Hari pertama aku dikelas tarian, wakaka! kekok plak rasanya bila badan dah keras2 macam ni tetiba kena joget lembut2! huhuiii!
Seronok memang r seronok masuk kelas tarian ni, joget ramai2, happy2 cuma rasa macam susah sikit nak ikut, mana nak ikut rentak lagu, mana nak kira, semuanya kena buat dengan pantas! tapi baru2 memang cam tu r...nanti lelama sok ok r kan..
Jangan tak caya r..hakak menari bollywood tau! ingat senang ke nak menari bollywood ni, tapi aku memang suka r kelas ni, seronok sangat, lagu pun best! enjoy giler



Menari dengan penuh perasaan ok dan yang penting kena senyum...aha! tengok hakak Muna kita tu, kan main happy lagi!



Amboihhh! pusing kasi ligat sikit yer...goyang kuat2 sikit!



Gelek kak jangan tak gelek! kasi gegar sikit! hehe



Nasib baik tempat ni besar yer...kuranglah sikit bau-bauan! memasing dah r menari bagai nak rak, pastu berpeluh-peluh, tarian ni plak banyak bebeno angat tangannya, sesiapa yang kat sebelah aku ada terbau hangit tu! paham2 dah r..hehe



Selepas habis kelas, sempat posing dengan hakak Muna kita yang sama2 ikuti kelas ni dan juga salah seorang kawan yang juga turut serta dalam kelas tarian ni.


Bergambar beramai-ramai dengan semua yang mengikuti kelas tarian ni.
Ternyata kelas ni memang best! tak sabar nak tunggu kelas akan datang! uhuiii!



BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN LAPISAN BAWAH:
  • 3 cawan beras pulut
  • 3 cawan santan cair
  • 1/2 s/t garam
  • BAHAN LAPISAN ATAS:
  • 1 biji keladi kecil - direbus dan dicincang
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 5 cawan santan pekat
  • 1 s/b pes keladi
  • 1 s/t pewarna ungu
  • 1 s/t garam
CARA-CARANYA:
  • Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan campurkan kesemua bahan lapisan bawah, kemudian tuangkan kedalam loyang tadi, kukus sehingga masak.
  • Tekan padat pulut yang telah dimasak tadi, ketepikan.
  • Masukkan kesemua bahan lapisan atas kedalam periuk dan letakkan diatas api yang sederhana, kacau sehingga pekat kemudian tuangkan kedalam loyang berisi pulut tadi.
  • Kukuskan semula selama 25 minit.
  • Sejukkan barulah dipotong.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 12 biji cherry tomato - dibelah 4 setiap sebiji
  • 1 s/b tomato puree
  • 1 batang saleri - dipotong kecil
  • 1 biji bawang besar - dicincang
  • 1 ulas bawang putih - diketuk
  • 4 helai daun selasih - dicincang halus
  • 500 ml stok pati ayam
  • 2 s/b minyak zaitun
  • Sedikit gula
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak zaitun didalam periuk, tumiskan bawang besar, bawang putih dan saleri, kacau hingga naik bau, kemudian masukkan tomato puree, cherry tomato, daun selasih dan stok pati ayam, kacau sebati dan bila mendidih masukkan sedikit gula, kacau lagi hingga sup agak pekat, bolehlah ditutup apinya.
  • Hidangkan semasa panas2.



BAHAN-BAHANNYA:
  • 400 gm isi ikan tenggiri - dipotong kecil2
  • 2 biji telur - dipukul sedikit
  • 50 ml santan
  • 10-15 biji cili padi - dicincang halus
  • 1/2 helai daun kunyit atau 2 helai daun limau - dimayang halus
  • 2 s/b sos ikan (nam pla)
  • 1/2 kiub pati ikan bilis - dihancurkan
CARA-CARANYA:
  • Panaskan periuk pengukus.
  • Campurkan isi ikan bersama santan, sos ikan, kiub pati ikan bilis dan telur, gaul rata.
  • Kemudian masukkan pula cili padi cincang, daun kunyit atau daun limau, gaulkan sehingga adunan sebati.
  • Masukkan adunan kedalam bekas empat segi kecil dan kukuskan selama 10 minit atau hingga masak.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 kg tepung roti
  • 40 gm ibu roti
  • 30 gm garam
  • 200 gm mentega
  • 800 ml air
  • 100 ml minyak zaitun
  • BAHAN B:
  • 2 biji cili merah - dimayang halus
  • 6 biji cherry tomato - dipotong bulat nipis
  • 2 tangkai rosemary
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 s/t serbuk paprika
  • 1 s/t lada hitam kisar
  • Sedikit bijan
CARA-CARANYA:
  • Gaulkan tepung roti bersama ibu roti, garam dan mentega, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh, uli kira-kira 20 minit.
  • Keluarkan doh dari bekas dan bahagikan doh, timbang 400 gm setiap satu doh dan rehatkan doh selama 10 minit.
  • Canai doh berbentuk bulat dan nipis (seperti pizza) dan rehatkan seketika diatas dulang pembakar selama 15 minit.
  • Taburkan kesemua BAHAN B diatas permukaan doh.
  • Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan pada suhu 150c.
  • Setelah masak, keluarkan dari oven dan sapukan sedikit minyak zaitun diatasnya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1/2 bungkus kecil spaghetti
  • 200 gm fishball - dipotong dadu kecil2
  • 1 biji bawang besar - dicincang
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 3 biji tomato - dicincang halus
  • 1 s/b serbuk oregano kasar
  • 1 s/t serbuk pati ikan bilis
  • 1/2 s/t serbuk lada sulah
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 3 s/b sos cili
  • Garam dan gula
  • Sedikit minyak zaitun
CARA-CARANYA:
  • Rebuskan spaghetti dengan sedikit minyak zaitun dan sedikit garam hingga lembut, angkat dan toskan airnya.
  • Panaskan sedikit minyak zaitun didalam periuk, tumiskan bahan yang bertanda * hingga layu, kemudian masukkan tomato cincang, sos tomato, sos cili dan sedikit air, kacau hingga mendidih, kemudian masukkan fishball, serbuk pati ikan bilis, serbuk lada sulah, serbuk oregano, sedikit garam dan gula, kacau hingga sebati dan kuah pekat sedikit, bolehlah ditutup apinya.
  • Hidangkan bersama spaghetti yang telah direbus tadi.
Jeng! jeng! jeng! hah! korang jangan r terperanjat plak! masuk blog aku je terus keluar header Ben Ashaari, ni bukan blog Ben, ni blog aku r..Suejoshua!
Nak tahu nape aku letak gambar Ben untuk catatan aku kali ni, hah! nak cerita sikit kat korang yang masih belum kenali lagi mamat ni, alah! Ben ni r...
Dulu aku pun macam korang gak, tak kenal dengan Ben ni, dulu r...tapi rasanya sekarang ni ramai kot yang dah kenal dengan Ben ni, sebut je Ben si abang besi mesti ramai yang dah kenal, aku panggil dia robocop sebab badan dia ketul2 macam robot! hahaha! lariiii! Ben perambat aku dengan besiiii!
Cam ni ceritanya, aku kenali Ben ni dari blog Mat Gebu, alah! tukang masak terfofuler diseantero pelusuk alam! siapa tak kenal Mat Gebu? memang rugi beso! mmm....masa tu aku masuk blog Mat, dia tu kan kalau nak letak resepi mesti bebel sikit, bersyarah sikit, pantun sikit barulah letak resepi, jadi masa tu Mat ada cakap yang dia seronok masuk blog Ben Ashaari ni dengar Ben punya membebel boleh lepaskan tension! so aku pun terus r tuju kat blog Ben masa tu, puas aku belek2 aku korek2 aku baca mamat tu punya bebel! ha'a best r...lawak jugak mamat ni, kadang bebel si Ben mengenai kisah2 alam ni ada benarnya, kisah2 manusia dalam dunia ni, ada betulnya! jadi masa tu hati pun macam dah tertawan r..dengan blognya dan catatannya ok bukan dengan tuannya yang handsome tu! kalau tengok tuannya memang boleh cair hakak nyah! tapi cair setakat minat jew..tak lebih dari tu, Ben tu boleh dijadikan kawan yang baik, percayalahhh!
Berbalik pasal kisah Ben ni, aku pun mula r mendaftarkan diri maksutnya daftarkan blog aku kat Ben punya blog list r...kononnya nak Ben promosikan blog aku yang tak semengah mana ni hah! memang orang tak kenal pun siapa ''Suejoshua'' jadi kengkononnya nak r gak dikenali, hehe perasan plak tetiba!
Tak beberapa hari aku masukkan link aku kat geng blogger milik Ben tu, terasa beberapa hari tu sampailah kesekarang ni ramai yang masuk blog aku dok tulis kata diorang masuk blog aku melalui blog Ben, kiranya mamat tu ada buat sesuatu r kat blog aku! ha'a nko! memang betul! ghopernyer....Ben tu dah kenalkan blog aku kat pengunjung2 blog dia yang lelain, Hakak terharu! huhu
Start daripada tulah semakin hari semakin ramai yang rajin datang kat blog aku, selain dari tengok resepi, ada gak yang suka nak baca catatan kehidupan aku sepanjang aku tinggal kat Denmark ni.
Aku tak r cakap aku fofuler, tapi berkat pertolongan dari Ben, aku mulai dikenali! walaupun bukan terkenal macam artis2 tu tapi cukuplah aku dikenali melalui alam maya ni.
Dikesempatan ni aku nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih pada Ben Ashaari kerana segala pertolongan dia telah mendatangkan banyak kebaikan pada aku dan blog aku ni.
Dan pada sesiapa yang nak jadi macam kisah aku ni, jangan segan2 ke http://www.benashaari.com/






BAHAN-BAHANNYA:
  • Kulit pastri secukupnya
  • Sedikit bijan - disangai tanpa minyak
  • 2 biji keledek sederhana - dikupas kulitnya dan dipotong dadu kecil
  • 8 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 2 s/b udang kering *
  • 1 peket rempah kari (cap peladang)
  • 1 s/t serbuk cili
  • 1 biji kuning telur - dipukul sedikit
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit air
  • Sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Tumbuk halus bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak didalam kuali, tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau, kemudian masukkan rempah kari dan serbuk cili yang telah dibancuhkan dengan sedikit air, kacau lagi hingga pecah minyak.
  • Masukkan sedikit air dan kacau rata kemudian masukkan keledek, garam, perasa dan gula secukupnya, kacau sekali sekala sehingga keledek masak dan inti agak kering, bolehlah ditutup apinya, biarkan sehingga inti sejuk.
  • Canai nipis dan gunting kulit pastri mengikut citarasa, kemudian isikan inti yang telah disejukkan terlebih dahulu tadi, lekatkan sekeliling puff dengan sedikit air dan tekankan hujung puff dengan hujung garfu.
  • Buat hingga habis dan kemudian susunkan puff diatas dulang pembakar yang telah dialaskan dengan kertas minyak.
  • Kelar2 sedikit atas puff dengan pisau yang tajam, kemudian sapukan rata permukaan puff dengan kuning telur.
  • Taburkan bijan diatas puff tadi dan bakar dalam oven pada suhu 180c selama 20 minit atau hingga puff bertukar warna keperangan.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 200 gm tauge soya
  • 250 gm udang kecil - dibuang kulitnya
  • 1 keping tauhu kering - direndam hingga lembut dan dipotong kecil, toskan
  • 1 bungkus kecil sooh hoon - direndam hingga lembut, toskan
  • 2 s/b ikan bilis - direndam hingga lembut, toskan *
  • 6 biji bawang kecil *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 biji cili merah - dihiris
  • 1 biji cili hijau - dihiris
  • Santan kelapa secukupnya
  • Garam, perasa dan gula
CARA-CARANYA:
  • Masukkan santan kedalam periuk, kemudian tumbuk bahan yang bertanda * hingga halus dan masukkan kedalam periuk berisi santan tadi, kacau rata dan letakkan diatas api yang sederhana sambil dikacau perlahan sehingga mendidih perlahan.
  • Masukkan cili merah, cili hijau, udang dan tauhu kering, kacau lagi hingga udang berubah warna, masukkan pula garam, perasa, sedikit gula jika mahu, tauge soya dan sooh hoon, kacau sebati dan biarkan hingga mendidih sekejap, bolehlah ditutup apinya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 2 ekor ikan selar besar - dibersihkan
  • 1 batang terung besar - dipotong kecil
  • 10 biji cili merah *
  • 8 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 2 cm belacan *
  • 2 s/b jus limau purut
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam, perasa dan gula
  • Minyak secukupnya
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Gaul rata ikan bersama sedikit serbuk kunyit dan garam kemudian gorengkan ikan sehingga ikan masak, angkat dan toskan minyaknya, ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak, masukkan jus limau purut dan sedikit air, kacau rata.
  • Masukkan pula garam, perasa dan gula, kacau lagi sehingga sebati dan masukkan terung yang telah dipotong kecil tadi, kacau lagi sehingga terung layu dan masak, bolehlah ditutup apinya.
  • Tuangkan sambal terung keatas ikan yang telah digoreng terlebih dahulu tadi, hidangkan.
Jemputan makan malam hari ni dirumah kawanku Jasmine, kitorang anak-beranak telah diundang 3-4 hari yang lepas, kononnya nak buat bbq waktu siang, tapi memandangkan cuaca beberapa hari ni tak menentu jadi tukar plan pada makan malam.
Kitorang sekeluarga datang terlambat sikit dari waktu yang ditetapkan, al-maklom r mengelakkan terkena hujan sikit tadi, takut sakit balik, hehe..tapi Jasmine dah faham sangat perangai aku ni, dia tu jenis yang tak kisah, sebab tu kitorang boleh serasi berkawan.
Sesampai je kat rumah dia, hidangan pun terus dihidangkan memandangkan aku dah terlambat, lagipun tak boleh nak berlengah sangat sebab aku pun kena balik awal gak, esok Aby kije, anak2 plak nak gi skul.
Terima kasih Jasmine kerana hidangkan aku sekeluarga dengan hidangan yang sedap! aku tak tipu! memang sedap! yang paling sedap bila dapat tapau bawa balik sekali! mmm...memang tak malu aku nih, siap tapau nko!



Pas melantak sampai merekah kulit perut, dihidangkan plak dengan eskim ni, tapi aku jamah sikit je, batuk nko! kalau tak batuk! maunya aku pulun 2-3 piring! vanilla eskim plak tu, peberet tuuuu...nko menyeksa jiwa dan raga aku r Jasmine, laki nko lagi teruk! ada ke dia kata eskim ni sebenarnya ubat batuk! pui! memandai r korang! ni dah makan sikit eskim apalah yang jadi kat suara aku? korang nak tahu tak, la ni suara aku kalau cakap dah macam suara Aby, suara jantan nyahhh! Jasmine..aku tahu nko ketawakan suara aku ni kan? semalam suara hilang terus! ala2 suara cencorot tersepit! hari ni garau plak ala2 suara fundan nyahhh!



Lepas makan kitorang duduk borak2 jap pastu tiba acara tambahan iaitu memotong pulut kuning/kunyit, mak aihhh! ada plak acara tambahan ni, biar betik! hehe...takde pape r sebenarnya, cuma dah niat nak buat pulut kuning/kunyit, niat untuk persahabatan ini, ceewahhh! bukan nak kata apalah kan..sejak kenal minah ni aku happy r..dia ni memahami perangai aku, apa yang aku suka! apa yang aku tak suka! tahu jaga persahabatan, senang citer tahu jaga hati kawan2 r...



Dia buat dahhh!
Ni yang aku malu kalau gi rumah dia, hadiah melambak dikasinya kat anak2 aku, bebudak tu dah biasa, asal gi umah Aunty Jasmine ngan kel Adam je terus suka, lajuuu jew..ni r sebabnya! yang Jasmine ngan Adam plak selalu sangat manjakan anak2 aku dengan hadiah2 dan jajan2, lagi r bebudak tu naik lemak! dah r benda2 macam ni kat sini mahal2, ya rabbi! berapa banyak r nko berabis kat anak2 aku wei? asal jumpa jew, nko kopak! asal jumpa jew nko kopak! semoga apa yang nko buat pada aku ngan anak2 aku ni akan dibalas oleh yang maha berkuasa, semoga murah selalu rezeki nko yer...yang anak2 aku plak sejak duduk kat sini, memang murah rezeki dorang, ada je yang sayang dan suka kat dorang ni! alhamdulillah..



Amboihhh! muka tak kesabaran nak bukak hadiah tu! abihh dirabak jew sampul tu, alahai! sayang aku tengok sampul cantik2 cam tu kena rabak! kalau aku dok bukak elok2 pastu boleh r pakai balik sampul tu, kiasu tol bak kata orang Cina! hehe



Minah ni ketawa sampai ketelinga! suka tak hengat! dapat plak menda yang dia suka sesangat, mmm...menci tau!
Ti Jasmine nko tu tahu je eh apa yang nko suka! kalau aku r..bo layan r aku nak layan minah ni! tunggu hari2 tertentu je baru dapat apa yang dia nak! takde manja2 nyer..



Ni lagi! senyum control suka! padahal suka gumbira tak terkata kalau boleh nak menjerit-jerit! mana taknya, diorang laki bini tu dah tahu sangat apa yang anak2 aku sukakan..jadinya bebudak ni dah tahu kalau dapat hadiah dari diorang laki bini tu memang selalu yang best2!
Kalau ditengokkan dari badan, aku pun boleh dikategorikan cam bebudak gak! tak dapat hadiah kew? wakakaka! poyo! nko selalu dapat hadiah! nak hadiah apa lagik! panggg kanggg!



Kel Adam melayan Rhea, tak penat gaknya kel Adam ni gaknya eh? berejam-jam melayan Rhea, main tu r..ni r..aku yang tengok pun penat! atau kel Adam teringin nak ada anak kecik kot? huhuiii! kel Adam pinjam Rhea dah r..hehe



Amboihhh! kalau tengok macam dua beranak! tapi itu hanak aku k walaupun kulit korang kaler sama, wakakaka



Keluarga bahagia! yang anak pompuan besar ikut mak, yang anak pompuan kecik ikut kaler pak! wakakaka yer r tu! gaknya anak2 aku tu kalau dapat mak macam Jasmine punya r dorang happy! mana taknya, maknya alahai! lemah lembutsss...yang mummy diorang! mak aihhh! dah r garang! macam tarzan! nak2 sekarang ni plak suara macam jantan sebab batuk! lagi r nampak ganas! memang jauh bebeno perbezaannyer antara aku ngan Jasmine, tapi kita serasi...pada anak2 aku, terima jelah hakikat yang sebenarnya yer



Apa lagi mummy! control ayu kalau nak bergambar yer..biar nampak lembut sikit! huhuiii!
K lah, aku akhiri makan malam aku kat rumah kawanku ini dengan gambar kami, pasangan bahagia semoga kekal abadi selamanya.
Terima kasih Jasmine dan Adam dengan persahabatan ini, akan aku kenang buat selama-lamanya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 250 gm makaroni
  • 200 gm daging cincang
  • 100 gm mozarella cheese (yang telah diparut)
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 1 biji bawang besar - dicincang
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 biji kentang - disagat nipis/potong nipis
  • 1 s/t serbuk lada sulah
  • 1 s/t serbuk oregano
  • 3 s/b minyak zaitun
  • Garam dan gula
  • Sedikit lada hitam
CARA-CARANYA:
  • Rebuskan makaroni dengan sedikit minyak zaitun dan sedikit garam sehingga lembut, angkat dan toskan airnya, biarkan sehingga makaroni sejuk kemudian gaulkan makaroni bersama mozarella cheese dan tuangkan makaroni didalam bekas tahan oven, ketepikan.
  • Didalam kuali, panaskan minyak zaitun, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu, kemudian masukkan daging cincang, kacau hingga daging berubah warna dan kering airnya, masukkan pula tomato puri, serbuk lada sulah, serbuk oregano, garam dan gula secukup rasa, kacau lagi sehingga agak kering dan tidak berair, bolehlah diangkat dan tuangkan daging cincang keatas makaroni tadi, ratakan.
  • Susunkan hirisan kentang nipis keatas permukaan daging cincang sehingga menutupi keseluruhannya, kemudian taburkan sedikit lada hitam keatas kentang.
  • Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 25-30 minit.
Sepatutnya hari ni hari merayap aku dengan Muna Mahdzar atau kat Denmark ni orang lebih kenal dengan nama MunaHazzim, adus! hakak itew memang jelita sekalik nko! planning hari ni nak kesatu tempat ni, malam tadi dok calling2 baikkk punya plan! sekali pagi ni aku bangun dengan suara yang dah ala2 katak panggil hujan, badan melayang-layang, batuk barai teruk r sampai telinga sakit! mmm...nampak gayanya memang rosak r plan hari ni.
Harap bila dah betul2 sihat nanti boleh merayap semula dengan Muna.
Dan Rhea nak ucapkan Thank You kepada Aunty Muna kerana bagi Rhea present ngan coklat, cayang Aunty Muna! muahhh!

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin