SUMBER DARI: Cik Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA:
  • 5 biji telur ayam
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 1 biji cili merah - dihiris serong
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan kicap manis
  • 1/2 s/b sos tiram
  • 1/2 s/t serbuk lada hitam
  • 1/2 s/t cuka makan
  • Sedikit sooh hoon - direndam hingga lembut, toskan
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan
CARA- CARANYA:
  • Panaskan minyak dalam kuali, gorengkan telur sebiji demi sebiji hingga habis, toskan minyaknya.
  • Dikuali yang sama, panaskan kira-kira 3 s/b minyak masak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan bawang putih, serbuk lada hitam dan sos tiram, kacau rata dan tuang air.
  • Masukkan kicap dan cuka, biarkan mendidih.
  • Masukkan telur, sooh hoon dan lada merah hiris, kacau perlahan2 dan kecil kan api.
  • Biar masak sekejap, tabur dengan hirisan daun bawang sebelum dihidang.


BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN NASI:
  • 4 cawan nasi sejuk
  • 1 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 biji cili merah *
  • 2 biji cili hijau *
  • 1 s/t serbuk lada sulah
  • 2 s/b udang kering - ditumbuk kasar
  • 3 biji telur - dipukul sedikit
  • 4 tangkai kacang panjang - dipotong kecil2
  • 2 tangkai daun bawang - dihiris
  • 6 s/b minyak sayuran
  • Garam dan perasa
  • BAHAN SOTONG:
  • 3 ekor sotong saiz besar
  • 3 s/b tepung gandum
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1/2 s/t lada sulah
  • 1 biji telur
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit air
  • Sedikit garam
  • Minyak secukupnya - untuk menggoreng
CARA-CARANYA:
  • Cincang bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak sayuran didalam kuali, tumiskan bahan cincang bersama udang kering hingga naik bau, masukkan kacang panjang, garam dan perasa, kacau hingga garam larut.
  • Masukkan pula telur sambil dikacau hingga telur masak berketul-ketul dan diikuti dengan nasi sejuk, kacau sehingga rata, taburkan dengan serbuk lada sulah dan daun bawang, kacau lagi hingga rata, bolehlah ditutup apinya.
  • Bersihkan sotong, potong bulat dan toskan airnya.
  • Campurkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk lada sulah, serbuk kunyit dan garam didalam mangkuk.
  • Pecahkan telur, pukul sedikit dan tuangkan kedalam mangkuk berisi campuran tepung tadi, tuangkan juga sedikit air sambil dikacau hingga adunan sebati dan sederhana pekat.
  • Panaskan minyak didalam kuali.
  • Celupkan sotong kedalam bancuhan tepung tadi satu persatu dan gorengkan hingga agak garing dan keperangan, angkat dan toskan minyaknya.
  • Hidangkan sotong celup tepung dengan nasi goreng tadi.




buat dik kcik mlek yg jauh nun d'sna..

" happy birthday to you..
happy birthday to you..
happy birthday to dik rhea..
happy birthday to youuuu.."

so mama nya. amek la teddy bear ni utk ank kmoo yerk.

moga menjadi ank yg solehah..aminnn..

Sue ucapkan terima kasih pada adik Angah iaitu anak pada Mama Syipah kerana sudi bagi Rhea birthday kad yang cute ni, dikesempatan ni juga Sue nak ucapkan Happy Birthday juga buat Angah semalam, semoga dipanjangkan umur, berjaya dalam segala bidang yang diceburi, dan berbahagia selalu.

Suejoshua.
Jangan heran r plak tengok title kat atas tu ada ke kena mengena dengan bangunan dalam gambar tu? sebenarnya ada gak r sikit kena mengenanya.



Hah! ni yang aku cari, racun! bukan nak meracun orang! tapi nak meracun segala tumbuh-tumbuhan yang tak diundang kat belakang umah aku yang umpama hutan belantara tu, so bangunan kat atas tu saja je tadi masa nak gi tempat ni aku dok lalu r depan bangunan tu, wakakaka tu jew!
Hari ni pas Aby balik kije, dia ajak aku gi cari racun nko, bior bebeno? memula tu hakak terkezut r jugak! tapi bila diceritakan dengan jelas baru aku tahu apa sebenarnya yang Aby nakkan, memula tu malas tol rasa nak keluar, malas nak bersiap-siap, kata Aby alahhh...pakai je cincai2, jadi aku dengan cincainya pun ikut r cakap mamat tu, hakak dengan tak make up tak apa, main tampal bedak dengan spray 1-2 pancit terus cabut, nak cari racun kan so macam tak sesuai nak make up 5 inci, huhuiii.



Memacam jenis racun yang ada kat situ, racun rumput, racun pokok, racun bunga, racun siput dan racun orang pun ada! wakakaka...nko gilo kapo! membunoh namanya tu, bahaya! bahaya!
Apa kehenyer tempat racun ada anak musang kat situ, layan je r..
Aby tu pasai plak muka macam tu, baru beli racun dah buat muka, mahai ka? biasa r kat sini semuanya mahai, sabau jew r..



Elehhh..nak gak! selalu tau minah ni enterframe kat blog aku, kalo bergambo ngan model cun2 tu ok r gak! ni gambo ngan orang biru pakai cawat, macam momok lak tu! Avatar r konon, pui!



Dah jumpa barang yang dicari, balik r apa lagi...hari pun dah malam walaupun masih terang!
Gambar ni aku ambil masa pukul 8.30 malam tadi, masih terang kan? korang bayangkan r makin hari makin lambat matahari terbenam, kalo r bulan puasa, maunya gegel kepala lutut nak nunggukan time berbuka nko! huwaaa



BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN ROTI:
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 s/b yis segera
  • 1 s/b susu tepung
  • 2 s/b susu pekat manis
  • 1 s/t garam halus
  • Air suam secukupnya - untuk menguli
  • Minyak masak
  • BAHAN KARI TUNA:
  • 2 tin ikan tuna (tuna dalam tin yang direndam dengan minyak)
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 2 cm halia - ditumbuk halus
  • 1 biji bawang besar - dicincang halus
  • 1 s/b rempah campuran
  • 4 s/b rempah kari ikan
  • 1 s/b serbuk cili
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak - untuk menumis
  • Air secukupnya
CARA-CARANYA:
  • Cara membuat rotinya, larutkan garam didalam 1 cawan air suam, kemudian tuangkan kedalam mangkuk yang besar, kemudian masukkan susu pekat manis dan yis segera, kacau sehingga yis larut.
  • Masukkan susu tepung bersama tepung, uli sambil dimasukkan sedikit2 air suam hingga menjadi doh yang tidak melekit.
  • Tutup permukaan mangkuk dengan kain bersih dan biarkan hingga roti naik 2 x ganda.
  • Apabila roti naik, bahagikan adunan kepada 7-8 bahagian atau mengikut besar mana yang mahu.
  • Biarkan lagi sehingga naik 1 x ganda, canai sedikit atau leperkan dengan tangan kira-kira 1 cm.
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali non-stick pada api yang perlahan, kemudian gorengkan roti tadi, tutup kuali sambil sekali sekala dibalik-balikkan supaya roti masak rata.
  • Gorengkan roti hingga keperangan, angkat dan letakkan roti diatas tisu.
  • Buat hingga habis.
  • Simpan roti didalam bekas kedap udara.
  • Cara membuat kari ikan tuna, panaskan sedikit minyak didalam periuk, tumiskan bahan tumbuk, bawang besar yang telah dicincang dan rempah campuran hingga naik bau, kemudian bancuhkan air asam jawa bersama rempah kari ikan dan serbuk cili (jadikan pes) masukkan didalam periuk, masukkan juga sedikit air jika perlu, kacau sehingga pecah minyak, kemudian masukkan air mengikut kepekatan kuah yang dimahukan, jangan terlalu cair.
  • Kacau lagi hingga mendidih, masukkan ikan tuna, garam, perasa dan sedikit gula, kacau lagi dan apabila mendidih dan kuah agak pekat, bolehlah ditutup apinya dan hidangkan semasa panas2 bersama roti goreng tadi.
4hb May, ya betul! nari, Rhea menyambut hari lahirnya yang ke 3 tahun, oleh kerana hari lahir Rhea jatuh pada hari ni, iaitu hari biasa, semua pun gi sekolah, semua pun gi kije, tinggal r aku 2 beranak kat rumah, Aby memang tak leh cuti, kat opis tu tengah banyak kije jadinya nyambut birthday Rhea petang2 je r lepas daddy dia balik kije, sambut anak beranak je ingatnya, so tengahari tadi aku buatkan r Rhea cupcake, leh gak nanti petang tiup lilin bila daddy dah balik! masa dok buat kek tu dak Rhea ni cakap r plak yang nanti leh nyanyi lagu birthday n tiup lilin ngan abang Afiq (anak Zana/Kama) pastu nanti ramai orang datang! ok aloh! sedih r plak aku dengonyer...aku terus je call Aby, citer r kat dia yang anak dia cakap cenggitu, adoh! mana nak carik dak Afiq? dak tu ikut mak pak dia gi kusus, minggu depan baru balik! tapi untuk tidak menghampakan Rhea kerana nari kan birthday dia, kalau boleh nak dia happy2.
Kitorang pun dok calling2 r kawan2 yang terdekat, Poji sekeluarga, Dayang Z, Linda n Kim, semua pun dapat datang kerana Rhea birthday, cuma aunty Yamin (Jasmine) dia je tak dapat datang hari ni cz uncle Adam bz sesangat hari ni.
Hidangan hari ni idak ler banyak mana pun sebab masak pun dah saat2 terpetang, malu ah nak cakap masak apa, yang datang je tahu hidangan yang tak seberapa itu! uhuk..uhuk



Biasa r hakak kalau bebual memang dengan penuh perasaan, jadi sesiapa yang dengar hakak cakap pastinya akan terpegun macam Kim dan Aby tu, Rhea tak heran pun!



Pas makan2 dan borak2, aku dok keluarkan r cupcake yang aku buat untuk Rhea tadi, dak ni dah tak sabo nak tiup lilin tu!
Daddy dia kalau yer pun betulkan r dulu lighter tu, bengkok semacam! lilin kemana, api dituju kemana, kang cair plak kek tu! hampeh tol dalam hati Linda cakap gaknya, hehe



Hah! pak pandir dan mak andeh, ikut suka nko r nak buat apa dengan kek tu, janji bahgiaaa.



Masa ni kan, orang2 dok nyanyikan Rhea lagu birthday, tetiba dia malu r plak! pastu buat muka sedey, apa kehenyer? tadi masa orang2 belum sampai beriye nak nyanyi lagu birthday, bila orang nyanyi kekuat nko malu r plak! adehh dak ni!



Pastu orang suruh tiup lilin pun dia diam jew, pelik aku r tengok dak ni, tetiba buat perangai, tak buat apa2 pun cuma diam tunduk kebawah, macam malu sesangat r gitu! bukannya tak pernah sambut birthday pun, tiap tahun buat birthday tapi makin beso makin jadi pemalu r plak! cuba ikut macam mummy nko ni, jenis selamba badak jew! arhh...nko taknak tiup bior mummy r yang tiup! huhuiii!



Inilah ghope cupcake yang aku buatkan untuk Rhea, ok r eh dari takde! aku pun bukan terror sangat nak hias2 kek ni, jenis tangan kejong! layannn


Anak daraku Rica yang tak sihat bersama anak dara Suepoji, bila aku tengok rambut anak aku yang tertutup mata tu aku pun naik tak sihat! ghimas tol, apa ke pesen r bebudak sekarang ni bikin rambut, kang aku cakap dia ingat aku tak sporting plak, lantak nko r nak, asal nko ghase nko lawo dah r..



Amboih Yang, dah berangan nak ada baby kew? hehe
Suepoji yang dah merdeka! gaya dan pesen baru dari Suepoji, suka aku tengok, nampak muda sekarang nko! maintain ok!
Anak sapa r yang pakai baju pink makan kek sengsorang tu? ciannyer! mana mak pak dia r?



Huhuiii! sebelum balik sempat ngambik gambo ni dengan harapan tak kena sound lagi dengan Pok'de, menci r mamat tu, asik nak soh tayang gambo dak Dayang ni jew, ingat blog Dayang kew? uhuk..uhuk..terbatok plak!
Pada sesapa yang tak paham catatan ni, tok sah r layan eh, baca yang paham jew r.



Ni lah geng yang paling best sekali kalau berborak! Linda dan Kim, selalunya kalau aku ada buat majlis apa2 pun r tak kira majlis beso atau pun kecik macam nari, aku akan jemput dorang ni untuk memeriahkan suasana, korang tengok dorang ni pun boleh tahu macam ne kecohnya kalau dapat berborak dengan dorang, tu belum ketawanya lagi, mak aihhh! bergegar satu Denmark! huhuiii!

Inilah jiran aku yang sangat aku sayang, sejak dari pindah sini dulu sampailah sekarang ni, Kirsten ni selalu melayan anak2 aku dengan baik, selalu datang rumah kasi jajan macam2, kadang jemput kitorang datang makan umah dia, pendek kata memang best r dapat jiran cenggini, mungkin dia takde cucu kot? tu pasal dia selalu layan anak2 aku macam cucu dia, sebenarnya Kirsten ni suka sesangat dengan dak Rica, selalu dok ajak dak Rica temankan dia kat rumah, kadang buat keklah, kadang masak2lah, tapi yang paling best, Kirsten ni ambil berat pasal agama, dia tahu kita orang Islam dan selalu kalau masak apa2 dia akan cari yang halal dan kalau Rica makan kat rumah dia, pastinya time balik tu dia akan kasi Rica kertas yang ditulisnya bahan2 dalam makanan yang Rica makan, korang bayangkan r kan...bukan senang nak dapat jiran sebaik dia.
Tadi Kirsten ni datang rumah, ajak masuk taknak plak masuk! dok kasi Rhea pezen kat tangga umah je, katanya dah petang dan taknak ganggu lama2, dia datang hanya nak kasi Rhea pezen cz tak dapat sambut birthday Rhea nanti kerana dia nak gi holiday.
kirsten ni setiap birthday kitorang sekeluarga, semua dia tahu bila dan akan datang rumah hantar hadiah dah kek, huhu hakak terharu! bila tengok Kirsten ni teringat aku kat mak aku dan bila tengok Kirsten dapat aku lepaskan rindu aku pada mak!
Kalau r Kirsten ni jadi jiran aku kat Mesia sok, kan best!

SUMBER DARI: Hana, Kanazawa Jepun

BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN SOM SOM
  • 100 gm tepung beras
  • 100 gm tepung jagung
  • 1.6 liter santan
  • 100 ml air pandan atau 100 ml air + pes pandan
  • 1 s/t garam
  • Sedikit pewarna hijau (optional)
  • SIRAP GULA MELAKA:
  • 500 gm gula melaka
  • 1 liter air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
CARA-CARANYA:
  • Masak bahan sirap gula hingga gula larut, tapis dan ketepikan
  • Satukan kesemua bahan som som didalam periuk dan kacau rata, letakkan diatas api yang sederhana sambil dikacau sehingga pekat dan berkilat.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang atau acuan dan biarkan sejuk.
  • Sajikan bersama sirap gula melaka.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 10 ekor udang besar
  • 100 gm terung pipit
  • 1 biji bawang besar - dimayang halus
  • 3 ulas bawang putih - dimayang halus
  • 2 cm halia - dimayang halus
  • 3 cm lengkuas - dimayang halus
  • 1 tangkai daun kari - ambil daunnya
  • 2 tangkai cili kering - digunting kecil2
  • 1 s/b serbuk kunyit
  • 1 s/b serbuk cili
  • 1 s/b rempah campuran
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak - untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak didalam kuali, tumiskan bahan yang dimayang halus bersama rempah campuran, cili kering dan daun kari hingga naik bau, kemudian masukkan serbuk kunyit, serbuk cili dan air asam jawa, kacau sehingga pecah minyak.
  • Masukkan pula santan pekat diikuti dengan santan cair, kacau sehingga sebati dan mendidih perlahan, gunakan api yang sederhana.
  • Masukkan udang, terung pipit, garam, perasa dan sedikit gula, kacau rata dan biarkan sehingga udang masak, bolehlah ditutup apinya.

Award dari MEMORABILIA
Terima kasih Azrie dengan award ini.

Juga kepada pengunjung blog aku ni, sudi2lah ambil award ini ok, dan nama yang kat bawah ni, rajin2lah ambil award dariku ini.

1. Aciklana
2. Cikgu Ryn
3. Kaksma
4. Cik Mat Gebu
5. Idda Hashim


Terima kasih kepada semua.

SUMBER DARI: Muna Mahdzar-Fadaaq


BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN SOS DAGING:
  • 4 s/b minyak zaitun
  • 1 biji bawang besar - dicincang halus*
  • 4 ulas bawang putih - dicincang halus*
  • 2 batang celery - dicincang halus *
  • 1 kg daging cincang (tanpa urat dan lemak)
  • 200 ml stok daging atau ayam
  • 100 ml air
  • 400 gm tomato - dicincang
  • 2 s/b tomato puri
  • 10 cm kulit kayu manis
  • 1/2 s/t serbuk bunga cengkih
  • 1 s/b herba oregano
  • 2 s/b daun oregano segar - yang telah dicincang
  • 3 helai daun bay
  • BAHAN PASTA:
  • 5OO gm pasta (ringatoni, tubetti atau tortiglioni)
  • 2 biji telur - dipukul sedikit
  • 50 gm keju parmesan - diparut halus
  • 2 s/b mentega - dicairkan
  • 10 gm serbuk roti putih segar
  • BAHAN SOS PUTIH:
  • 15 gm mentega
  • 115 gm tepung gandum
  • 1.2 liter susu segar
  • 1/4 s/t buah pala - diparut
CARA-CARANYA:
  • UNTUK SOS DAGING:
  • Panaskan minyak zaitun didalam kuali, masukkan bahan yang bertanda * kacau hingga warna mulai keperangan, kemudian masukkan daging cincang, gunakan api yang panas, masak selama 3-4 minit sambil dikacau dengan senduk kayu, masukkan stok, tomato cincang, tomato puri, kulit kayu manis, serbuk bunga cengkih, herba oregano, daun oregano cincang, daun bay, air, garam dan lada hitam secukup rasa, biarkan sehingga masak selama 30 minit sambil dikacau sekali sekala sehingga sos pekat.
  • Buangkan kulit kayu manis dan daun bay tadi.
  • UNTUK PASTA:
  • Masak air didalam kuali yang besar dengan sedikit garam sehingga mendidih, masukkan pasta dan biarkan sehingga pasta lembut sedikit, tapi jangan sampai terlalu lembut kerana pasta akan dimasak lagi nanti didalam oven.
  • Toskan pasta didalam tapis sehingga kering airnya dan masukkan pasta kedalam mangkuk besar, biarkan sejuk.
  • UNTUK SOS PUTIH:
  • Cairkan mentega didalam periuk non-stick, gunakan api yang perlahan, masukkan tepung sambil dikacau selama 1 minit pada api yang sederhana, kemudian tuangkan susu segar, kacau sekali sekala sehingga mendidih kira-kira 5-7 minit, taburkan parutan buah pala, garam dan lada hitam secukup rasa.
  • Panaskan oven pada suhu 180c.
  • Tuangkan kira-kira 1/5 sos putih kedalam pasta bersama telur dan setengah daripada keju yang telah diparut tadi.
  • Biarkan lebihan sos putih diatas api yang perlahan sambil dikacau sekali sekala dan juga masukan sedikit2 susu segar supaya sos tidak terlalu pekat, susu segar bergantung kepada kepekatan sos yang dikehendaki tapi jangan sampai terlalu cair.
  • Gunakan mentega cair, sapukan kedalam bekas yang tahan oven dan tuangkan 1/3 daripada pasta tadi, tuangkan pula setengah daripada sos daging atas pasta tadi. Tuangkan lagi 1/3 pasta atas sos daging tadi, kemudian tuangkan baki sos daging dan lapiskan lagi dengan baki pasta.
  • Tuangkan baki sos putih atas pasta tadi dan ratakan dengan sudu.
  • Campurkan baki keju dan serbuk roti, taburkan diatas lapisan sos putih tadi.
  • Bakar dalam oven selama 40 minit atau sehingga menggelegak dan keperangan dibahagian atasnya.




Disebabkan cuaca yang sangat cantik hari ni untuk bebudak main2 kat luar tu, aku suruh anak2 aku main kat luar rumah, ye r kan, kesian kat bebudak tu, selalunya dapat main2 kat sekolah je, tu pun time rehat, kalau kat rumah aku memang tak kasi keluar rumah untuk main2 cz taknak mengundang penyakit, lain r kalau anak2 omputeh kat sini, kulit dorang dah kebal pun, ni 2 tahun kat sini, kulit belum jadi kebal lagi, masih suci murni, ahawww
Aku bukak je molot suruh bebudak tu main2 kat luar, makkk aihhh! memasing dengan pantasnya capai apa yang boleh dibawa bermain kat luar nuuu...Rhea lagi r suka, cuba tengok muka dia tu, nampak happy tak? hehe




Main puas2 ok, esok2 kalau dah sejuk semula tak leh plak nak main.




Abang Rico yang tak sihat pun nak main gak walaupun berbungkus, orang lain panas, dia sorang yang berbungkus, katanya sejuk! orang tak sihat kan, gitu r ghase n ghayenya! tapi aku tak kasi r dia memain lasak2 sangat, main kasut roda dah r, tu pun tak sampai 1/2 jam dia dah macam tak tahan terus masuk rumah, baring! kesian r plak tengok dia, hajat dihati nak main sesama adik beradik tapi badan tak larat nyah! abang tombang!

Huwah! huwah! huwah...chantik sungguh bunga2 yang sedang berkembangan sekarang ni, kat mana2 gi pun memang tengah banyak bunga, musim bunga r katakan, oleh kerana hari ni cuaca teramatlah moleknya, aku ajak Aby keluar merayap menikmati pemandangan indah bunga2 yang sedar mekar dan menikmati cuaca panas hari ni, ececehhh! ayat musti mau power, baru power ranger babe! hehe..bukannya senang nak panas tau! selalunya kalau matahari keluar pun tapi tetap rasa sejuk apatah lagi kalau berangin, tapi hari ni, makkk aihhh! moleh sungguh matahari keluar terpancar dan terasa kepanasannya walaupun tak r panas sampai melekitkan ketik! huhu
Korang layankan r eh gambar2 bunga kat pokok2 tu, chantik kan..kan..kan



Bila tengok bunga kuning tu terasa panas r plak! silau mata hakak nko ni!




Bunga2 putih yang romantis, ahawww!



Selalunya kalau buka bicara atau dalam bahasa mulianya ialah mukadimmahnya aku dok tepek gambar aku dulu, tapi nari kutukar sikit, biar bunga2 yang didulukan untuk menenagkan hati2 dan perasaan korang yang datang bertandang kat blog aku ni, cewaaahhh.
Adakah korang tenang melihat gambar bunga2 itu atau korang tenang melihat gambar masakkan aku? hahaha...tetiba!




Kahkahkah...kelako r plak aku tengok gambo ni, dah macam hindustan pun ada gak! takpe janji bahgiaaa...kalau boleh nak baring2 kat rumput tu melihat awan sambil tayang muka kat matahari bior gelap macam dayang senandong, muahahaha




Yes! aku lagi! ni r masanya aku berposing, esok askar2 kat umah dah menjalankan tugas memasing jadi aku tak dapat nak berposing, hanya posing kat dapo, so ni lah masanya aku melepaskan angin2 yang terkumpul, angin apalah pulak yang nko lepaskan kat luar kak oi??? huhuiii!



Rhea koret pun tak lepaskan peluang jugak dok petik2 bunga2 kat situ, sapa suruh tah? pastu kumpul bebanyak suruh aku bawa balik, nko bior beno? nak suruh aku buat lauk ke? tak kose aku!



Ahawww! bunga kuning! perit mata tengok!




Nak jugakkk! jadilah sekeping gambo je eh...nanti orang kata mat bunga tak terima plak! oleh kerana taknak nampak cam mat bunga, mbek gambar kat pagar daun2 je tau! jadi mat pagar! sesueiii!

Semalam masa keluar, puas aku ngambik gambo patung2 kecik2 ni dan kalau ikutkan hati nak aku tepek semua gambar, tapi apakan daya, banyak sangat r...lagipun bukan semua orang suka tengok patung kecik2 macam ni, so kalau aku tepek bebanyak takut plak korang buhsan so aku tepek beberapa keping je r untuk tatapan aku, hehe
Memang dari dulu aku suka tengok patung kecik2 cenggini, kat umah pun banyak gak patung kecik2 cam ni yang aku dok buat perhiasan tapi disebabkan kecik2 kadang tu habuk melekat, malas plak aku nak membersihkan sebijik2 so jarang2 r sekarang ni nak beli patung2 kecik2 cenggini, kalau jumpa kat kedai2 tu aku dok peratikan je r buat lepaskan perasaan suka! cumil r..



Lawa r...suka yang ni.


Ni pun cantik kan, aku sukeee!


Cute!


Aku tak tahu nape bila aku tengok patung2 kecik yang ni aku rasa macam nak gigit je sebijik2 patung2 tu, aku gerammmm!

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin