Aktiviti hari sabtu aku pada minggu ni ialah pergi ke Indonesian Embassy, tujuannya nak tengok karnival r apa lagi...walaupun bukan di Malaysian Embassy tapi orang Malaysia dan sesiapa dari mana2 negara pun juga dijemput bersama-sama memeriahkan suasana! oleh kerana Malaysian festival hanya dibuat kat Stockholm sebabnya Malaysian Embassy kat sana nu, kat Denmark hanya ada Malaysian Consulate Office jer..mmm...jadi kalau orang2 Malaysia nak ke Malaysian Embassy, kena r ke Stockholm sana...jauh juga tu, kena naik kapal terbang...adehhh!
K lah, kita cerita pasal karnival hari ni yek! aku dengan kawan2 aku sebenarnya dah berpakat dari hari tu lagi memang nak ke karnival ni, lagipun kitorang ada kenal beberapa orang dari Indonesia yang jugak pelawa kitorang untuk datang memeriahkan suasana kat sana, tu yang kitorang pergi! lagipun orang2 Indonesia kat Denmark ni semua pun macam kita gak, diorang baik2! takde r sampai berpuak-puak atau terjadi berselisihan apa2 pun, tu yang bagus kan...
Sesampai kat sana, orang dah memang ramai, biasa r aku ni selalu terlambat! dah bangun pun jejak ke tengahari, memang r selalu pun lambat! mmm...dah terlepas nak tengok joget lambak! tapi takpe r...yang penting makanan memang ler banyak, melambak-lambak orang jual! cuma makanan tu makanan orang2 Indonesia ler macam bakso, sate padang, nasi padang, kuih-muih diorang dan macam2 makanan r yang aku tak tahu apa kenamanya, main beduk je! janji kenyang! bukan senang nak dapat makanan orang Asia kat sini selain dari masak sendiri kan, ni dah melambak depan mata, hah! apalagi? selagi boleh masuk, bedukkkk r...



Dah macam picnic r jugak, memasing melambak duduk cari parking untuk makan, aku memang tak bawa tiko, dok tumpang Linda! alah...aku tahu Linda mesti bawa peralatan yang lengkap punya! hehe..
Puas aku makan hari ni, selagi boleh masuk kalau boleh semua pun nak rasa, yer r makanan Indonesia bukan semua yang sama macam Malaysia, banyak jugak perbezaannya, yang pelik2 pun banyak! tapi aku ni memang suka cuba benda baru, tu yang kalau pelik sikit aku nak rasa, tapi cari yang boleh dimakan r kan..bukan main tibai je semuanya, nanti orang ingat aku larong plak! sabau je r hakak!



Anak sapa r pegang tiang sambil makan sate ni? ntahhh??? ''Dek, mak pak awak mane?''



Wah! uwah...uwah...dah kenyang nko terbongkang kat sini sambil posing eh? mana anak2 nko bersepah? budak makan sate yang kat tiang tadi anak nko eh?
Ehhh..ehhh! anak aku hilang r...



Banyak jugak acara kat karnival ni, ada cabutan bertuah! tapi aku tak bertuah kerana nombor yang aku dapat memang takde onggg! mencik tol!



Gamilan ke gamelan ke namanya, aku main tibai je sebut, pun ada ni hah! layan je r walaupun tak minat! hehe...



Hah! yang ni ok sikit r tengok sebab nampak ganas seh kakak nih! baru bukak langkah je kakak ni dah bukak ketik! cuba tengok muka dia, garang nko!


Joget ala2 zapin pun ada, tapi zapin diorang lain r...tak sama macam Malaysia punya zapin, yer r...lain negara lain caranya, yer tak?



Ang klong pun ada! tapi tak sama macam Atoy dulu main kat restoran anjung warisan r...orang joho tahu r kisah ni, paham cukup!



Hahaha! tengok tu, serope tapi tak sama! tapi jaket sama beb! sebenarnya ada 3 orang yang pakai jaket sama ngan Aby, tapi yang sorang dah balik dulu! ni hah tinggal berdua, sebelah menyebelah lagi! tapi memasing konon buat2 tak nampak! pirahhh!



Petang jugak r kitorang baru balik, abih! memasing dah jumpa kaum kerabat, apa lagi! dok bertonyeh r tak berenti...
K lah, aku akhiri catatan hari ni dengan gambar aku bersama Dayang Zaidel, awek Sarawak yang dok belajar kat sini, makan tahun jugak dah kenal minah ni, masih solo lagi! sebarang pertanyaan sila hubungi aku, kihkihkih...
Cauuuu

Siapa kata berblog ni tak boleh buat duit? tengok jer r Red Mummy atau lebih glamour dengan panggilan Kak Red, macam2 sponsor dia dapat dan juga gaji dari Nuffnang, boleh dikatakan dia tu blogger perempuan yang berjaya ler..
Sekarang ni rasanya Ben Ashaari pun dah mengikut jejak mendapat gaji yang boleh dikatakan berbaloi dari pada Nuffnang, berapa banyak tu aku tak tahu! nanti aku risik2 kat mamat tu lah yer...ceewaahhh! macam r Ben nak bagitahu dia dapat berapa sebulan dari Nuffnang? tapi pada aku ni semua terpulang pada peminat atau blog yang ada daya tarikan tersendiri! lagi ramai yang masuk kat blog kita, lagi ramai yang klik kat iklan2 nuffnang kat blog kita, lagi banyak chance kita boleh dapat duit atau gaji dari Nuffnang.
Rasanya blogger2 lain dah banyak yang merasa gaji dari Nuffnang kalau nak dibandingkan dengan aku ni, lagipun aku baru berapa bulan je letak iklan Nuffnang ni kat blog aku, jadinya harapan untuk dapat gaji dari Nuffnang memang makan masa ler kan..
Tadi sesaja aku check dah berapa jumlah duit dalam akaun Nuffnang aku, mmm...adalah jugak! kiranya dah masuk ratus ler...walaupun tak banyak tapi pada aku dah cukup berterima kasih pada sesiapa je yang rajin masuk dan klik iklan2 dari Nuffnang dalam blog aku ni, sebab korang klik kat iklan2 tu lah sampai aku dapat gaji ni dari Nuffnang.
Terima kasih lagi sekali aku ucapkan pada korang yang rajin klik iklan2 dalam blog aku ni, pas ni rajin2 ler klik2 lagi yer...ngeee...cayang korang.
Pada yang belum letak iklan dari Nuffnang kat blog korang tu, kalau nak buat duit kocek macam aku ni, hah! apalagi? letak r sekarang! memula tu memang akan dapat sikit2 tapi lama2 boleh jadi bertambah-tambah, yang penting kena banyak bersabar ok!



Ler...ingat apalah yang darurat sangat, ghopernya aku dah tak boleh tahan nak menunggu wiken ni untuk beli lauk mauk aku dan barang dapo aku yang hampir yilek! yang tak boleh tahannya aku dah tak tahan nak beduk lontong! yaaa! lontong! dalam sebulan mesti 2-3 kali aku harus membeduk lontong! tapi bulan ni tak nyempat lagi nak buat sampai aku ketagihan teramat sesangat! oleh kerana ketagihan itu tak dapat nak ditahan lagi, aku tibai jugak buat walaupun tak cukup bahan, bayangkan lontong aku nari takde kacang panjang, takde sengkuang, takde tauhu, arhhh! pendek kata lontong darurat r namanya, sayo yang ada dalam kuah tu hanya kobis dengan carrot jew...mana tak daruratnya...
Semalam masa dok beli2 jajan ngan semekut tu aku dok carik2 jugak bahan nak buat lontong ni, tapi memang tak jumpa! dah nko pergi shopping complex omputeh, mana nak jumpa sengkuang segala bagainya kak oi! adehhh!
Selalunya aku beli lauk mauk aku kat kedai2 Asia r..kiranya aku kena pergi kebandar, kat sana banyak kedai Thai, China, Arab dan memacam kedai dari Asia r ada kat sana, tapi kali ni dah lama gak tak kesana, Aby baru je balik dari travel! ni pun dia dah start kije, nak pergi petang2 sangat lepas dia balik kije tu rasanya macam kesian plak! takut dia penat sebab asik ngadu banyak kije kat opis nu! mmm...nak taknak kena tunggu wiken ni je r baru dapat kesana!
Kadang kalau Aby tak penat pun hari biasa aku gi jugak! tapi memang minggu ni memasing agak kebizian, jadinya memang terbantutlah nak kesana...jadi! makan jer r apa yang ada yer wahai kombet2 ku sekalian...dan untuk hidangan hari ni kita makan lontong darurat! arhhh...lantak pi lah sana! asal ada nasi impit tu dah kira lontong r jugak! eee...apa aku merepek ni? kejap nasi impit, kejap lontong!
Korang nak resepi? tak payah r..lontong darurat macam ni sesiapa pun leh buat, yer tak? apapun lontong ni telah selamat aku beduk! walaupun kureng bahan tapi wenak tenan kat tekak aku!
Chaooo...

Kejutan otak sekejap aku, dekat 10 hari tak keluar rumah nko! bukan tak keluar langsung r...ada gak keluar pi start kete Aby 2-3 kali sepanjang mamat tu takde! tapi tak r jauh mana pun aku keluar! setakat start kete kat sebelah rumah je! tu pun Aby selalu ingatkan suruh ghajin2 start kete panaskan enjin jap! kalau dia tak cakap cam tu pun gaknya aku tak keluar rumah! ngeee!
Tapi tadi dapat gak aku cilok keluar jap! cuaca pun cun nampaknya! semalam Aby dah balik so nari saja gatal ajak dia pi cari jajan2, semekut2 buat stock memalam kalau nak menda2 untuk kunyah-munyah kan..sambil2 layan dia tengok bola! pui! alasannn!



Vaaa! rambang mata ni nak pilih! memacam semekut pun ada, dari yang sedap sampailah yang kureng sedap! dari yang boleh makan, sampailah yang tak boleh makan pun ada! adehhh! tak kose!



Hah! ni r masaalahnyer kalau kat sini, nak cari semekut pun kena dok pilih betul2! kalau kat Mesia main sapu je apa yang nak dibeduknyer...tapi kat sini lain! banyak bahan yang tak sepatutnya ada terkandung kat dalam tu! uhuk! uhuk! terbelahak plak hakak!
Pilihlah yer bang..jangan tak pilih! hmbek r bebanyak sikit, nanti aku tak payah r sesusah nak buat kuih ke..mengekek ke kan..semekut kan dah banyak! balun jer r...ngeee : D

SUMBER DARI: Sara Denmark

BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN DIREBUS:
  • 1 kg daging lembu - dipotong besar
  • 6-8 tangkai cili kering *
  • 2 biji bawang besar *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 3 batang serai - diketuk
  • 2 s/b serbuk ketumbar
  • 2 s/b serbuk jintan manis
  • 2 s/b serbuk jintan putih
  • 4 s/b rempah kari daging
  • 4 s/b kicap manis
  • 3 s/b kicap pekat
  • 2-3 s/b jus limau kasturi atau jus lemon
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • Garam, perasa dan gula
  • BAHAN TUMIS DARAT:
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat
  • 1 biji cili merah - dipotong serong
  • 1 biji cili hijau - dipotong serong
  • 6-8 helai daun kari
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda * dan masukkan kedalam periuk bersama daging dan kesemua bahan rebus kecuali garam, perasa dan gula.
  • Masukkan juga kira-kira 6 cawan air atau penuh permukaan daging saja, jangan terlalu banyak air, kacau sebati dan rebus sehingga daging empuk, kemudian masukkan garam, perasa dan gula secukup rasa, kacau rata dan biarkan sehingga kuah pekat, bolehlah ditutup apinya, ketepikan.
  • Didalam kuali kecil, panaskan sedikit minyak, masukkan bahan tumis darat, kacau sehingga naik bau dan bawang layu, kemudian tuangkan kesemua bahan tumis darat diatas daging tadi, kacau sedikit dan bolehlah dihidang bersama nasi minyak atau apa-apa nasi.


BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN ROTI JALA:
  • 500 gm tepung gandum
  • 1 liter susu segar
  • 4 s/b majerin
  • 2 s/b gula pasir
  • Sedikit garam
  • Sedikit air
  • Pewarna
  • BAHAN INTI:
  • 300 gm daging cincang
  • 4 biji kentang besar - dipotong dadu kecil
  • 6 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 6 s/b rempah kari daging
  • 1 s/t serbuk cili
  • 4 s/b air asam jawa
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Untuk membuat intinya, kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak didalam kuali, tumis bahan kisar bersama rempah kari daging, serbuk cili dan air asam jawa, kacau hingga pecah minyak, kemudian masukkan daging cincang bersama dengan sedikit air, kacau sehingga daging berubah warna.
  • Masukkan pula kentang, kacau sekali sekala sehingga agak pekat, kemudian masukkan garam, perasa dan gula secukup rasa, kacau lagi sehingga inti agak kering, bolehlah ditutup apinya.
  • Campurkan kesemua bahan roti jala kecuali air dan pewarna, kacau rata.
  • Kisar bancuhan kedalam blender bersama sedikit air sehingga halus.
  • Masukkan bancuhan kedalam bekas yang besar dan pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
  • Masukkan sedikit pewarna yang disukai kedalam bancuhan roti jala tadi, kacau sehingga warnanya rata.
  • Panaskan kuali leper non-stick diatas api yang sederhana, sapukan permukaan kuali dengan sedikit minyak, ratakan.
  • Ambil acuan roti jala dan cedokkan sedikit bancuhan, kirai bancuhan diatas kuali menjadi seperti jala, biarkan sehingga masak, kemudian angkat dan letakkan diatas pinggan, sudukan sedikit inti tadi dan gulungkan.
  • Buat proses yang sama sehingga habis.
Meh kita terbalikkan peribahasa ''hujan batu dinegara orang, hujan emas dinegara sendiri, lebih baik kat negara sendiri, sebab banyak emas'' wakakaka memandai aku tukar tambah peribahasa, abih tu dah memang terjadi macam tu, tak tipu wa cakap lu!
Tadi kan masa aku sebok masak kat dapo, tetiba hujan turun lebat! memula tu aku buat sengal je r...alah! takkan nak jakun plak kalau hujan turun yer dak? sekali bunyi hujan yang dok terkena kat tingkap dapo aku ni kuat semacam! macam nak retak bunyinya tingkap ni! sekali aku dok peratikan betul2 ghopernya hujan batu nko! patut r bunyi berdenting semacam! lebat plak tu! ya hampon! ni kalau kena kepala orang maunya mamai! aku tengok jugak kat luar rumah, ghopernya ada jugak yang masih dok kayuh basikal dalam hujan batu cenggini, dapat jugak tengok muka dorang macam tahan sakit! sib baik yang turun tu batu kecik2! buatnya beso2 batu bata! kompom ji'un kat situ jugak! tapi! walaupun turun kecik2, kalau dah lebat! memang sakit r...aku dapat bayangkan! aku doa je dalam hati supaya hujan ni berenti sebelum anak2 aku balik sekolah nanti!



Nasib baiklah hujan batu ni turun lebih kurang 15 minit je! kalau tak maunya aku meroyan dok pk macam mana anak2 aku balik sekolah nanti!
Bebudak tu kalau tak dilarang, maunya main redah je nanti! tapi takkan r cikgu dorang sesengal tu tak gheti nak bagitahu yer dak? biasa r fikiran mak2 macam aku ni selalunya memang suka pk yang bebukan! apapun hujan tu dah berenti! lega rasanya! bukannya apa? lagi satu yang aku risaukan kalau hujan ni tak berenti camne nanti kapal terbang yang Aby naik tu nak landing, cuaca ganas de!
Lepas beberapa jam, matahari cam nak keluar je aku tengok! tapi memalu kucin r...dok jengok! sembunyi! jengok sembunyi! arhhh...tak kisahlah de, asal dah tak hujan batu dah r...harap Aby sampai dengan selamat sat lagi! yehuuuiii!




BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 ekor ikan selar besar
  • 1/2 botol kecil budu *
  • 3 biji bawang merah - dihiris *
  • 1 biji cili merah - dihiris *
  • 2 biji cili padi - dihiris *
  • 4 cm kulit limau purut - dimayang halus *
  • 1 s/b cuka *
  • 1/2 s/t garam halus *
  • BAHAN KISAR:
  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji cili merah
  • 2 biji cili hijau
  • 3 cm kunyit hidup
  • 6 s/b air asam jawa
CARA-CARANYA:
  • Bersihkan ikan, kelar-kelarkan sedikit isinya, kemudian toskan airnya atau lapkan ikan dengan tisu.
  • Gaulkan ikan bersama bahan kisar sehingga rata, perapkan 15 minit.
  • Bakar ikan sambil dibalik-balikkan sekali sekala sehingga masak.
  • Campurkan kesemua bahan yang bertanda * kacau rata kemudian tuangkan diatas ikan yang telah dibakar tadi, sedia untuk dihidang.
1- Terima kasih pada Azian kerana rajin sesangat TAG akak nko yang malas ni! hehe...maklom ler akak ni kalau bab2 lain tu ada ler rajin sikit tapi kalo bab2 nak menjawab soalan ni, adehhh! rasa macam masuk sekolah balik! ngee... oleh kerana dah berapa kali kena sound akak buat jugak ler yer...jangan mare tau kerana lambat bebeno nak menjawabnya TAG nko dek walaupun bukan sesusah manapun, lagi pun tah beberapa hari ni kije ada ler banyak sikit! tu yang banyak benda pun tertunggak!
Apapun maceh banyak2 yer..



2- Disini aku juga turut TAG kepada Aidafidah (kalau ada masa buat, kalau takde takpe! hahaha bole gitu!)
Aku TAG Fida ni kerana dia seorang cikgu yang bz tapi kekadang masuk juga kedapur menjalankan tanggung jawab pada keluarga.

Tak lupa kawanku yang berada di Riyadh iaitu Idda Hashim, aku TAG dia sebab minah ni pun rajin masak, tak kira r masak apapun tapi dia memang rajin masak.

Dan pada sesiapa yang rajin nak buat TAG ni sudi-sudikanlah yer..
(Haha..Azian, bole gitu)

3- 7 perkara mengenai Suejoshua:

1- Aku seorang yang happy go lucky
2- Suka bershopping
3- Suka memasak
4- Suka menari (sejak2 ni ler..)
5- Suka bersuka-suka (berapa banyak suka nih..)
6 - Gilakan cermin mata hitam, kasut dan beg tangan
7- Seorang yang gila2 jugak!

Aku akhiri TAG kali ni dengan ucapan ''Terima Kasih'' dan semoga hari2 korang semua diselubungi dengan keceriaan dan kebahagiaan.



BAHAN-BAHANNYA:
  • Kulit pastri secukupnya
  • 10 batang sosej daging lembu
  • 1 biji kuning telur
  • Sedikit bijan
  • Sedikit lada hitam kisar
  • Sedikit minyak zaitun
CARA-CARANYA:
  • Canai dan potong empat segi kecil kulit pastri, kemudian letakan sosej ditengah-tengahnya, lipat dua menjadi bentuk tiga segi.
  • Buat sehingga habis dan susunkan diatas dulang pembakar.
  • Sapukan permukaan puff dengan sedikit minyak zaitun, biarkan 5 minit.
  • Kemudian sapukan pula kuning telur diatas puff tadi, taburkan sedikit bijan dan juga lada hitam yang telah dikisar.
  • Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 25 minit atau hingga masak keperangan.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin