terganggu! dengan Aby banyak kije kat ofis tu, kadang lambat baru balik rumah! (bukan nak minta simpati kat laki ai ok!) yang dak Rhea plak semalam dah start demam panas! lagi ar terganggu mood aku! ntah ar kenapa Rhea boleh demam padahal kitorang takde keluar rumah pun? rindu mak aku atau Pok'de dia kot? 1-2 hari ni dia ada ar dok cerita2 pasal mak and Pok'de, demam rindu! arhhh...jauhnya nak bawak pi cari dorang tu...kesian Rhea.
Sib baik Rico and Rica ada menceriakan suasana suram rumah ni sejak Rhea demam! sejak Aby balik kije lambat! tapi aku kena ar faham, ni tahun terakhir Aby kije kat sini, lagi beberapa bulan jer lagi dah nak balik M'sia, jadi segala urusan2 kerja dia kat sini memang nak kena habiskan, tu yang kije sampai tak ingat dunia! walau apapun Aby tetap menjalankan tanggung jawabnya sebagai seorang suami yang sentiasa mengambil berat pasal isterinya ni, time kije tu tetap tak lupa nak calling2 aku bertanyakan keadaan rumah, keadaan aku dan juga anak2, ni lagi ar dak Rhea demam! lagi kerap ar Aby dok calling2, risaukan keadaan anak koret dia ni hah!
Semoga Rhea cepat sihat, boleh main2 macam biasa, hati mummy daddy pun happy balik kalau Rhea sihat selalu..

SUMBER DARI: Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN LAPISAN MILO :
  • 8 gm serbuk agar-agar
  • 2 cawan air
  • 1/3 cawan gula
  • 3/4 cawan MILO
  • BAHAN LAPISAN SUSU :
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 1 3/4 cawan air
  • 1 cawan susu sejat
  • 1/2 cawan gula
  • Beberapa titik esen vanilla

CARA-CARANYA:
  • UNTUK LAPISAN MILO : Satukan semua bahan2 lapisan milo, kecuali "milo" kacau rata dan masak hingga suam, masukkan milo, kacau hingga milo larut dan mendidih, gunakan api sederhana, matikan apinya dan tuang dalam bekas yang kecil, tuang 1/2 penuh sahaja, biarkan beku sekejap.
  • UNTUK LAPISAN SUSU : Satukan semua bahan2 untuk lapisan susu, kacau rata dengan whisk dan jerang hingga gula larut dan bancuhan mendidih, matikan apinya.
  • UNTUK AGAR2 MILO :- Keruk2 sedikit permukaan milo dengan garfu, kemudian tuang lapisan susu.
  • Buat hingga habis, biarkan hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk hingga mengeras dan dingin.
  • Hidangkan sejuk sebagai pencuci mulut.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 biji betik muda saiz kecil
  • 15 helai daun selasih
  • 5 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 s/b ikan bilis - direndam dengan air sekejap, toskan *
  • 1/2 s/t lada hitam - yang telah dikisar kasar
  • Garam dan perasa
  • Sedikit minyak - untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Kupas kulit betik dan potong betik kecil2 atau dihiris nipis, cuci dan ketepikan.
  • Tumbuk kasar bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam periuk, tumis bahan tumbuk bersama lada hitam, kacau sehingga naik bau.
  • Tuangkan air secukupnya dan biarkan sehingga mendidih.
  • Masukkan betik, garam dan perasa, kacau sebati dan apabila betik lembut, masukkan daun selasih, kacau sekejap dan bolehlah ditutup apinya.

Macam citer korea ar plak! tapi citer korea autumn in my heart masa aku dok kat Msia memang tak pernah miss tau! tengok sampai habis, berzaman plak tu baru nak abis, tapi aku tetap setia tengok citer tu sampai abis, dah ar sedih manjangggg...
Bila tengok gambar2 aku ni teringat ar plak kat citer tu, bukannya sama pun citer hidup aku ngan citer tu, cuma bila sebut pasal ''autumn'' terus teringat tajuk ngan citer tu! jadi ai terus jer berangan...




Keluargaku, kebahagiaanku..
Berlatar belakangkan dedaun maple di musim autumn, romantis sekali.



From Denmark With Love.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 5-6 keping roti prata - yang telah siap digoreng
  • 140 gm tuna dalam tin - ditoskan air atau minyaknya dan hancurkan.
  • 8 biji telur
  • 1 biji bawang besar - dicincang
  • 1/2 s/t serbuk kari ikan *
  • 1/2 s/t serbuk cili *
  • Sedikit garam *
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Pecahkan telur satu persatu dan masukkan kedalam mangkuk besar, pukul telur dengan garfu hingga sebati, kemudian masukkan bawang besar dan tuna, kacau lagi hingga rata.
  • Masukkan pula bahan yang bertanda * sambil terus dikacau sehingga sebati.
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali leper non-stick dan tuangkan 2-3 senduk kecil bancuhan telur bersama tuna tadi, ratakan dan biarkan sehingga setengah masak, letakkan sekeping prata diatasnya, tekan2 sedikit dan biarkan sehingga masak atau berubah warna keperangan, balik2kan sekejap dan bolehlah diangkat.
  • Buat lagi sehingga habis dan hidangkan prata tuna dengan kuah kari dhall atau cili sos.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin