Cak! cak! cak! salam dihari sabtu pada semua yang singgah ke blog aku ni, aku tahu korang mesti masuk sini sebab nak tahu apa yang aku buat pada hari cuti macam ni kan? kan? kan? seperti biasa r, asal hari Aby tak kije je, semestinya aku akan ajak dia bawa aku anak beranak gi berjalan-jalan, makan2, nyopping2 (window shopping jew) dan apa2 yang patut r...yang penting kena keluar dari rumah, buhsan ah! asik dok kat dapo je hidu asap masakkan, bukannya jadik genduts pun, makin kering lagi ada r...menci! so sesekali kena gak masukkan udara luar kedalam badan supaya segerrr kata mak aku! hehe
Tadi masa dalam perjalanan nak merayap tu aku terpandangkan kedai yang dalam gambar kat atas tu, pastu aku cakap ngan Aby, ''B, kita lalu depan Melacca la!'' hehe..terubat kejap rindu pada Melacca, kesian kan? sejak dok kat Denmark ni asal nampak apa2 benda r yang mengingatkan aku pada Mesia, semestinya aku jadi jakun kejap! dulu masa dok Mesia, nampak je apa2 kat Negara omputeh, terus je macam jakun! tapi sekarang dah terbalik r plak! selepas 2 tahun dok kat Denmark ni aku semacam dah tak heran apa2 pun pasal omputeh, nak heran apanya, dorang kulit putih, aku pun putih jugak ok, cuma kureng r sikit berbanding dorang, rambut dorang blond, rambut hakak pun perang jugak ok walaupun celup jew, mata dorang biru, ijo, kelabu, hakak pun ada mata gak! kaler hitam! wakakaka...ah! dulik hapa aku, pada aku sama je, takde beza pun, dorang pun manusia juga sama ngan kita, selama aku kat Denmark ni kalau gi mana2 je kebanyakkan omputeh selalu dok senyum2 dengan aku, yang pompuan r...lelaki ada gak! hehe..(lariiii! Aby kejar aku dengan payung, dah macam ceti r plak!)
Pada aku dorang tu semua jenis yang peramah, walaupun tak bercakap dan tak kenal tapi aku dapat rasakan yang dorang tu tak pandang rendah pada orang kita, kadang orang kita ni kalau kat Negara sendiri pun sesama kita takde mananya nak senyum2, tapi kat sini lain, orang Denmark ni baik2 tau! maksut aku yang omputehnyerrrrrrr lahhh!



Sampai je kat tempat yang dituju, keluar kete terus posing! ya hampon! nko ni tak abis2 dengan bergambar! biasa r nyah! hakak kan ada blog, kena r selalu ambil gambar, yer dak? huhuiii!



Kedai pertama yang dituju ialah TDC kalau kat Mesia kedai talipon r, tujuannya nak sekodeng hp untuk bang Rico tu, biasa r mamat tu, kat sekolah ramai kawan2 dia yang ada hp so dia pun nak gakkk! so mummy n daddy dia ni baru nak sekodeng2 je, ingat nak belikan masa balik Mesia sok cz kat Mesia hp lagi murah berbanding kat sini, mmm...tengok r nanti, kupikirkan dulu, hari ni baru sekodeng2 je, cerita pasal abang Rico tapi kenapa gambar Rhea yang diletakkan eh? itu kerana hanya Rhea dan mummy dia je yang pantang nampak kamera, yang lelain tu kalau suruh posing, buat muka macam seposen, menci tau! daripada letak muka seposen, beh baik letak muka budak sengeh! ok apa!



Arhhh...senang citer banyak kedai r yang aku masuk tapi masuk je! huhuiii! dan salah satu kedai yang aku suka masuk ialah kedai ni, selalu sangat sale pastu yang best sekali banyak saiz aku, selalunya aku masuk kedai ni ditemani dengan dak Rica, gunakan Rica sebagai umpan untuk cover malu masuk kedai ni, tapi aku belikan jugak ok Rica baju2 kat sini, senang citer kalau aku beli baju kat sini 4 lai, Rica 2 lai jer..ngeh..ngeh..ngeh



Pada sesiapa yang dok kat Denmark ni yang nak gi kedai baju yang aku maksutkan, nama kedai tu yang terpampang kat atas tu, dan kalau nak masuk kedai tu korang bawa r atau pinjam anak sesapa yang tengah sunti2, leh cover sikit! mana taknya, masuk kedai baju budak 8-16 tahun, wakakakaaaa



Selepas naik senggugut tapak kaki aku ni dok merayap sana sini, aku ajak Aby balik, penat nko! seharian merayap merambu kehulu kehilir dengan askarnya lagi berderet, macam2 karenah yang aku nak kena handle, apa lagi kan, apa yang nak dicari pun dah dapat, balik r tunggu apa! kedai pun kebanyakkannya pukul 5 dah tutup, hampeh tol r dok Denmark ni, apa kedaruknya hari cuti2 cenggini kedai tutup awal, tapi dah memang dari azali lagi kedai2 kat Denmark ni dok tutup pukul 5, hambek nko! sapa suruh dok Denmark! kalau kat Mesia tu, kena plak hari cuti, lagi lambat r tempat2 tutup, selagi ada umat kat situ, selagi tu r tempat tu tak tarik bebawah pintu besi! sonok nyah kalau kat Mesia, merayap sampai terkopak tapak kaki pun kedai2 atau tempat2 belum tentu tutup! hakak sukeeee!

Sambung citer...sampai je kat rumah, takde apa nak buat, nak tido masih awal nko, nak masak! kenyang lagi sebab makan kat luar tadi pulun beriye-iye macam dapat makan nasik berlaukkan asam pedas ikan sembilang, padahal makan KFC je! takpe r..bayangkan je r makan asam pedas ikan sembilang yang mak aku masak, makkk aihhh! meleleh nyah! mmm...untuk menghilangkan tekanan tu aku dok sekodeng r apa Aby tengah buat, senyap je sejak balik tadi, ghopernya...tu diaaa! kat bengkel kete dia ghopernya dok kijekan kete2 yang masih lagi belum siap! nak tahu tak? mamat tu kalau dok kat situ sehari suntuk pun dia boleh tahan nko, kadang geram aku tengok! apa taknya, kadang dok panggil2 bagai nak tercabut tekak tapi bukannya dengar! hayal dengan dunia kete dia tu, aku sebenarnya tak kisah langsung dia nak pasang2 kete2 dia tu, dah itu hobi dia, tapi kadang buat aku hangin satu badan, yang dok panggil2 tu dia tak dengar, memang hayal nko kalau dok tenung kete tu lama2, aku faham! tapi jangan r sasau sangat, hakak hangin nyahhh!



Cekik kang baru tahu, aku ni kuntilanak tahu takkk!!! adik beradik dengan puntianak! ada berannn
Masa dok amik gambar ni pun rasanya dia tahu tapi penangan kete tu lagi asikkk, sampai toleh pun dah tak mampu! kete tu lagi penting nko! ya hampon laki aku ni, sekolah tinggi2 akhirnya jadi mekanik, kesian.



Korang tengok r ni salah satu enjin kete yang Aby pasang tu, gambar ni aku besarkan cz sebenarnya enjin kete ni kecik je, camne r mamat ni leh ada kesabaran nak pasang dan leh ada kelebihan kat mata dia untuk tengok benda2 kecik cenggini, enjin tu sebelum dipasang lagi r kecik, kadang ada piece tu Aby gunakan penyepit untuk ambil dan guna kanta untuk tengok, pastu nak sambung2 lagi main pakai hujung2 jari jew, ya rabbi! kalau hakak dah lama aku lontar kat laur, takde kesabaran, aku!



Ni r bengkel Aby, kat atas meja ni dah berpuluh-puluh kete yang dibuatnya, macam2 jenis kete, macam2 kaler, yang bilik spray atau cat kereta kat basement cz bau spray tu memang kuat, kalau kat meja tu je dia dok spray kete2 dia, maunya pitam aku, sib baik dia pi bawa bilik lain, sendiri mau ingat r...kadang bila aku tengok meja tu, nyampah pun ada, menci pun ada, nak tahu nape? menyerakkkkkk!
Kenanya ada orang datang tetiba! kelam kabut dok kemas2, kalau kawan2 terdekat tu rasanya dorang dah biasa tengok meja ni lintang pukang, tapi kalau orang yang tak biasa tu, buatnya ternampak r meja ni, ya hampon! maluuu! ni pun dia tahu aku dok amik gambar meja dia, tahu plak cepat2 dok tolak2 barang2 kat atas meja tu kasi nampak ok sikit walaupun pada mata aku masih nampak macam kapal karam! layan je r eh gambar atas meja tu, bayangkan je apa yang ada kat atas meja tu adalah hidangan yang lazat2, huhuiii.




BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 bungkus spaghetti
  • 200 gm daging - dihiris nipis
  • 10 tangkai cili kering * - direbus dan ditoskan
  • 1 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 3 s/b udang kering * - direndam dengan air dan toskan
  • 3 s/b jagung dalam tin (berbiji)
  • 2 tangkai daun bawang - dihiris memanjang
  • 2 biji tomato - dibelah 4
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit bawang goreng
  • Sedikit minyak - untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Rebuskan spaghetti dengan sedikit minyak dan sedikit garam sehingga lembut, tuangkan spaghetti didalam tapis dan toskan airnya, ketepikan.
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga kering sedikit, kemudian masukkan daging, kacau sehingga daging kecut, kemudian masukkan air secukupnya tetapi jangan terlalu banyak, kacau rata dan biarkan sehingga mendidih dan daging masak, masukkan garam, perasa dan gula secukup rasa, kacau lagi hingga kuah pekat sedikit, masukkan spaghetti dan jagung, kacau lagi hingga rata kemudian masukkan daun bawang dan tomato, kacau perlahan sehingga kesemua bahan sebati dan kuah agak kering, bolehlah ditutup apinya.
  • Hidangkan bersama taburan bawang goreng.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 200 gm tepung gandum
  • 135 butter sejuk
  • 20 gm gula aising
  • 20 gm telur sejuk
  • BAHAN INTI:
  • 300 gm daging cincang
  • 1 biji bawang merah - dicincang
  • 3 biji ulas bawang putih - dicincang
  • 3 tangkai daun bawang - dihiris halus
  • 1 mangkuk kecil sayur campur (carrot, kacang pis, jagung dll)
  • 3 s/b rempah kari daging
  • 1 s/t serbuk lada sulah
  • 2 helai daun bay
  • 200 gm mozarella cheese
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak sayuran - untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Pukul butter dan gula hingga sebati, masukkan tepung dan telur, uli hingga jadi doh yang tidak keras dan tidak lembik, jika adunan terlembik, simpankan sebentar didalam peti sejuk.
  • Keluarkan dan canaikan doh diatas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan tepung setebal 3/4 cm, kemudian letakkan didalam loyang pai setebal 8 inci dan tutup dengan kain bersih, simpan pastri dalam peti sejuk selama 30 minit.
  • Untuk membuat intinya, panaskan sedikit minyak sayuran didalam kuali, tumiskan bahan cincang, rempah kari daging dan serbuk lada sulah hingga agak garing, kemudian masukkan daging cincang, kacau sehingga daging masak dan air daging kering sedikit, kemudian masukkan sayur campur, daun bay, garam, perasa dan sedikit gula, kacau sehingga inti kering dan masukkan daun bawang, kacau seketika dan apabila inti betul2 kering, bolehlah ditutup apinya, biarkan sejuk sedikit.
  • Masukkan inti daging kedalam pastri tadi hingga penuh, ratakan permukaannya dan taburkan dengan mozarella cheese, bakar dalam oven pada suhu 180c selama 45 minit atau hingga pastri keperangan.
Sekali pandang macam tempurung kelapa! bentuknya, kalernya, tapi itu adalah kepala hakak hoke! oleh kerana hari ni memang tak bz langsung dan dah tak tahu apa nak buat, hakak pun gatal tangan r dok kaler rambut, lagipun rambut dah setengah kepala belang nko, burok bebeno ghopernyer...dulu masa last sekali kaler rambut waktu balik Mesia Raya tahun lepas, hah! bayangkan dah berapa lama, maunya tak belang, maklom r kan orang Asia, mana nak jumpanya rambut blond, kalau ada pun biasa r..dok celup macam hakak ni, hehe
Memandangkan memang aku bawa stock dye rambut dari Mesia kerana aku ni memang dari anak2 dara dulu jarang r berambut hitam (tak sedo diri tu namanya) jadinya.. dye rambut tu dah semestinya akan aku bawa kesini, bukan tak boleh gi salun kat sini tapi aku rasa dye kat sini tak boleh dibawa bersolat, yang kat Mesia tu tentu2lah kat kotak dah terpampang tanda halal, macamne dia jadi halal pun aku tak tahu tapi memang taknak tahu, takkan aku nak redah gi kilang buat dye tu n tanda detail bahan2 yang ada dalam dye tu, asal halal dah r, hakak tak cerewet, kalau tanda halal tu tipu, tanggung r dosa orang2 sume yang pakai! bukan nak tunjuk alim ok dan aku bukan sesiapa untuk tunjuk2 semua tu, aku manusia biasa! kwang kwang kwangggg

Tapi kan, kalau nak bawa dye sendiri gi salun, pastu suruh dorang dye pun boleh gak, tapi memang aku taknak dan aku lokek untuk bayar chargenya kerana aku pun boleh dye sendiri, pengalaman u, dulu penah kije salun, jadi gunakanlah kebolehan yang ada disaat terdesak! lagipun buat apa nak lambak duit kat dorang tu, dah r kat sini semuanya pun mahal cekek darah! menci! kalau kat mesia best r, memang aku tak kose pun nak kaler sendiri memandangkan regenya yang agak murah, main tuju n tala kepala je, senang citer.



Close up sikit! ok tak kaler ni? memula tu aku kaler je semua rambut aku, pastu aku dok highlight plak, adeh! banyak plak kerojenyer...mmm..dulu aku suka sangat kaler rambut ala2 Jessica Alba, tapi dah buhsan dengan kaler tu, tukar r plak kaler peranglah dan sekarang aku dok tenyeh kaler coklat dan highlightnya kaler oren nko, biar tercover sikit huban2 tu, hahaha
Sok dah belang semula aku boh plak kaler purple ke, biru ke, pink ke, ijo ke kan? ok gak! pastu balik Mesia mak aku tak kenal, muahahaha
K r, kompom korang buhsan dengar cite aku dok kaler rambut ni, biasa r hakak nko ni takde apa yang nak di updatekan lagipun korang nampak kepala aku terpampang ni menandakan aku sihat2 saja so 2-3 hari ni tak payah tanya khabar aku, ek eleh tetiba buruk perangai r plak! tak baek tau! orang selalu tanya khabar tu menandakan orang selalu ingat kat nko kak oi! kan..kan..kan



BAHAN-BAHANNYA:
  • 2 ekor ketam
  • 2 ekor sotong sedang
  • 6 ekor udang besar
  • 100 gm paru - dihiris nipis
  • 2 keping tauhu
  • 2 biji kentang - dibelah 4 dan direbus
  • 4 biji telur rebus - dibelah 2
  • 1/2 biji sengkuang - dipotong kecil memanjang
  • 1/2 batang timun - dipotong kecil memanjang
  • Minyak secukupnya - untuk menggoreng
  • BAHAN CUCUR UDANG:
  • 6 s/b tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1/2 s/t serbuk kunyit
  • 2 tangkai daun bawang - dihiris halus
  • Sedikit udang kecil2
  • Sedikit garam
  • Sedikit air
  • BAHAN CUCUR KELAPA:
  • 6 s/b tepung gandum
  • 1/2 biji kelapa parut putih
  • 4 s/b gula pasir
  • Secubit garam
  • Sedikit air
  • BAHAN KUAH:
  • 10 tangkai cili kering - direndam dengan air, toskan *
  • 5 biji cili merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 s/b udang kering *
  • 2 s/b tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1 cawan kacang tanah - yang telah dikisar
  • Garam, perasa dan gula
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air
CARA-CARANYA:
  • Bancuh sedikit tepung bersama serbuk kunyit dan garam seperti bancuhan goreng pisang.
  • Panaskan minyak secukupnya, celup ketam dalam tepung dan goreng hingga masak.
  • Gunakan tepung yang sama, gorengkan sotong, udang, paru, tauhu dan kentang yang telah direbus terlebih dahulu.
  • Didalam mangkuk yang lain, masukkan bahan cucur udang kecuali air, kacau rata dan tuangkan air sedikit2 sambil dikacau hingga bancuhan pekat seperti membuat cucur.
  • Gorengkan sedikit2 sehingga habis adunan, ketepikan.
  • Didalam mangkuk yang lain juga, masukkan bahan cucur kelapa kecuali air, kacau rata dan tuangkan sedikit air sambil dikacau hingga adunan boleh dikepal.
  • Ambil sedikit adunan kelapa dan kepalkan menjadi bentuk lonjong dan gorengkan hingga keperangan, buat hingga habis, ketepikan.
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga naik bau, masukkan air asam jawa dan kacang tanah, kacau sehingga agak garing kemudian masukkan air secukupnya, garam, perasa dan gula, jika mahu manis lebihkan lagi gula kerana kuah rojak ini agak manis.
  • Kacau sebati dan biarkan sehingga mendidih, kemudian tuangkan bancuhan air tepung jagung, kacau lagi dan kecilkan apinya, kacau hingga kuah pekat sedikit, bolehlah ditutup apinya.
  • Potong kecil2 cucur udang, cucur kelapa, kentang dan tauhu goreng, masukkan kedalam mangkuk yang besar, kemudian letakkan juga ketam yang telah dipotong, sotong, udang, paru, telur rebus, sengkuang dan timun.
  • Hidangkan bersama kuahnya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 5 cawan beras wangi
  • 3 biji bawang merah - dihiris
  • 1 s/t halba
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • Santan secukupnya mengikut sukatan beras
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna hijau, merah, kuning dan biru
  • BAHAN SAMBAL KUPANG:
  • 1 kg kupang
  • 20 tangkai cili kering * (direndam dengan air panas, toskan)
  • 8 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 2 cm belacan *
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Cuci beras dan masukkan kedalam periuk, kemudian masukkan santan, bawang merah, halba, daun pandan dan garam, kacau rata dan masakkan seperti masak nasi biasa.
  • Apabila nasi hampir masak, kacau nasi dan gembur2 supaya nasi tidak melekit, tutup semula periuk nasi dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
  • Apabila nasi masak, cucuk2 nasi buat beberapa lubang dan titikkan sedikit pewarna hijau, merah, kuning dan biru pada bahagian nasi yang berlainan tempat supaya warna tidak bercampur.
  • Tutup semula periuk dan biarkan lagi nasi masak selama 10 minit, kemudian gaul gembur2 nasi supaya warna bercampur dan bolehlah dihidangkan.
  • Untuk sambal kupang, rebus kupang sehingga kupang masak kemudian biarkan hingga sejuk sedikit, kopek kulit kupang dan ambil isinya, buangkan rerambut yang ada didalam kupang, ketepikan.
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bawang besar hingga layu, kemudian masukkan bahan kisar, kacau hingga pecah minyak, kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air, kacau lagi hingga sambal pekat, masukkan kupang, garam, perasa dan gula, kacau hingga betul2 sebati dan bolehlah ditutup apinya.
  • Hidangkan bersama nasi lemak, telur dadar, ikan bilis goreng dan timun.

Happy Belated Birthday buat anak saudaraku yang lecit sekali ini, sorry terlambat sikit ucapannya yer...semoga panjang umur, murah rezeki, dipermudahkan segala urusan, dapat jodoh yang baik dan bergumbira selalu.
Hepi besday to u Eqa..hepi besday to u Eqa (nyanyi dengan cara pakngah ok!) hehe..




BAHAN-BAHANNYA:
  • 450 gm beras pulut
  • 1/2 s/t garam
  • 125 gm kelapa parut putih atau kelapa kering
  • Pewarna hijau secukupnya
  • Daun pisang secukupnya
  • BAHAN AIR GULA:
  • 250 gm gula pasir
  • 250 gm gula merah
  • 300 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
CARA-CARANYA:
  • Rendam beras pulut sekurang-kurangnya 4 jam, kemudian toskan beras pulut dan campurkan dengan garam dan pewarna hijau, setelah itu kukuskan selama 10 minit atau hingga setengah masak, kemudian ambil pulut tadi dan letakkan diatas daun pisang, mampatkan pulut dan gulungkan setebal lebih kurang 5 cm.
  • Kukuskan semula pulut tadi selama 30 minit atau hingga pulut masak.
  • Angkat dan sejukkan.
  • Kukus kelapa parut putih dengan sedikit garam atau jika guna kelapa kering, letakkan beberapa sudu air panas dengan sedikit garam, gaul rata dan kukus sekejap.
  • Didihkan air didalam periuk bersama gula pasir, gula merah dan daun pandan hingga gula larut, kacau sebati.
  • Angkat dan ketepikan.
  • Potong2 pulut tadi dan gaulkan dengan kelapa, hidangkan bersama air gula.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1-2 ekor sotong saiz besar - dibersihkan
  • 1 cawan santan pekat
  • 5 biji cili merah hidup *
  • 5 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 1 batang serai *
  • 2 helai daun limau - dimayang halus
  • Garam, perasa dan gula
CARA-CARANYA:
  • Sotong dikelar-kelar bahagian badannya dan gaulkan dengan sedikit garam halus dan serbuk kunyit, kemudian bakar sotong sehingga masak, ketepikan.
  • Kisar bahan yang bertanda * dan masukkan kedalam periuk bersama santan pekat, masakkan diatas api yang sederhana, kacau rata dan biarkan sehingga mendidih, masukkan daun limau, garam, perasa dan sedikit gula, kacau lagi sehingga kuah agak pekat, bolehlah ditutup apinya.
  • Tuang kuah keatas sotong yang telah dibakar tadi atau lumurkan keseluruhan sotong dengan kuah.
  • Potong sotong mengikut citarasa sebelum dihidangkan.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 3 ekor ketam saiz besar
  • 6 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 biji buah keras *
  • 3 cm halia - dimayang halus
  • 1 tangkai daun kari
  • 4 s/b rempah korma
  • 1 s/b serbuk cili
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 batang lobak merah - dipotong serong
  • 2 biji tomato - dibelah 4
  • 2 biji cili hijau - dipotong serong
  • Rempah tumis
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Bersihkan ketam dan potong ditengah bahagian ketam, ketuk sedikit sepitnya sehingga retak, ketepikan.
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Bancuh rempah korma bersama serbuk cili dengan sedikit air, jadikan pes.
  • Didalam periuk, panaskan sedikit minyak, masukkan rempah tumis bersama bahan kisar, halia dan daun kari, kacau hingga naik bau, kemudian masukkan pes rempah korma tadi, kacau hingga pecah minyak, masukkan santan cair dan asam gelugor, kacau lagi hingga mendidih, kemudian masukkan pula santan pekat, kacau sehingga sebati kemudian masukkan lobak merah dan ketam, kacau rata dan biarkan sekejap, masukkan pula garam, perasa dan sedikit gula, kacau hingga betul2 bahan sebati pada ketam dan akhir sekali masukkan cili hijau juga tomato, kacau perlahan, tutup apinya apabila kuah pekat.


BAHAN-BAHANNYA:

  • 1 bungkus kecil mee hoon - dicelur hingga lembut dan toskan
  • 1 ekor ayam - dipotong 4
  • 2 s/b serbuk ketumbar
  • 1 s/b serbuk jintan halus
  • 1 s/b serbuk lada sulah
  • 2 batang serai - dititik
  • 2 cm lengkuas - dititik
  • Rempah tumis
  • 8 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 1 mangkuk kecil tauge - dicelur
  • 5-6 biji telur - direbus
  • 2 tangkai daun sup atau daun bawang - dihiris halus
  • Sedikit bawang goreng
  • Garam dan perasa

CARA-CARANYA:

  • Tumbuk halus bahan yang bertanda *
  • Rebuskan ayam hingga empuk, angkat ayam tadi dan toskan, simpan lebihan stok ayam untuk dibuat kuah soto.
  • Panaskan sedikit minyak didalam periuk, masukkan rempah tumis, serai dan lengkuas yang telah dititik hingga naik bau, kemudian masukkan bahan tumbuk, kacau hingga garing kemudian masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan halus dan serbuk lada sulah, kacau sebati dan masukkan stok ayam tadi, tambah air jika perlu.
  • Biarkan sehingga mendidih, masukkan garam dan perasa, kacau rata dan bolehlah ditutup apinya.
  • Siat2kan isi ayam hingga habis.
  • Masukkan sedikit mee hoon yang telah dicelur terlebih dahulu tadi kedalam mangkuk hidangan, kemudian letakkan sedikit tauge, tuangkan kuahnya, hidangkan bersama begedil kentang (resepi ada didalam ''Dapur anak mak'' bahagian ''Kentang'') telur rebus, daun sup atau daun bawang, bawang goreng dan sambal kicap.




BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 liter air
  • 1 tin kecil nenas - dipotong dadu kecil2
  • 1 s/t esen nenas
  • 3/4 cawan gula pasir
  • Secubit garam
CARA-CARANYA:
  • Bancuh tepung kastard bersama 3/4 cawan air, ketepikan.
  • Masak air bersama gula, secubit garam dan esen nenas hingga gula larut, kemudian perlahankan apinya, tuangkan bancuhan air tepung kastard sambil terus dikacau hingga pekat, masukkan nenas yang telah dipotong dadu kecil2 tadi, kacau sebati sehingga pudding pekat dan licin.
  • Tuangkan pudding kedalam acuan yang disukai, biarkan sehingga pudding sejuk dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga pudding keras dan hidangkan semasa sejuk2.
  • Sedap juga dimakan bersama susu cair.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin