Semekom...seperti selalunya kalau aku nak catatkan sesuatu kat blog aku ni, harusnya aku tepekkan dulu gambo aku, manalah tahu ada yang tak kenal lagi pemilik blog yang biasa2 je ni dan agak sewel sikit orangnya kalau nak dibandingkan ngan orang lain, kesian hakak, selalu sewel, tapi takpe kan..hakak tak kacau orang! hehe
Hari ni buat yang kedua kalinya aku keluar rumah setelah lebih seminggu aku demam melepek kat rumah, tengok r tu muka hakak nko ni, lemau dan kering kontang, takpe! kumpul tenaga dan lemak balik, esok2 ok r tu.
Berbalik pada cerita aku hari ni, pepagi lagi dah bangun kerana kalau ikutkan Aby akan terbang (dah macam superman r plak) ke Mesia atas urusan kije, tapi memandangkan airport kat Denmark ni masih ditutup akibat abu tebal gunung berapi dari Iceland tu, jadinya tak jadi r dia pergi, hahaha...hakak suke walaupun barang kiriman aku tak dapat nak dibelikan dan tak dapat nak kirim pezen tok anak sedara aku CeQ Bulann, huhu sorry Wok, nampaknya kena tunggu aku bawa balik tak lama lagi r eh..
So hari ni dengarnya kawan2 aku nak pergi ke Sakura Festival, ala orang Jepun punya pesta r...memacam ada jual kat sana selain dari pakaian, sushi dan joget lambak cara Jepun pun ada! sambil2 tu kawan2 aku tu dok ajak perpicnic cara bebas, hah! nak tahu apa picnic cara bebas? tanya dak Dayang? hehe



Hah! ni dia picnic cara bebas! wakakaka
Selalunya orang picnic akan bawa mee goreng, sandwich, kuih-muih dan jajan2 r...tapi bila kata cara bebas tu aku dok bawa nasik berlaukkan lauk kampong! nko meroyan ke apa? ada ke picnic bawa nasik lauk kampong? laaa...dah nama pun cara bebas so aku bebas ler bawak apa yang aku nak bawak! sebenarnya aku teringin r sangat nak makan lauk2 kampong tapi takde geng kat rumah yang sehati sejiwa selera nak makan lauk2 cenggitu, ni dah alang2 jumpa geng, apa kata kita makan lauk kampong acara melambak, baru beshhh kan..kan..kan..
So hidangan kampong hari ni ada lemak daun turi, lemak cili api babat letak rebung, ikan kembong goreng, sambal belachan, ulam daun pegaga, timun dan kacang panjang, kek suji dan jajan2 yang aku bawa berpicnic nari.



Orang makkk aihhh! punya r ramai, macam2 pesen, macam2 ragam, yang penting memang seronok walaupun cuaca hari ni agak berangin dan sejuk sikit tapi dek kerana orang ramai, idak ler terasa sejuk sangat, matahari pun kadang keluar kadang sembunyi, macam malu2 kucin r plak!



Macam2 acara juga ada dipersembahkan untuk hiburan pengunjung yang datang, kiranya idak ler boring, dengan lagu2 jepun berkumandang...walopun tak paham tapi bunyinya macam kelako r plak! kawan2 aku dok bantai ketawakan lagu2 tu, hancus nko lagu2 dia! apapun layan je r lagu2 tu, dah nama pun tak paham! memang r nko kata hancus! cuba nko paham! mesti nko pun ikut nyanyi sekali kan? lalalalaaa



Hah! ni r part yang paling besh sekali, part makannn! selain dari lauk kampong aku, kawan2 aku ada yang bawa mee hoon goreng daging, karipap sardin, sandwich sardin, spaghetti, buah-buahan dan tah apa2 lagi r...
Amboih! hakak tu sampai tak toleh kiri kanan ye dok bedal nasik tu? nekmat!



Ya hampon! laki sapa r ni oi? ada ke sampai macam tu sekali dibedalnya ikan tu, orang lain makan gak, idak ler ghope cenggitu!
din! nko ke tu? burok bebeno ghope nko Din! napa nko tak telan sekali dengan tulang2 ikan tu Din? poyo tol r kawan aku sorang ni, ya adoh! takleh bawa gi majlis nih!



Hampon! ni bini sapa r plak? burok bebeno ghope muka tu membedal sudu! opsss nasik! nampak macam nak makan dengan sudu2 tu sekali wei!
kalo korang nak tahu, hah! ni bini Din yang style makan ala2 seghope je dengan laki dia!
Nko termenung napa Yang? Sara abiskan makanan ke? kihkihkih
Ya hampon! mampoih aku pas ni kena tapak kaki Din dengan Sara sebab dok tepek gambo ni, hampooonnn!



Alah..alah..alah..sayangnya kat bini dia, siap pakaikan kasut ni! tak kose hakak tengok nyah! jangan caya kat Kama ni, baik ngan bini dia tu ada maknaaa! aku tahu niat sebeno nko Kama, suami misali konon! pirahhh!
Tapi walo apapun aku tahu sebenarnya Kama ni baik! kan Kama kan? takpe r kalo orang nak burok sangka ngan kita, yang penting kita tak kaco orang kan Kama? huhu



Yang ni nape r plak? adoh korang ni macam ragam r...
Kalo nak tahu ni acara bergambo tutup jerawat ok! ahawww!



Dah! dah! dah! gambo betol2! tegak! senyum simpul! serlahkan keayuan semampunya...hah! cam tu r..



Sebelum balik, sempat jugak ambil lagi gambo dengan anak koretku! dah nak balik baru matahari nak keluar, eeeee...



Bersama kawan2 sebelum masing2 beredar...la! yang lelain mana? malu nak bergambo kew? atau tetiba taknak enterframe? menci tau cenggini!
Apapun aku sekeluarga enjoy merayap hari ni berpesta dan berpicnic walaupun cuaca agak sejok! sok kalo sakit jangan nak salahkan orang ok, cari penyakit sendiri namanya ni! harap takde pape r kan..
Cauuu!

BAHAN-BAHANNYA:
  • 1/2 kg perut lembu (babat)
  • 300 gm rebung (bamboo shoot)
  • 10 biji cili padi *
  • 6 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 biji buah keras *
  • 2 cm kunyit hidup *
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 helai daun limau
  • 2 keping asam gelugor
  • Santan kelapa pekat
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Bersihkan perut lembu (babat) sehingga putih dan rebuskan sehingga lembut, hiris nipis dan ketepikan.
  • Kupas kulit rebung dan ambil isinya sahaja, potong kecil dan dihiris nipis, ketepikan.
  • Tumbuk bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam periuk, tumiskan bahan tumbuk bersama serai sehingga garing, kemudian masukkan perut lembu (babat) tadi, kacau rata dan tuangkan santan pekat secukupnya, gunakan api yang kecil sambil dikacau perlahan sehingga mendidih, masukkan asam gelugor, daun limau, rebung, garam, perasa dan sedikit gula, kacau lagi sehingga kuah agak pekat, bolehlah ditutup apinya.



Happy birthday to u Dayang! happy birthday to u Dayang! happy birthday to u Dayangggg (Lagu birthday bernada dangdut ciptaan abang iparku, Mohd Jalani, hanya family dan rakan2 yang sewaktu denganku je yang tahu lagu ni) spesel buat Dayang Zaidel atau nama sebeno-benonya Dayang Nurfairuz Binti Abang Zaidel (Betul ke yang?) yang menyambut hari lahirnya hari ni, semoga dipanjangkan umur, morah rezeki, berjaya dalam segala bidang yang diceburi dan ghajin2 belajo ok, sok dah abis belajo leh kije best2 pas tu leh kawin, jangan lupa jemput hakak ok!
Salam sayang dari Suejoshua sekeluarga yang jauh...
La jauh ke? bukan ke sebelah taman je yang? hehe

(Yanggg! hampon yang! gambo nko aku cilok kat picasa nko! mintak halal ye yang)

Hari ni nampaknya keadaan aku semakin pulih, dah sihat ler senang cerita walaupun batuk kokol tu masih ada ntah bila nak hilang, naik nak terputus urat angin aku kalau batuk! bukan urat angin je, segala urat2 saraf rasa macam nak pecah tapi rasa jew..idak ler sampai ketahap tu, mintak dijauhkan, selisih amit2 kata mak aku (bahasa jawa daaa).
Oleh kerana Aby nak travel lagi esok, insyaallah kalau jadi r cz airport kat Denmark ni ditutup sementara disebabkan abu gunung berapi dari Iceland yang meledak sejak 2 hari lepas tu menyebabkan abu yang tebal, kalo ditengok dari mata kasar memang ler idak nampak! tapi kalo nko terbang kat awan tu nampak kot? tu yang bahayanya! jadinya tah bila dibuka semula airport tu tak tahu r..maybe kalo tak esok, lusa r kot? tapi apapun yang jadi, kitorang kat sini tetap jalankan hidup macam biasa, yang makan dah tentu2 r kena makan, yang taknak makan tu, lantak nko r..
Jadinya hari ni sambil nak keluar gi cari lauk sikit, sambil2 r mencuci mata dok nengok bunga2 yang sekarang ni dok mengembang kat merata tempat, cantik u.
Hah! tengok tu kat depan rumah hakak, dah mula nak penuh dengan bunga-bungaan, tu belum yang kat garden belakang rumah lagi, esok2 ler aku dok tepek gambarnya eh..hehe bila spring datang je hakak terus jadi minah bunga u.



Segarnya tengok bunga kuning ni, rasa macam nak goreng celop tepong je!
Nko biar beno! mentang2 asik masak je, sampai bunga pon nko nak masak, mabok kang baru tau!



Bunga ni pun cantik, tumbuh merata nampak purple je semuanya kalo nengok dari jauh, i like!



Hah! yang ni bukan bunga ok! ni adalah lauk2 yang tadi aku dapatkan masa keluar! yang bestnya kepala hotak ni dah ada list, kalo Aby takde je aku akan bedal lauk2 kampong sepuasnya! bukan apa? kalau mamat tu ada, dia bukan makan lauk2 kampong ni, jadi kalo nak masak tu kena r masak 4-5 jenis lauk, yang dia punya lauk lain, yang aku punya lauk lain, jadi time dia takde ni r dapat melepaskan kemfunan makan lauk2 kampong, eeyahuuu!
Ada daun turi, masak lomak pon sodap, ditambah plak dengan ikan masin goreng dan sambal belachan, ha hampon! mak mertua lalu tak toleh pon! nko biar beno! mana ada mak mertua nko kat sini?
Ada daun pegaga, leh buat urap, ada rebung leh masak lomak cili api buh babat sikit, ya rabbi, hakak dah ngences nih!
K r malas cerita banyak, kasi korang ngences je tak baik tau!
Selamat menjamu selera.



BAHAN-BAHANNYA:
  • 5 cawan beras wangi
  • 2 batang serai - dihiris
  • 4 biji bawang merah - dihiris
  • 1/2 s/t halba
  • 1/2 s/t kunyit serbuk - dibancuh dengan sedikit air
  • Santan kelapa mengikut sukatan beras
  • BAHAN AYAM BAKAR:
  • 1 ekor ayam - dipotong 4
  • 3 s/b serbuk cili *
  • 1 s/t serbuk kunyit *
  • 4 s/b madu *
  • 1 s/b serbuk pati ayam *
  • Sedikit garam *
  • Sedikit minyak zaitun
CARA-CARANYA:
  • Cuci beras hingga bersih dan toskan airnya, masukkan beras kedalam periuk rice cooker bersama santan, serai, bawang merah, halba dan sedikit garam, kacau rata dan masukkan kedalam rice cooker, biarkan masak seperti masak nasi biasa, apabila nasi hampir masak, renjis2 sedikit bancuhan air kunyit tadi dan tutup semula, biarkan nasi masak sepenuhnya.
  • Didalam mangkuk besar, masukkan ayam dan gaulkan bersama bahan yang bertanda * hingga rata, kemudian susunkan ayam tadi diatas dulang pembakar, renjis2 minyak zaitun diatas ayam tadi dan bakarkan didalam oven pada suhu 180c selama 45 minit sambil dibalik-balikkan sehingga masak garing.
  • Hidangkan bersama nasi tadi

BAHAN-BAHANNYA:
  • 3 1/3 cawan beras sushi
  • 4 cawan air
  • 5 sudu besar + 1 sudu besar cuka beras atau cuka masakan biasa
  • 5 sudu besar gula
  • 1 sudu teh garam
  • 1 paket rumpai laut nori
  • tikar untuk menggulung sushi-maki
  • INTI SUSHI:
  • 1 batang timun - dikupas kulitnya, dibuat hatinya dan dipotong panjang (strips)
  • 2 sudu besar halia jeruk merah
  • 1 paket kecil jeruk lobak putih
  • 2 biji telur dipukul dengan sedikit gula dan didadar, kemudian potong panjang (strips)
  • Isi ketam (crab filaments)
CARA-CARANYA:
  • Gunakan periuk nasi, cuci bersih beras dan kemudian isikan bersama sukatan air.
  • Masak macam masak nasi biasa, sambil itu diatas dapur, campurkan gula, garam dan cuka dalam periuk dan panaskan menggunakan api kecil, kemudian masukkan periuk kedalam mangkuk yang berisi air batu dan air sejuk, supaya campuran cuka cepat sejuk.
  • Bila nasi sushi masak, angkat dan kemudian gembur-gemburkan nasi sushi diatas dulang plastik dengan menggunakan senduk plastik ataupun kayu, Kemudian renjiskan air cuka sedikit dan kemudian digaul dan kemudian digembur-gemburkan lagi nasi sushi, untuk mengelakkan nasi sushi kering letakkan didalam bekas dan tutup dengan tuala lembab.
  • Timun yang telah ditoskan digaul dengan sedikit garam dan kemudian diketepikan.
  • Letak tikar penggulung sushi diatas meja.
  • Panggang kepingan rumpai laut, bahagian berkilat diatas api untuk beberapa saat, letakkan kepingan rumpai laut diatas tikar penggulung dan letakkan 2-3 sudu besar nasi sushi, ditengah nasi isikan inti, halia jeruk merah, jeruk lobak putih, timun, telur dadar dan isi ketam.
  • Angkat hujung tikar dan gulung padat dan mampat sehingga habis.
  • Potong sushi dengan menggunakan pisau yang tajam dan dibasahkan dengan sedikit air.

"Happy Birthday'' buat abangku Khairil Anuar Aman dan anak perempuannya yang menyambut hari kelahiran yang sama hari ni, semoga dipanjangkan usia, diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan bahagia bersama keluarga tersayang dan muda selalu..kenal abang 15 tahun yang lalu sampai sekarang ni sama je nampaknya, maintain ok.

Ikhlas dari adik Sue, Denmark



Hai! hai! hai! jangan terkejut plak dah beberapa hari ni aku tak update, maklomlah angin pus2 dah sampai, hakak tombang nko! nasib tak baik plak nak kena demam panas, yang batuknya lain, selsema lagik, terima je lah penyakit ni walaupun sebenarnya mana ada orang nak sakit kan..tapi dah nak kena! moga terhapus dosa2 kecil, insyaallah..
Alhamdulillah...setelah beberapa hari aku tombang sampaikan masuk spital, hah punyalah teruk kali ni aku sakit, tak menyadarkan diri, sadar2 je dah kat spital, bayangkanlah teruk ke tak?
Memula tu idak ler teruk mana demam aku tu, biasanya kalau aku demam maunya makan 1-2 hari je tapi kali ni nampak berlarutan r plak, selsema, batuk dan yang paling tak tahan sekali tu sakit segala tulang belulang aku sampaikan nak jalan pun terasa sakit, Tuhan je yang tahu macam mana sakitnya tu.
Gambar kat atas tu bukan masa aku tengah tak sedarkan diri ye, masa tu aku tengah lalok makan ubat, masa baru2 nak demam, sempat plak laki aku dok ambik gambar aku masa tengah lalok ni, poyo tol melihatnya.




Sampaikan badan aku dah tak dapat tahan kesakitan tu gaknya, aku sampai tak sedarkan diri, pada yang tak tahu kisah tu aku ceritakan sikit lah eh..pas lebih 2 hari aku demam panas pada malam hari rabu tu aku tak sedarkan diri, ni daripada apa yang Aby ceritakan r..dikejut-kejutnya aku dah tak sedar masa tu, so dia call orang yang paling dekat dengan rumah iaitu kawan baikku En Poji untuk datang kerumah, tujuan call Poji tu supaya temankan dia nak mengusung aku bawa ke spital r, sampai je dispital macam2 cara dr dan nurse untuk sedarkan aku, cucuk tang sana sini, tampal tang sana sini, wayar berselirat sana sini akhirnya aku sedar! alhamdulillah hidup lagi aku! panjang umur aku.
Lepas masuk tah apa liquid kat dalam badan dan buat pemeriksaan yang lengkap dan takde apa2 yang mencurigakan dr tanya aku nak duduk wad lagi ke atau nak balik, cepat2 aku cakap nak balik cz pada aku bila kat spital aku rasa makin sakit, tido malam pun tak lena, aku nak balik! aku nak balik! jadinya aku dibenarkan balik! yeaaayyy aku dah boleh balik!
So sekarang setelah beberapa hari aku kembali pulih, semuanya atas berkat doa keluarga dan kawan2.
Dikesempatan ini aku nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada Poji dan isterinya Sue kerana ambil berat sejak aku sakit sampailah aku masuk spital, tq to Poji kehulu kehilir ikut laki aku gi spital siap jagakan Rhea masa kat spital pas tu bila aku dah balik, Sue plak masakkan hari2 hantar makanan kat rumah dengan sarapan paginya, makan malamnya dok hantar hari2, tak tahu r nak kata apa, hanya Tuhan saja yang dapat membalas budi baik korang suami isteri, huhu aku terharu sangat, aku ni bukan manusia baik, bukan manusia alim, aku jahil dari segala hal tapi aku bersyukur dikelilingi dengan kawan2 seperti korang.
Terima kasih juga buat kawanku Jasmine dan suaminya Adam kerana call selalu bertanyakan khabar aku dan masakkan makanan untuk aku sekeluarga, Ya Tuhan, hanya dia yang dapat balas budi baik korang pada aku.
Tak lupa jutaan terima kasih pada kawan2 aku yang lain2nya, Kama, Zana, Dayang, Tazril, Sara, Din, Lin/Abdillah, Hazzim/Muna, Wawa/Azizul, Jah sekeluarga datang melawat aku kat rumah dan ramai lagi kerana tak henti2 hubungi aku dan Aby kerana nak tahu berkembangan aku disini, yang lain2 juga yang tak disebut namanya janganlah berkecil hati, aku tahu yang lain2 tu amat baik pada aku, hakak tak larat nko nak sebut nama korang satu2, apapun dari susut hari aku yang paling dalam, kalian semua sangat baik pada aku.
Tak lupa juga pada kawan2 diMesia yang tak henti2 bertanyakan khabar aku dan sentiasa mengikuti perkembangan aku, Fida, Kakct Delima, Cik Mat Gebu dan yang lelain termasuk keluarga, alhamdulillah...jangan risau, aku dah ok sekarang, beransur baik, semuanya berkat dari doa2 kalian.
Terima kasih ikhlas dari hati Suejoshua.



Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin