Oleh kerana badan pun baru nak sihat jadi selera makan datang balik, tekak terhengen nak makan memacam termasuklah ketam! tapi bukan nak makan ketam yang masak beriye-iye, nak yang macam mak aku selalu buat, cuma rebus ketam tu serai, bawang ngan garam je...mmm...sedapnyer..
Jadi hari ni misi mencari ketam pun bermula, tempat yang dituju dah semestinya kedai2 ikan segar..pusing2 merata kedai ikan bukan takde ketam, ada! tapi sepit ketam je dorang jual, apa ke poyo r dorang ni, last2 aku ajak Aby gi Fullhouse, kat situ pun selalu aku leh dapatkan ikan2 dan seafood lain2 yang segar! mmm...berbaloi wa cakap lu! punyalah banyak ketam! besau2 plak tu! mak ketam, bapak ketam, nenek atok moyang ketam semua ada! waaaa! hakak suke! tapi yang nak makannya aku ngan dak Rica je! Rico memang tak suka ketam, Aby plak baru pas cabut gigi kemarin so kena r jaga makan, nak2 plak gusi dia ada jahitan! so hakak rembat 2 ekor je r..sorang seko dengan dak Rica, huhuiii.
Masa balik dari mencari ketam tengok jam baru jejak pukul 2 petang, cuaca hari ni makkkk aihhhh! memang tersangatlah cun sekali, panas nko! bukan senang nak jumpa cuaca secantik macam hari ni! dah r dari tepi jalan nampak ramai orang dok baring2 berjemur..mana leh tahan! aku nak gak berjemur! hari tu masa gi check Dr ada cakap yang aku ni kurang vitamin D dan salah satu sebab kekurangan tu kerana aku tak terdedah pada matahari, hah! jangan memain korang! tak kena matahari pun bahaya tau! jadi apa kata aku dok berjemur kejap dah alang2 matahari keluar ni kan..jommm



Sampai je kat tempat yang nak dijemurkan tu, punyalah ramai manusia, semuanya pun dok berjemur..muzik plak kuat berdengung! kalau lagu best takpe r gak, ni lagu techno! tak masuk betul! dak Rico suka r..arhhh...layan je r..asal leh berjemur



Ya hampon! mana aku nak parking pun tak tahu, semua tempat pun penuh! ada yang pakai baju sampailah yang tak pakai baju pun ada, adooo! lantak korang asal bahagia!



Yang pakai baju pelik pun banyak! tapi best dorang kat sini, takde nak malu2 cover2, main tibai je apa nak pakai! orang sini pun takde r nak tengok2 ke atau macam jakun kalau orang pakai baju lain macam sikit ataupun tak pakai baju, huhuiii! dorang ni semua open minded, besttt! takde nak cakap2 belakang punya! negara bebas! biasa r..negara omputeh! hakak suke! i am free!



Dalam bebas2 hakak jumpa bapak gendang! kalau ditibai kompom pekak telinga korang! wakakaka



Ahawww! tak panas ke nko nyah? orang panas2 nko siap pakai gaun kembang nyah! lantak nko r nyah! asal nko bahagiaaa...


Macam2 ragam manusialah yang jumpa kat sini, lanun pun ada gak! tapi dorang ni semua tak kacau orang tau! semua baik2, dorang hanya nak happy2 je menyambut cuaca yang sangat cantik! layannn..



Pas melantak anak beranak kat situ, ada ramai yang jual makanan kat situ, kira dah macam pasar lambak r..perut pun kenyang, cari parking r apa lagi!
Semua dok je r kat rumput tu ey? dah nama pun tak planning nak kesini jadi dok je r atas rumput tu melambak anak-beranak!



Arhhh...nekmat! panas! memang panas! orang lain dok bogel kat situ, yang aku berselubung! hakak tak pakai sun block r..maunya rentung kulit2 aku kalau dok lama kat situ! tapi betullah hari ni memang panas! kalau aku tahu sepanas ini, memang aku pakai togel2 je, idak ler berselubung! dah naik berlendir ni tau dak! bluekkk! hangit! esok kalau cuaca macam ni lagi, maunya aku berjemur lagi kat sini, leh bawak barang2 sikit, makan2, jemur2, waaa best nih!



Anak2 aku pun aku dok paksa baring panas2 biar kena matahari walaupun korang cukup vitamin! takut nanti jadi macam aku, kurang kena matahari nanti asik sakit jew..hah! jemur korang bior hitam! wakakaka



Oleh kerana berjemur pun tak lama2 sangat! yer r kalau lama sangat kang penyakit lain plak yang datang! penyakit hitam! huhuiii! sun block tak pakai nko! apa ke gilo kebal kulit nko main jemur2 sebarang takde lapek apa2! bahaya wooo...pe lagi! balik r pi rebus ketam nko tu! ntah apa cer r kat dalam bonet kete, dah r cuaca tengah panas! maunya terus masak plak ketam tu dalam bonet!
Tapi alhamdulillah...elok je ketam tu dok diam tersipu malu 2 ekor dalam plastik!
Sampai je kat rumah aku pun rebus r apa lagi..pastu ratah camtu je! nekmat! jemput makan semua yer..

AKU TERIMA TAG DARI FIDA.
TERIMA KASIH DAN AKU CUBA JAWAB TANPA TIRU2 YER..
MAAF FIDA KERANA AKU TAMBAH GAMBAR KAT ATAS TU BUAT PENYERI TAG NI. HEHE...





  • Undang-undangnya: (mak aihh! kalau langgar undang2 leh kena saman ke? hehe)
  • copy semula pada blog anda guna huruf pertama nama anda untuk jawab soalan ini
  • jangan2 nak hipokrit semasa jawab tag ni
  • guna jawapan sendiri,no more tiru2
  • jangan guna jawapan yang sama untuk setiap soalan
  • lagi satu tak boleh guna nama sendiri untuk soalan boy/girl nama
  • Marilah kita jawab soalan-soalannya dengan riang dan gumbiraa!
  • What is your name?
  • S Sue
  • a four letter word
  • S Glad
  • a boy's name
  • S Rico
  • a girl's name
  • S Rica
  • an occupation
  • S Prime Minister
  • a color
  • S Pink
  • something u'll wear
  • S Bandanna
  • a type of food
  • S Kuaci (bedal je r..eh)
  • something found in the bathroom
  • S Toothbrush
  • a place
  • S India
  • a reason for being late
  • S Traffic jam
  • something u'd shout
  • S Menciiiiii!
  • a movie title
  • S Pearl Harbour
  • something u'd drink
  • S Mocktail
  • a musical group
  • Son By Four
  • animal
  • S Aardvark
  • fruit
  • S Ciku
  • Meh kita kongsi TAG ni, so pada nama yang kat bawah tu, jangan malas2 jawab okeh!
  • S CeQ BuLann
  • S Idda HasHiM
  • S Noj
  • S JieJaH @ iJa
  • S NaFhaM @ Am
  • Terima kasih :D



BAHAN-BAHANNYA:
  • 2 ekor ikan bawal
  • 1 s/b asam jawa
  • 1 biji limau purut
  • 200 gm halia muda - dihiris *
  • 2 batang serai - dihiris halus *
  • 1 biji bawang besar - dihiris bulat *
  • 3 ulas bawang putih - dihiris *
  • 2 pokok daun bawang - dihiris panjang *
  • 2 biji cili merah - dihiris panjang *
  • 6 s/b sos tiram
  • 6 s/b kicap cair
  • 1 s/t lada sulah
  • Sedikit garam
CARA-CARANYA:
  • Panaskan periuk pengukus.
  • Bersihkan ikan kemudian potongkan limau purut, perah limau diatas ikan dan lumurkan rata.
  • Ramaskan asam jawa dengan sedikit air dan lumurkan pada ikan tadi, perapkan sekejap.
  • Basuh ikan yang telah diperap tadi hingga bersih, masukkan kedalam bekas tahan kukus.
  • Campurkan sos tiram, kicap cair dan lada sulah, kacau rata dan tuangkan diatas ikan tadi.
  • Kemudian taburkan semua bahan yang bertanda * diatas ikan dan taburkan juga sedikit garam diatas ikan.
  • Kukus selama 20 minit atau hingga ikan masak, hidangkan panas2.
Aku ni baru hari tu sakit teruk sampai masuk spital, baru nak pulih betul2 ni sakit balik! aku ni alah betul cuaca kat Denmark ni, napa tah? bila dok terperok dalam rumah tak kena matahari nanti sakit lain plak yang datang, bila berjemur kena matahari, demam plak! bis tu apa yang aku nak buat?
Semalam tengok cuaca punyalah cantik! matahari keluar tanpa segan silunya, amboihhh! cantik je dia posing memancar terik! aku tengok pun suka! tu yang semangat dok ngajak Aby bersihkan garden belakang rumah, manalah tahu esok2 kalau cuaca cantik boleh buat bbq ke kan..so semangat r membersihkan segala daun2 liar yang tak diundang tu termasuklah siap mesin rumput nko! jangan tak caya aku bergilir-gilir mesin rumput ngan Aby, dia tak bagi aku mesin tapi aku nak rasa juga camne rasanya jadi macam mat bangla yang mesin rumput tu kan..best gak r..penat! sengal tulang dan last2 aku demam! tu r nak tunjuk kuat sangat! hmbek nko! terus lepak tak bangun! Aby ajak gi klinik sebab dia tengok aku melepek je kan..memula aku malas gak nak gi klinik tapi takpe r gi r jugak dah alang2 Aby nak gi cabut gigi, leh r jugak singgah kat klinik nanti.
Aby tu sebenarnya dah dekat 2 minggu dok sengsara sakit gigi, ni dah kes tak tahan r tu yang dok ajak aku temankan gi cabut gigi dia, hah! hmbek nko cabut gigi sebatang kat sini Dkk1300 (Rm 800) kalau kat Mesia dengan rege macam tu leh cabut semua gigi tau tak! gila bapak mahal tol r..makin sakit bila kena bayar lagi mahal ni kan..sakit hati!
Tapi takpe r kan, nak kata apa? dari menanggung sakit gigi, biarlah sakit hati sikit..kwang..kwang..kwang


Pas teman Aby cabut gigi, gi klinik aku plak! sib baik sampai klinik tu tengah takde orang jadi idak ler menunggu lama, aku dah tak tahan je rasa, macam nak baring je! pas check Dr kata takde apa2 pun cuma aku ni maybe penat sangat, buat kije diluar kemampuan, mana taknya kije orang jantan pun aku nak buat! mmm
Oleh kerana Dr suruh aku rest cukup2, jangan buat kije berat2 dulu buat sementara waktu ni jadi aku bercutilah yer dari buat kije apa2 pun..dr yang suruh tau! aku ikut perintah jew..hehe boleh gitu! mmm...tongkang karam r rumah aku kalau aku rest cukup2 oi! lagipun aku ni walau dalam keadaan apa sekali pun jenis yang susah nak dok diam! kaki tangan aku memang kena gerak! kalau tak gerak memang tak sah! aku tak boleh lembik2! aku kena aktif! kalau tak nanti aku lagi sakit teruk! alahai! susah tol r..tak buat kije nanti badan sakit! buat kije pun badan sakit! sapa nak jawab?



BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 ekor ikan siakap - dibuang tulang tengah dan dibersihkan
  • 1 potong nenas - dipotong kecil
  • 1/2 batang timun - buang isinya dan dipotong dadu
  • 1 biji tomato - dibuang isinya dan dipotong dadu #
  • 2 pokok daun bawang - dipotong panjang
  • 100 gm gajus - disangai
  • 1 s/b kismis
  • 1 biji lemon - diperah ambil jusnya
  • 1 s/b sos ikan
  • 1 s/b sos plum
  • 3 batang serai - dihiris *
  • 1 biji bawang besar - dihiris *
  • 2 biji cili merah - dihiris *
  • 10 biji cili padi - dihiris *
  • 2 cm halia muda - dimayang halus *
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 biji putih telur - dipukul sedikit
  • Sedikit lada sulah
  • Garam, perasa dan gula
  • Minyak secukupnya
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak secukupnya didalam kuali.
  • Gaulkan ikan bersama sedikit garam, lada sulah dan putih telur, kemudian celupkan ikan bersama tepung jagung tadi, sapu rata pada keseluruh ikan dan gorengkan sehingga ikan garing, angkat dan ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan yang bertanda * hingga layu, masukkan jus lemon, sos ikan, sos plum, nenas, timun, gajus, kismis dan sedikit air jika perlu, kacau rata.
  • Masukkan pula tomato, daun bawang, garam, perasa dan gula, kacau sebati hingga sos agak pekat, bolehlah ditutup apinya.
  • Tuangkan sos diatas ikan siakap yang telah digoreng terlebih dahulu tadi, hidangkan.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm hati lembu - dihiris
  • 8 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 4 s/b rempah kari daging
  • 1 s/t serbuk kunyit
  • 1 s/t jintan putih
  • 2 biji buah keras *
  • 2 biji cili merah - dihiris
  • 2 biji cili hijau - dihiris
  • 8 tangkai kacang panjang - dipotong panjang
  • 1 keping asam keping
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak - untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Tumbuk bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak didalam kuali, tumiskan bahan tumbuk bersama jintan putih, rempah kari, serbuk kunyit dan sedikit air, kacau sehingga pecah minyak, masukkan hati lembu tadi, kacau perlahan, jika terlalu kering, tambahkan lagi dengan sedikit air, masukkan juga asam keping, kacau sebati.
  • Apabila hati hampir masak, masukkan garam, perasa dan sedikit gula jika mahu, kacau lagi hingga rata.
  • Akhir sekali masukkan cili merah, cili hijau dan kacang panjang, kacau hingga kacang masak, bolehlah ditutup apinya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1/2 cawan kacang dal
  • 1 batang sayur kelo - dipotong panjang
  • 1 biji terung - dibelah 2 dan dipotong bulat
  • 5 tangkai kacang panjang - dipotong panjang
  • 1 batang lobak merah - dipotong kecil
  • 1/2 batang lobak putih - dipotong kecil (optional)
  • 2 biji kentang - dipotong kecil
  • 2 biji cili merah - dihiris
  • 2 biji cili hijau - dihiris
  • 1 biji tomato - dibelah 4
  • 1 tangkai daun kari *
  • 1 biji bawang besar - dihiris *
  • 2 ulas bawang putih - dihiris *
  • 4 tangkai cili kering - digunting 2 *
  • 1 s/t jintan manis *
  • 1 s/t jintan putih *
  • 1 s/t biji sawi *
  • Rempah tumis *
  • 4 s/b rempah sambar
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak - untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Rebuskan kacang dal hingga lembut, kemudian kisar kasar dengan 1 cawan air, ketepikan.
  • Didalam periuk, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang bertanda * hingga naik baunya.
  • Masukkan rempah sambar, kacau lagi hingga garing.
  • Tuangkan kacang dal yang telah dikisar kasar tadi bersama sedikit lagi air, kentang, lobak merah dan sayur kelo, kacau rata dan biarkan sehingga kentang masak, masukkan pula kacang panjang, cili merah, cili hijau, lobak putih, terung, garam, perasa dan sedikit gula, kacau sebati dan akhir sekali masukkan tomato, kacau sekejap, bolehlah ditutup apinya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 biji jantung pisang - dihiris nipis
  • 1 biji terung - dipotong kecil
  • 4 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 biji cili merah *
  • 5 biji cili padi *
  • 2 cm belacan *
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak - untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Tumbuk kasar bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan tumbuk hingga agak garing, kemudian masukkan jantung pisang bersama sedikit air, kacau rata dan bila air hampir kering, masukkan terung, bawang besar, garam, perasa dan sedikit gula jika mahu, kacau lagi hingga sebati, bolehlah ditutup apinya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 bungkus hor fun
  • 200 gm udang basah - dibuang kulit
  • 10 biji fishball - dibelah 2
  • 4 biji bawang putih - dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar - dihiris
  • 3 pokok daun bawang - dihiris
  • 4 pokok sawi - dipotong kecil
  • 6 s/b oyster sos *
  • 2 s/b kicap pekat *
  • 2 s/b kicap cair *
  • 1 s/t lada sulah *
  • 2-3 biji telur
  • 2 s/b tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • Stok daging atau ayam secukupnya
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak didalam kuali, tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan udang dan kacau sehingga udang berubah warna, kemudian masukkan bahan yang bertanda * bersama stok daging secukupnya.
  • Gaul rata dan biarkan sehingga mendidih.
  • Masukkan pula fishball, bawang besar dan sawi, kacau rata kemudian dimasukkan pula bancuhan air tepung jagung sambil terus dikacau sehingga hampir pekat, masukkan garam, perasa dan sedikit gula, kacau lagi sehingga rata kemudian masukkan hor fun dan daun bawang, kacau kesemua bahan sehingga sebati dan pecahkan telur sebiji demi sebiji, biarkan hingga kuah agak pekat, bolehlah ditutup apinya.
  • Hidangkan hor fun dengan hirisan cili padi yang telah dicampurkan dengan sedikit kicap cair.


Hari ni sepanjang hari mendung, kadang hujan kadang berenti..senang citer cuaca tak menentu r..buring! nak kemana-manapun macam cuacanya juga, mendung je tapi mengenangkan ada benda dalam fikiran yang nak dimasakkan tapi tak cukup bahan, terpaksa r merajinkan diri untuk keluar gi cari, biasa r kat rumah ni semua tekak V.I.P jadi tukang masak tak bergaji ni kenalah pandai2 bawa diri melayan tekak2 mereka2 itew, nak2 orang yang kat sebelah aku tu, cerewettttt..wettt..wettt..menciii : P



Pas balik beli barang2, teringat plak pada budak nyantan pojaan hatiku, dah bape hari tak jumpa! gindu! alah dak Azzim tu! bukan aku ghindu pada mak paknya, ghindu kat Azzim jewww..huhu, sampai2 je dak tu tak tido, dok baring sengih2 sambil gigit2 jari! geram tol r tengok! pandai bebual plak lagi! nak kugigit kang meraung plak anak orang ni! dah r tombam, montok, tangan kaki gemok2, sabau jew r..kalau mak pak nko takde dah lama aku gigit! dulik hapa! huhu



Puas suruh tengok orang nak ngambek gambo, tetap jugak dia mengepo tengok tang lain, tapi puas hati aku dapat kepit budak tu celah ketiak nari, malam tido kompom mimpi ti Sue eh Azzim, lap u r bebehhh.


Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin