Sambungan cerita percutian aku sekeluarga di Sarawak, tengok gambar lagi ehhh...kang citer panjang2 nkorang penat plak nak membacanyer...ni pun tak semua gambar yang dapat dimasukkan, kiranya aku masukkan apa yang termampu jer r yer...







Kel Jorn and Linda sayang


Kel Jorn and I




Makan time, seafood lagi...huwaaaaa jemuuuuuuuuu!



Butter prawn


Lemon chicken (nasib baik ada ni, idak ler seafood manjang)



Steam fish


sea cucumber, first time cuba...tapiiiiiiii...........



Kerang masak sos tiram, sedap gak!



Kangkong belacan, tapi tak berapa kaw! agaknya orang sarawak tak berapa pandai makan belacan kot? belacannyer kurang bachin..hehe






Hari ke-3 iaitu hari kitorang balik, tapi kitorang balik malam, siang2 ni nyempat lagi makan2 dan jalan2...




Bersama Linda di airport sebelum aku sekeluarga terbang balik ke JB dan Linda terbang ke ROME, dia sambung cuti kat sana...waaaa mesti best kan, insyaallah aku jugak nak gi kalau ada rezeki sok..




Sedih gak nak ninggalkan Linda ngan Kel Jorn, tapi takper r nanti aku balik Denmark dapat jumpa lagi kat sana



Aku sekeluarga dah pun selamat sampai kat JB, tapi aku demam, agaknya tak biasa ngan angin masa kat Sarawakkot? balik JB bawa penyakit, Rhea pun demam jugak, cian dia lagi teruk kena demam panas!
Sampai je rumah mak, terus jer aku ngan Rhea melepek! esok plak nak ke Klang rumah mertua aku, ntah larat ke tak badan ni gaknyer? kalau tak gi, bila lagi nak gi sebab aku dah nak balik Denmark..
Hai! aku sekeluarga sudah pun menjejakkan kaki ke Sarawak, holiday r apa lagi...tapi bukannya lama pun kat sini, cuma beberapa hari jer...jadilah...lain kali ada umur panjang boleh datang lagi...
Disebabkan kat Sarawak ni linenya teramatlah lambat dan kekadang hilang! nak masukkan gambar pun punya r lama, jadi aku masukkan gambar2 yang terlarat jer r yerkkk! nkorang layan tengok gambar jer r...penat r nak karang citer pepanjang, nak rehat sikit...esok nak sambung berjalan lagi...















Naik river boat, juga dihidangkan dengan minuman dan kek2 lapis yang memang popular kat Sarawak ni, kat sini makan kek lapis sampai jemu! hehe



Bersama Linda, kitorang memang plan gi holiday kat sini sama2...










Bergambar kat atas river boat, sib baik tak mabuk! pening2 lalat jer sebab kena angin sini.
Malamnya kitorang pekena seafood yang memang femes kat Sarawak ni, katanya seafoodnyer fresh2..




Pakis goreng belacan, sedap bangettt!





Sotong celup tepung, sedap terhamat sebab sotongnya fresh sesangat, lembut jer...


Siput buluh, sedap gakkk! pes taim cuba..




Ikan segar sebelum dimasak!





Garupa masam manis




Mud crab, idop lagi...





Selepas dijadikan hidangan untuk dibedukkk!


Fresh udang galah..




Finger licking good..




Mesti cuba kalau datang kesini ''umai''





Sekianlah saja catatan dari Sarawak dan ni saja gambar yang dapat dimasukkan, gambar yang lain2 tu biarlah dalam simpanan peribadi, nak tahu nape? sebab line kat sini punya r slowwww...




Sebelum tido, dok telek lagi tempat mana yang menarik untuk dilawati esok..selamat malam semua.





Hari ni hari isnin dan hari orang2 start berkeroje, hari ni jugak aku ada peluang gi tengok2 rumah, memang balik M'sia kali ni aku and Aby dah plan nak gi cari rumah, maklom r hakak ni dah nak balik ke M'sia for good awal tahun depan, awal pun bukan awal sangat tapi kalau dikira tinggal beberapa bulan jer r...dan insyaallah kalau ada rezeki ingatnyer nak beli rumah, tu yang sekarang ni dok sekodeng2 rumah, hari ni buat appt...dengan agen dan ada juga yang aku contact member aku, maklom r aku ni boleh dikatakan ramai gak member yang kije ngan developer, lagi senang macam tu kan..
Jadinyer tadi siang ni aku jumpa r member aku ni, dah plan memang nak tengok rumah yang satu ni, tempatnyer memang tempat yang aku suka sebab dekat ngan rumah mak aku, hahaha! pandai nko carikan tempat sesueiii untuk aku ek! tapi ni baru jer salah satu senarai rumah pilihan, belum tentu pun aku pilih, aku ni kan cerewet, kalau bab pilih memilih ni memang selalu ramvang mate! menci perangai cenggini tau! tak boleh berubah ker?
Ha! nampak ok gak rumah ni, meh kita tengok dalamannyer...


Vaaaa....santekkk! hakak suke hall + dry kitchen macam ni tau! ni rumah contoh jer...tapi kalau kita nak yang sama perabut dan kabinet juga apa2lah yang sama dalam umah ni, dorang boleh rekmenkan dan buat sejibik sejibeng macam rumah contoh ni...menarik kan..kan..kan

Ni plak dining areanyer...suke sangat sebab penuh ngan cermin, aku ni memang suka ngan cermin, maklom r jenis suka melaram...jadinyer kalau rumah penuh cermin kan, setiap kali berjalan tu asik dok pandang2 cermin
jer...waaaaaaaaaa! suke! suke!
s

Yang buat aku tertarik kat rumah ni, dia punya wet kitchen, beso dan yang paling best! tersembunyi sebenonyer disebalik dinding2 cermin tadi, sebenonyer sebelah-menyebelah ngan dry kitchen kat hall tadi, cuma dah ditutup dindingnyer dan pintunyer ngan cermin, maka tersembunyilah dapo tu, best kan, orang datang tak nampak kiter masak! menarik sekali!




Yang ni plak kat bahagian atas, tempat yang semestinyer aku ngan Aby suke! idea yang bagus ni...boh menda alah ni kat sini!

Walaupun tak minat bilik air yang ada kolam si ikan kaloi ni, tapi dah rumah ni memang dah ada dok tertonggok menda ni, takper r kan...sesekali agak2 angin songsang nak berendam ngembangkan apa2 yang nak dikembangkan...ok gakkk! ceewaahhh! belum beli rumah ni lagi dah berangan! pirahhhh! tapi kan...angan2 kadang boleh jadi kenyataan kalau ada rezekinyer r kan...





Waaaa! sambil berendam kat bilik air ni boleh main jeling2 tau kat master bedroom, ada cermin u...ahawww! tutup2! malu ah! hehe
Master bedroom ni beso jugak cuma kalau ditengok dari bilik air nampak kecik r...master bedroom ni siap ada tempat khas untuk kain baju dan hall, memang beso dan memang boleh pokai kocek kalau nak dipenuhkan dengan barang2!


Alamak lupa nak cerita, kat master bedroom tadi sebenonyer ada ruangan yang diletakkan kamera, mengikut kata kawan aku tu, kiranya rumah ni safe r...insyaallah takde perompak, penyamun dan seangkatan dengannyer...kiranyer keliling rumah tu memang ada kamera r...dan kalau ada apa2 terjadi guard kat depan terus boleh tahu! Haaaa! rumah macam ni r sebenoner dalam idaman kalbu ku...hamboi! berangan nampak!!!!





Ni salah satu bilik kat dalam rumah ni r...tak silap ada 5 bilik + 5 bilik air...so tak payah gegaduh berebut bilik air yer..






Ni jugak salah satu bilik dalam rumah ni tapi yang ni rasanya guess room r...k gak, idak r sempit sesangat!






Ni pun salah satu daripada 5 bilik tido tadi, besonyer boleh tahan cuma designnyer kureng menarik! takper leh tukar! ceewahhh! berangan lagi nih!
Oklah.. tamat cerita rumah pertama yang aku dok sekodeng dan masih lagi dalam perbincangan, nak kira gak tahap kemampuannyer plak yer takkk..




Huruf condong

Rumah ke-2 yang aku tengok ni pun tak kureng menariknyer...hati juga terguda nengok rumah ni! hadohhh! start r rambang mata nih!






Yang menariknyer ada swimming pool tuuuu! waaa...best ni, dulu masa dok M'sia selalu gi swimming untuk exercise, ni kalau ada kat rumah sendiri lagi kira macam bonus ekkk!!! menarik2! tapi napa dalam gambo swimming pool nko hitam macam air parit kat rengit ek? alah yang macam kat depan rumah kampong halaman mak aku tu! lekkkkkk luhhhhhh! baru hujan kot! nampak keruh! baper tahun tak penah cuci tempat ni gaknyer...
Hamboi! pelakon hindustan kat dalam gambo tu bukan main tompang posing yer....


Ni pemandangan dari tepi, kat dining nampak luar! kiranya sambil makan boleh nengok swimming pool! menarik kan..kan..kan




Ni master bedroom rumah ni, boleh tahan beso jugak r..




Hamboi! hamboi! hamboi! bukan mummynyer jer yang berangan...anaknyer pun tompang sekaki yer dok berangan? takper dek! manalah tahu ada rezeki nko dapat bilik cenggini!

Meh kita sekodeng umah lain plak yer...


Rumah seterusnyer kat tempat ni...tapi disebabkan dah petang dan tempat ni dah tutup dah melepasi waktu pejabat, kang sapa plak nak bawa masuk dalam umah, konci takder! jadi nampaknyer kiter sambunglah hari lain yer...bagi aku berehat dulu, nak makan angin plak minggu ni, alah! makan angin dedekat jer...




Dapat tengok dari luar jer jadilah, bebila free kita tengok dalamnyer plak yer...




Rumah yang lagi satu ni pun tengok dari tepi jer...kita tengok dalamnyer lain hari jugak! biasa r waktu pejabat dah abis! tu r pepagi tak nak bangun awal, dok membadak sampai matahari jejak atas kepala! haaaa! sapa yang rugi tak dapat tengok rumah? nko jugak kan...bocah keset mak aku cakap! hahaha
K r kang aku cakap jawa bebanyak nkorang tak paham plak! aku cau dulu buat kali ni, doa2kan aku supaya salah satu rumah2 ni jadi rumah aku yerkkk! insyaallah...amin.



Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin