Pagi2 lagi hari ni dah berangan nak gi picnik berBBQ dengan kengkawan tapi memandangkan rancangan tergendala aku mengambil keputusan gi bershopping je, tempat utama yang dituju hari ni ialah Fredericksberg centret iaitu shopping complex yang tak berapa besar sangat r..tujuannya nak cari topi untuk aku dan apa2 yang boleh dibeli, maklom r kengkonon dah nak masuk musim panas, berangan r nak pakai topi, tapi yang dalam fikiran banyak benda lain yang nak dibelinya, mmm...ada niat tersembunyi yer ghopernyer...



satu complex meround, orang boleh tahan ramai, weekend r katakan tapi napa nampak anak beranak aku je r? yer r takkan nak posing maut depan orang ramai2 plak, menghalang jalan orang r plak kan..
Round punya round benda yang dicari takde yang berkenan, aku cari topi r..
yang ada topi semua jenis macam bebudak sangat, ada yang berkenan takde saiz plak! semua besar2 nko! gaknya orang Denmark ni jenis kepala besar2 kot? kepala besar ok bukan besar kepala! pada orang Denmark, sila jangan salah sangka!



Hah! yang ni ok tak? masa pakai topi ni memang sedap je, Aby pun cakap cantik! bukan aku yang cantik tapi topi tu hah! tapiii! tak jadi beli, nak tahu nape? sebab keliling topi tu besar memang sesuai pakai waktu panas, kiranya leh cover semua muka r tapi bayangkan kat Denmark ni walaupun panas tatapiiii! berangin nko! bayangkan kalau aku pakai, baik punya sarung sekali hangin tiup, memang terbang r topi tu, kompom terbang! jadinya idak ler sesueiii! puas gak dok cari topi hari ni, tapi nampaknya benda lain yang dapat! hehe...tahu kak oi! perangai nko memang selalu cenggitu!



Pas puas meround, anak2 burung dan bapak burung dah berciap-ciap minta makan, biasa r keluarga aku ni jenis perut stokin, nampak kecik tapi leh isi banyak2, kalau berjalan mana pun mesti nak makan2 r, jajan2nya lain, macam2 songel r dorang ni, tengok aku, diam jew..amik barang letak kat cashier pas tu cuit2 Aby suruh gi bayar, tak banyak bunyi pon! hehe
Apapun korang layan r gambar raja bersiong ni makan, orang siong ketepi! yang dia siong ketengah! ni raja bersiong gigi tak rata! burok tol perangainyer...



Like father like daughter! ya hampon! dorang anak beranak ni, apa nak jadik pun aku tak tahu r..memasing buat perangai tak senonoh!



Hah! yang ni kalau buat memang makan penampo! sib baik tak ikut perangai daddy dia, tahu bebudak ni takut ngan mummy dia, aku kan bini raja bersiong! musti mau garanggg! muahahaha



Nak kata supan pun idak ler nampak supannyer..molot tu masih melebar! tapi dah nama pun makan burger so dimaapkan r kan...napa nko makan muka nko macam tengah senyum r?



Pas makan, sambung lagi meround, tah apa kenama tempat ni aku pun tak pasti tapi yang pasti kat tempat ni banyak kedai2 yang aku suka, alah! dok cuci2 mata jew! tengok pokok limau ni teringat kat Mesia masa Chinese New Year, banyak pokok2 limau ada buah limau sekali, huwaaa...aku ghindu Mesia!



Penat yer banggg? kesian dia dok melayan aku meround sana sini sampai kepenatan, sambil2 duduk hilangkan penat, sambil2 menikmati sinaran teriknya matahari, makin petang makin terik plak! tapi masih lagi berangin dan sejuk!



Yo bro! macam Amitabh belachan r tengok dari jauh! hahaha sesueiii!



Aku anak beranak menikmati cuaca yang sangat cantik hari ni dan gambar ni menutup tirai catatan aku pada hari ini, esok apa cer?


Awal2 lagi Aby dah call aku bagitahu yang hari ni dia balik awal, dia suruh aku siap2 r kalau nak keluar merayap nanti dia balik kije terus boleh gerak, katanya dia nak pi cari kereta yang dia dok selalu buat tu r..hobi dia dok pasang2, cat2 kereta kecik2 pas tu kumpul buat koleksi, lantak r sana aku tak kisah apapun hobi yang dia nak buat, dah biasa! memang lagi dulu dia suka buat menda2 macam tu, dulu masa kat Mesia dia buat jugak benda2 macam tu, sampai penuh kereta2 buatan dia aku dok humban dalam stor kat umah mak aku masa nak pindah ke Denmark ni dulu, kononnya nanti bila balik dari sini leh amik balik susun semula dalam gobok simpanan kereta2 koleksi dia, gaknya kereta2 tu dah kena keroyok si mak menti atau ct kos kot? nasib r B, kalau masih elok kereta2 tu esok, leh r amik balik, tapi kalau dah di keroyok dek menti dengan ct kos tu, kira innalillah je r..
Bila dah kat denmark ni hobi dia masihlah lagi sama walaupun kat Denmark ni tak berapa banyak kedai hobi yang jual kereta2 macam tu, kalau kereta dah siap tu memang r melambak, tapi ni kereta bersepai kata aku, maknanya kereta yang masih lagi belum dipasang apa2 pun termasuklah cat dan macam2 lagi r, kat umah ni kalau Aby dah start buat kereta dia tu memang serumah bau cat kereta dia, ada plak bilik khas kat basement untuk dia dok spray2 kereta dia dah macam bengkel kereta, meja untuk pasang-memasang part2 kereta dia lain, gobok rak koleksi kereta dia lain, kereta yang dibuat tu bukan beso mana pun, kecik2 nko! kalau orang ghabun kompom tak nampak! Aby ni pun ghabun gak tapi idak ler ghabun teruk, tu pun kadang kena yang benda kecik sangat dia dok pakai kanta, hehe..pendek kata banyak pakai duit r hobi dia tu! kalau ikut aku memang buang duit, beli lauk kenyang nko! tapi dah hobi dia kan..layan je r..lagipun dia yang lintang pukang cari duit, ikut suka r nak hobi apapun asal soru tak miss dah r kan..
Berbalik pada cerita merayap tadi tu sebenarnya nak gi kedai yang biasa dia dok beli kereta2 dia tu r...katanya kereta dia dah nak abis buat so kena beli yang baru, pas cari kereta gi cari cat2 kereta tu plak, gamaknya hari ni hari melayan hobi2 dorang ni r...mmm...layannn




Habis cerita pasal hobi daddynya, hobi anaknya r plak, anak yang mana? hah! anak yang hobinya agak mengopakkan kocek sikit iaitu dak Rico, umur dah nak masuk 11 tahun tapi masih gilakan mainan2 macam budak2 kecik, dia tu suka sangat dengan LEGO cz dia suka benda2 yang boleh dipasang2, oleh kerana kat Denmark ni LEGO regenya agak mahal maka hari2 bertuah je daddy akan belikan dia LEGO tu dan selain tu dia suka robot2 yang juga boleh dipasang-pasang, hah! yang ni hobi baru dia, tadi pun masa gi cari kereta2 daddy dia, sempat jugak dibelinya robot untuk anak nyantannya itew, menci tau tengok dorang ni, hobi yang bukan2 je, yang mengopakkan duit lak tu, kalau duit tu dibelinya aku emas bungkal2 dah lama aku jadi mummy jarum gaknya nko, ni beli benda2 macam tu semua apa yang nampak! sok lama2 dah banyak2 menyerak, buanggg! his dorang ni, malas r nak bebel banyak2, buat berbuih mulut je, bukannya nak dengo pun, masuk kiri kuar kanan! menciii!
Sok takde lauk kereta2 dengan robot2 tu aku buat lauk bagi kat dorang makan! muahahaha

Puas aku meround hari ni gi cari menda alah ni, oyster lahhh! aku dah ketagihan r gaknya, dalam sebulan tu mesti nak 1-2 kali makan oyster ni, alah! bukan boleh dimasak apapun menda alah ni, dulu ada r jugak letak cheese n masuk kat oven jap yang macam kat hotel2 selalu buat tu tapi tak puas r...tak dapat rasa oysternya betul2, oyster ni selalunya orang akan makan gitu je cuma perahkan dengan lime jus sikit n kunyah 1-2 kali pas tu telan, perhhh...sedap sey wa cakap lu!
Tapi kat Denmark ni rasanya senang jugak r nak cari oyster ni, gi je kat kedai ikan2 segar memang jumpa punya r..rege tak payah cakap r kan kalau dah nak sangat makan, toksah dipikirnya pasal rege, janji dapat melantak menda alah ni, puas hati aku!
hari ni punya pencarian memang berbaloi, sib baik kedai ikan segar lom tutup, mana taknya, kat Denmark ni kedai ikan2 segar tutup pukul 5 petang nko, lambat sikit je memang tak merasa r...kebetulan plak hari ni Aby balik kije awal so dapat r aku berkejar kekedai tu, doa dalam hati harap2 oyster tu masih ada lagi, sampai je kat kedai tu dah nampak bakul oyster, sekali masuk tengok ghopenyer yang sebakul tu kebanyakkannya adalah lumut2nya je lebih, oysternya tinggal beberapa bijik je, aku sapu je r semua, lagipun tinggal segitu je, tapi kalau ada banyak pun aku memang beli segitu je cz aku dengan Rica je yang makan, yang lain tu jakun nko tak gheti makan, maksut aku Aby dengan Rico r..mmm.. kat 10 minit jugak aku tunggu orang kedai tu dok kopak kulit oyster supaya nanti balik aku tinggal makan je tak payah nak dok kopak2 kulit oyster tu lagi, bukannya senang nko, lagipun aku takde pisau pembuka oyster tu, memang kalau beli kat situ aku selalu suruh dia tolong kopakkan kulitnya, hehe..jemput makan semua.


SUMBER DARI: Citarasawan


BAHAN-BAHANNYA:
  • 25 gm agar2 serbuk
  • 1600 ml air
  • 200 ml sirap laici atau longan
  • 180 gm gula pasir
  • Beberapa biji pudding fruit jelly (ikut citarasa nak letak yang besar atau yang kecil2)
  • Pewarna merah (optional)
CARA-CARANYA:
  • Masak agar2, air, sirap laici atau longan, gula dan pewarna sehingga mendidih dan gula larut, ketepikan.
  • Aturkan pudding fruit jelly didalam bekas atau acuan yang disukai dan basahkan bahagian dalam bekas atau acuan dengan air supaya tidak melekat ketika hendak dipotong apabila agar2 keras nanti.
  • Tuangkan agar2 perlahan-lahan kedalam bekas atau acuan sehingga penuh menutupi pudding fruit jelly.
  • Biarkan set sejukkan dalam peti sejuk.
  • Apabila agar2 keras dan sejuk, barulah dipotong dan dihidangkan.



Nak tahu cerita tak? ada ke budak kecik bangun pukul 11 malam mintak maggi? aku baru nak baik punya landing! dia boleh bangun dok mintak makan, ya adoh! ingatkan terus tido sampai esok pagi, ghopenya tah ngigau apa, dia bangun mintak makan! tanya nak makan apa? dia kata nak maggi! maggi nak letak apa? nak maggi tak hot! (maknanya tak pedas r) adoh! maleh tol nak kedapo masak memasak ni bila dah jejak malam bute! kasi roti, taknak! kasi biskut pun taknak! katanya nak maggi! mmm...anak punya pasal aku masakkan jugak r walaupun mummy nko ni dah kepenatan siang tadi dok merayap cari barang.
Gaknya kebuluran r dak ni, maklom r siang tadi dah merayap takkan aku nak masak plak, makan luar dah r kan...tak kenyang r tu gaknya, abang kakak dorang dah selamat karam dilautan dalam, sikecik ni pun dah karam sebenarnya, tapi ya hadoh boleh bangun plak! daddy dia lagi, mmm tak payah cer r...dok krooh kraah krooh kraah kat depan tv sambil tv tengok dia! tu lagi awal2 dah karam! hari ni memang semua pun penat sebab merayap siang tadi cuma yang masih kebal mata ni hanya aku ler dok terkebil-kebil sambil pk nak masak apa esok, sib baik sikecik ni bangun mummy masih belum karam, leh r layan apa yang dia nak, maggi pun maggi r nak, kubuatkan jugak demi anakku yang kebuluran ni gaknya, maggi kosong dah r..tanya nak letak apa pun bukannya paham, yang tahu taknak hot, tu je! pas masakkan sepantas kilat, cewaahhh! dia pun membedal tak toleh kiri kanan, habis nko sebungkus maggi dia pulun sorang2, memang kebulur nko ni nak oi! alahai kesian r plak aku tengok!
Kesian tu kesian r gak, ni dah bangun memalam bute bilanya nko nak tido nak oi? jadi burung hantu r mummy nko nemankan nampak gayanya, yanggg adohhh!
Eeehaaa! jangan tak percaya ok, aku pun mula2 macam tak percaya tapi inilah kenyataannya, siapa kata dah nak masuk musim panas takde snow? terkezut hakak nko! bangun tidur je tengok kat luar snow tengah turun dengan lebatnya sekali, nak kata aku mimpi, arhhh...mimpi apanya kalau bangun tidur dah jejak ke tengahari..hehe
Tapi kan..sebenarnya memang jarang2 r terjadi kalau dah nak masuk musim panas ni snow boleh turun, jaranggg! tapi aku pernah dengar Aby cerita yang kawan dia orang Denmark ni r cerita kat dia kadang memang terjadi macam tu! so aku masih lagi pelik walaupun pernah terdengar kejadian sebegitu, maklom r main dengar2 je orang cakap tapi tak pernah terjadi depan mata, ni dah jadi depan mata baru r percaya kan...percayalahhhh...tetiba nak nyanyi lagu Dato' Siti plak! huhu



Haaa...tu diaaa...sekali turun, macam kapas! cantik tau!



Tengah lebat dan dari bilik aku ni aku dapat dengar budak2 sekolah menjerit-jerit! kat sana tu ha, alah yang bangunan besar tu! maybe dorang tengah main snow kot? wah! seronok eh korang..maklom r cikgu kat sini memang selalu suruh bebudah main pasir, main hujan dan main snow, pelik2!



Suka sangat masa ni, pemandangan nampak kelam kelabu umpama kapas banyak jatuh berguguran...chew wahhh! chantik! hakak suke!
Hari tu punya snow tebal tak boleh nak cakap oi! baru je hilang! nko masih tak puas2 lagi ke kak oi tengok snow?
Mmm...kalau namanya snow r kan, aku tak pernah puas! suke time dia turun tu, sukeee!
Tapi rasanya kali ni turun kejap je kot? takpe r kan...menghilangkan kerinduan aku jap pada snow!

Terima kasih yang tak terhingga kepada sumber inspirasiku dalam bidang masakan iaitu tak lain dan tak bukan, Cik Mat Gebu diatas kesudiannya memberikan aku Award ni semoga persahabatan kita akan berkekalan sampai bila-bila.

Juga aku akan isikan TAG daripada Cik Mat Gebu kerana orang dah puji aku ghajin kan, kemvang r sikit ni, tu yang semakin ghajin walopun nko masih belum tahu tahap kemalasan aku Mat! demimu aku isikan juaaa..hehe.

Dan kepada 5 nama yang tersenarai dibawah sekali tu, sudi-sudikanlah ambil AWARD dan TAG dari aku ni eh..macehhh!


1 - FIVE NAME THAT PEOPLE CALL YOU....
  • Semestinya SUE atau SUEJOSHUA
  • OCHEE panggilan masa anak dara dolu2
  • CHIK mak dan kakak panggil aku
  • KAK CHIK anak2 sedara panggil aku
  • TOK CHIK cucu2 sedara panggil aku
2 - FIVE IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE....
  • 22 February Birthday aku
  • 23 October Birthday Aby
  • 28 June Birthday anak aku yang sulong
  • 3 July Birthday anak kedua aku
  • 4 May Birthday anak koretku (anak bongsu ler)
3 - FIVE THING YOU DONE YESTERDAY....
  • Bersihkan diri dan apa2 yang patut dibersihkan
  • Masak
  • Ngadap laptop
  • Makan
  • Ngadap tv
4 - FIVE WAYS TO BE HAPPY....
  • Shopping
  • Dapat tolong sesiapa semampu aku
  • Dengar suara Mak
  • Suka dapat pujian yang ikhlas
  • Dapat apa yang diidamkan, adalahhh..
5 - FIVE FAVOURITE MOVIES...
  • Hampon! aku pun mintak maaf banyak2 kerana sejak dok kat Denmark ni tak berkesempatan nak tengok wayang dan aku bukan kaki wayang, pernah dulu tengok wayang tapi tak sampai 15 minit, wayang tengok aku! huhu
  • Kalau tengok movies kat tv tu adalah...
6 - FIVE FAVOURITE HOBBIES....
  • Bershopping
  • Memasak
  • Blogging
  • Kumpul matawang dari merata dunia (tapi bukan nilai yang tinggi2 ok, kang ada plak yang rompak aku!)
  • Kumpul barang branded (tapi biar aku saja yang tahu, nanti orang kata belagak plak!)
7 - FIVE FAVOURITE PEOPLE....
  • Mak aku yang tersayang
  • Anak2 aku
  • Suamiku yang tercinta
  • Kakak2, anak2 saudara, cucu2 saudara, abang iparku tersayang (sorang je yang ada) dan ahli2 keluarga yang lain (alamak! terlebih sudah!)
  • Teman2 yang mengenali diriku
8 - FIVE FAVOURITE PLACES FOR VACATION....
  • Taj Mahal semestinya di India
  • Melaka
  • Sarawak
  • Resort yang kat tepi pantai
  • Yang ada suasana kampong
9 - FIVE REASON YOU ANSWER THE SERVEY....
  • Sebab ada orang puji aku rajin, hehe
  • Tapi memang suka juga tulis jawapan, dah lama tak sekolah kan so terlepaslah rindu suasana peperiksaan isi kertas soalan, hehe
  • Menyahut niat baik kawanku itew (Cik Mat Gebu)
  • Sebab tengah takde kije ni! hehe
  • Lepas ni boleh TAG kawan2 yang lain plak!
10 - FIVE PERSON TO TAG..JENG! JENG! JENG!



BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 bungkus sosej kecil2 - dicelur
  • 1/2 biji nenas saiz kecil - dipotong nipis dan kecil2
  • 1 biji lobak merah - dihitis nipis
  • 8 biji ceri tomato - dibelah 2
  • 2 pokok daun bawang - dihiris
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu *
  • 3 cm halia - dimayang halus *
  • 3 biji bawang putih - dimayang halus *
  • 3 biji cili merah - dihiris *
  • 3 biji cili hijau - dihiris *
  • 1/4 botol kecil cili sos
  • 3 s/b tomato sos
  • 4 s/b perahan jus limau purut
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit air
CARA-CARANYA:
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan yang bertanda * hingga naik baunya, kemudian masukkan cili sos, tomato sos, perahan jus limau, air dan lobak merah, kacau rata dan biarkan sehingga mendidih, masukkan pula sosej, nenas, ceri tomato, garam, perasa dan gula, kacau rata dan akhir sekali taburkan daun bawang, kacau seketika dan bolehlah ditutup apinya apabila kuah agak pekat.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 ikat cendawan Enoki
  • 3oo gm brokoli - dipotong kecil
  • 2 biji bawang putih - dicincang halus
  • 4 s/b sos tiram
  • 1 s/t tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • 1 s/t serbuk pati ikan bilis
  • Sedikit gula
  • Sedikit air
  • Sedikit minyak sayuran
CARA-CARANYA:
  • Panaskan periuk pengukus.
  • Masukkan brokoli kedalam mangkuk kukusan dan kukuskan sehingga brokoli hampir masak, kemudian masukkan pula cendawan Enoki dan kukus kan semula sekejap kerana cendawan Enoki cepat lembut, keluarkan dari periuk pengukus dan ketepikan.
  • Panaskan minyak sayuran didalam periuk kecil, tumiskan bawang putih hingga naik baunya, kemudian masukkan sos tiram, sedikit air, sedikit gula dan serbuk pati ikan bilis, kacau sehingga mendidih, kemudian masukkan bancuhan air tepung jagung, kacau sehingga sos pekat, bolehlah ditutup apinya.
  • Tuangkan sos diatas cendawan Enoki dan brokoli yang telah dikukus tadi, hidangkan semasa panas2.


Inilah anak aku yang pertama, Rico dan umurnya dah nak masuk 11 tahun, dia lah pengarang jantung aku, penyambung nyawa aku dan penyumbang kebahagiaan hidup aku, kasih sayang aku padanya tiada tandingannya.
Rico seorang anak yang bijak, baik, hormat pada orang tua dan mendengar kata, tapi kadang2 adalah nakalnya juga! aku terima seaadanya, dah nama pun manusia, mana ada yang sempurna, tapi aku bahagia mempunyai anak sepertinya.
Doa aku semoga Rico menjadi anak yang berjaya.




Rica, anak aku yang kedua, hampir 10 tahun umurnya, mmm...tanpa dia rasanya hidup aku tak sempurna, dialah nadi kehidupanku, teramat penting dalam hidup aku.
Seorang anak yang mendengar kata, bertanggung jawab dan periang cuma yang tak tahannya kerap sangat menangis (kememeh) walaupun hanya didengki dengan hal2 yang kecil, perempuanlah katakan!
Sayang aku padanya yang tiada batasannya.




Oh sayang! tersangat-sangat sayang! tak terucap dengan perkataan, tak terbayangkan dengan gambaran.
Rhea, kaulah syurga kehidupanku.



BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm krim keju
  • 120 gm gula
  • 20 gm tepung jagung
  • 100 gm telur
  • 70 gm kuning telur
  • 2 s/t esen strawberry
  • Strawberry marmalade (sebagai sosnya)
CARA-CARANYA:
  • Pukul gula dan krim keju hingga sebati dan kembang, masukkan esen strawberry dan tepung jagung, dalam masa yang sama masukkan juga telur dan kuning telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi sehingga sebati.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang dan bakar cara waterbath pada suhu 150c selama 1 jam.
  • Bila kek masak, biarkan betul2 sejuk barulah dipotong.
  • Hidangkan bersama strawberry marmalade sebagai sosnya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 150 gm daging cincang
  • 5 gm serbuk jintan manis *
  • 5 gm serbuk jintan putih *
  • 5 gm serbuk ketumbar *
  • 5 gm rempah kari daging *
  • 1 s/t serbuk cili *
  • 10 gm daun kari - dihiris halus *
  • 20 gm yogurt
  • 1 biji telur - dipukul sedikit
  • Garam, lada sulah dan gula
  • Minyak untuk menggoreng
CARA-CARANYA:
  • Masukkan daging cincang kedalam mangkuk, kemudian masukkan juga bahan yang bertanda * dan gaul rata.
  • Masukkan pula yogurt, telur, garam, lada sulah dan gula secukup rasa, gaul hingga sebati.
  • Panaskan minyak secukupnya didalam kuali.
  • Sudukan sedikit campuran daging cincang tadi dan kepal-kepalkan membentuk jejari, gorengkan kedalam minyak tadi, buat hingga habis.
  • Goreng sehingga masak garing, angkat dan toskan.
  • Hidangkan bersama cili sos.
SUMBER DARI: Muna Fadaaq & Cik Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA:
  • 3/4 s/b minyak zaitun
  • 100 gm daging cincang
  • 1/3 cawan tomato - dibuang bijinya dan dicincang
  • 1 ulas bawang putih - cincang halus
  • 1/3 s/b herba Thyme
  • 1/3 s/b herba Oregano
  • 1/2 s/t lada hitam biji - ditumbuk halus
  • Garam secukup rasa
  • 5 - 6 kuntum cendawan Portobello bersaiz besar
  • Sedikit hirisan keju Cheddar
  • Hirisan tomato dan herba Oregano (sebagai hiasan)
CARA -CARANYA:
  • Cendawan portobello dilap dengan paper towel yang dilembapkan, lap permukaannya, Buat hingga habis dan keringkan.
  • Kemudian asingkan tangkainya, ketepikan.
  • Panaskan minyak zaitun dalam kuali dengan api sederhana, masukkan daging cincang dan masak 5 minit, tambah bawang putih dan masak lagi seketika, masukkan tomato, herba oregano, thyme, lada hitam dan perasakan dengan sedikit garam. Kacau rata dan tutup apinya, ketepikan.
  • Sapu sedikit minyak zaitun pada cendawan tadi, tabur sedikit lada hitam tumbuk dan sedikit garam, grill kan dalam oven pada suhu 160c dengan bahagian tangkainya ke bawah selama beberapa minit, kemudian terbalikkan dan sambung lagi beberapa minit, keluarkan dari oven.
  • Isikan daging cincang yang telah dimasak tadi diatas cendawan hingga penuh, buat hingga habis dan susunkan cendawan tadi didalam dulang pembakar, letak sekeping keju cheddar atasnya, grill kembali cendawan tadi 5 - 7 minit hingga keju cair, hias dengan hirisan tomato dan sedikit taburan herba Oregano sebelum dihidangkan.

BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN GADO-GADO:
  • Bebola ayam - digoreng
  • Sosej kecil2 - digoreng
  • Telur - direbus dan digoreng
  • Kentang - dibelah 4, direbus dan digoreng
  • Cucur tauge
  • Kacang panjang - dicelur
  • Tauge - dicelur
  • Cili merah dan hijau - dihiris
  • BAHAN KUAHNYA:
  • 200 gm kacang tanah - digoreng dan ditumbuk kasar
  • 20 tangkai cili kering *
  • 50 gm udang kering *
  • 8 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 3 cm lengkuas muda*
  • 2 cm belacan *
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 s/b gula merah
  • 1/2 cawan air asam jawa pekat
  • 1/2 cawan bancuhan air tepung jagung
  • Garam, perasa dan gula
  • Minyak untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan kisar bersama serai sehingga pecah minyak, kemudian masukkan air asam jawa, kacang tanah tumbuk, gula merah dan air secukupnya, kacau rata dan biarkan sehingga mendidih, masukkan pula garam, perasa dan gula secukupnya kerana kuah ini agak manis sedikit.
  • Kacau lagi sehingga sebati dan akhir sekali masukkan bancuhan air tepung jagung, kacau sehingga kuah agak pekat, bolehlah ditutup apinya.
  • Cara membuat cucur tauge, masukkan 2 cawan tepung kedalam mangkuk, sertakan dengan tauge, sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam, tuangkan air dan bancuh seperti membuat cucur biasa, kemudian sudukan bancuhan sikit kedalam kuali yang telah dipanaskan minyaknya terlebih dahulu, gorengkan sehingga garing, angkat dan toskan.
  • Bila sejuk, potongkan dadu, ketepikan.
  • Hidangkan bahan gado-gado bersama kuahnya.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin