Nak tahu apa 2 in 1? hah! sebenarnya hari ni aku sekeluarga telah dijemput oleh kawanku, Din dan isterinya Sara, kerumah dorang kerana ada majlis masuk rumah baru dan birthday anak dia sekali, hah! begitulah ceritanya...
Seperti biasa r kalau baru2 masuk umah baru tu kena r baca yassin kannn...nak2 jenis2 rumah yang ala2 seram jew kan...mesti kena buat semua ni dok pi halau hantu jembalang dan segala jadi-jadian yang tak diundang kat dalam rumah tu! hehe..tapi rumah dorang tu ok2 je, idak ler seram pun cuma mereka dan keluarga mereka je yang tahu kisah2 sebenarnya! wakakaka...lariii...Sara perambat aku dengan kuali!


Selepas selesai je bacaan, kitorang dihidangkan dengan berbagai makanan, ada nasi daging, laksa penang kaw punya! best! biasa r anak mami yang buat, mesti kaw! dan memacam lagi r...dah kebuloQ sampai tak perasan apa lagi yang ada, main maham je macam 10 hari tak makan, burok lantak tol! biasa r..rezeki depan mata jangan ditolak, bedaL r sampai senak perut! dan nama pun burok lantak kannn



Dayang bersama Rhea ( gambar ni buat tatapan Pok'de, ahaaa! )



Yang ternganga macam singa kebuloQ tu r tuan rumahnya, dia ni geng jowo aku kat Denmark ni dan kepala pun jenis2 yang gonjol macam aku gak! kan Din kan..kan..kan
Kenapa anak aku tu eh? makan sambil tido ke atau tido sambil makan? huhu



Seperti biasa aku bersama geng bas sekolah, hehe



Bersama orang lama kat Denmark ni iaitu Kakct Nivo.



Bermulalah upacara Upin & Ipin memotong kek, ni sapa punya birthday ni? aku tengok Dayang yang beriye dok bedah kek tu? ek-elehhh relax r Yang, tak lama lagi turn nko kan? sabarzzz



Apa lagi, hadiah dah dapat! takkan dok tengok jew birthday boy oi! AfiQ dah aim je tu!



Mak dia yang tulun bukakkan hadiah2 tu, mana taknya si birthday boy semacam terkezut je hari ni tengok hadiah2 tu, pas tu tetiba jadi pemalu so mak dia yang tak malu tu ler terpaksa dok tulun bukakan, wakakaka
Apapun Aunty SueJ sekeluarga ucapkan Happy Birthday untuk Hazlam, semoga dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, jadi anak yang baik dan soleh, juga berjaya dalam hidup.



BAHAN-BAHANNYA:
  • 225 gm mentega
  • 225 gm gula
  • 170 gm telur (3 biji)
  • 210 gm tepung gandum
  • 12 gm serbuk penaik
  • 120 gm susu segar
CARA-CARANYA:
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu, tepung, serbuk penaik dan susu segar, pukul lagi pada kelajuan yang rendah sehingga sebati.
  • Tuangkan adunan dalam loyang dan bakar pada suhu 170c selama 45 minit atau hingga masak.
  • Sejukkan, keluarkan dari loyang dan hiaskan dengan aising.
  • BAHAN AISING:
  • 1/4 cawan air panas
  • 3/4 cawan lemak sayuran (softerning)
  • 500-700 gm gula aising - diayak
  • 1 s/t esen mentega ( butter oil)
CARA-CARANYA:
  • Masukkan air panas dan lemak sayuran kedalam mangkuk adunan dan pukul sehingga sebati dan kembang, kemudian masukkan gula aising sedikit demi sedikit sehingga kepekatan yang dikehendaki, akhir sekali masukkan esen mentega, pukul lagi sehingga rata dan bolehlah dihiaskan pada kek mengikut citarasa sendiri.


BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN A:
  • Peha kambing - dipotong nipis
  • Lada hitam
  • Garam
  • 4 s/b minyak zaitun
  • BAHAN B:
  • Kentang saiz kecil - dipotong bulat dan direbus
  • Brokoli - dipotong kecil
  • Lobak merah - dipotong kecil
  • 1 s/b mentega
  • 1/2 s/t serbuk daun oregano (kasar)
  • Sedikit garam
  • Air secukupnya
  • BAHAN SOS:
  • 2oo ml stok pati daging atau ayam
  • 6 s/b teriyaki sos
  • 1 s/b kicap pekat
  • 4 s/b bancuhan ait tepung jagung
  • Garam dan gula
CARA-CARANYA:
  • Gaul bersama BAHAN A kecuali minyak zaitun sehingga rata dan tuangkan minyak zaitun kedalam aluminium bbq tray, ratakan.
  • Kemudian susunkan daging kedalam aluminium bbq tray tadi dan bakar dalam oven pada suhu 200c selama 45 minit sambil selalu dibalik-balikkan supaya masak rata.
  • Buat BAHAN B, masukkan air kedalam periuk, letakkan sedikit garam dan kentang, rebus sehingga kentang masak, angkat dan toskan airnya, kemudian masukkan mentega dan serbuk daun oregano, gaul rata...ketepikan.
  • Didihkan air kemudian masukkan lobak merah dan sedikit garam, biarkan masak seketika dan masukkan brokoli, kacau sebentar dan angkat, toskan airnya...ketepikan.
  • Cara membuat sosnya, didihkan stok pati daging atau ayam, kemudian masukkan teriyaki sos, kicap pekat, sedikit garam dan gula, kacau sehingga mendidih, kemudian tuangkan bancuhan air tepung jagung, kacau sehingga sos agak pekat, bolehlah ditutup apinya.
  • Tuangkan sos keatas daging kambing yang telah dibakar didalam oven tadi dan hidangkan bersama kentang dan sayur-sayuran yang telah direbus tadi.
Hari ni tak tahu nape aku macam kesian je kat dak Rhea, ye r..terperok je kat rumah, kalau berjalan pun tunggu daddy dia tak kije, mamat tu biasa r..bz manjang, ada free pun cuma weekend je! dah tu bulan ni banyak travel lagi, huwaaa buhsannya!
Memandangkan hari ni Aby cuti, aku dok ajak r dia keluar ajak Rhea, Rica n Rico jalan2, nak berjalan kat luar tu udara masih sejuk walaupun cuaca hari ni tersangat r bestnya tapi mengenangkan Rica macam tak berapa sihat, takut plak kalau dia dok kena angin lintang-pukang kang...naye! tambah melarat plak! so aku ambil keputusan ajak gi shopping complex je! sambil2 tu leh cuci mata dan cuci poket! huhu..tak abih2



Apa lagi, excited r dak tu dapat merayap keluar jalan2...takpe mummy n daddy bagi channnn!



Amboih sukanya diaaa...kesian tak tengok dak Rhea ni, sekali dapat keluar, kan main tak lepaskan peluang dok melompat bersuka ria sesangat! cian anak aku! mmm...takpe dek eh..manalah tahu bebila kalau daddy dapat cuti lama sikit nanti kita gi holiday!



Rhea bersama kakak Rica dan kat depan tu tah anak sapa aku tak tahu tapi cute budak tu, kang aku colek bawa balik Mesia baru tahu!

Hai..hai..hai, salam Jumaat pada semua pengunjung blog aku, semoga ceria2 selalu.
Pada Eynda http://meandmylife1376.blogspot.com/ terima kasih kerana calonkan Sue dalam senarai award diblog Eynda.


Kepada 5 nama yang tersenarai dibawah sekali tu, memasing haruslah ambil award ni dan letakkan kat blog memasing eh..
Cara-caranya, letakkan gambar seberapa ramai anak2 yang memasing ada, nama dan tarikh lahir anak2 memasing k termasuk kalau ada yang pregnant tu pun letak gak gambar tengah pregnant sekali, hehe
Sudi-sudikanlah...



Enrico

Born: 28 June 1999



Erica

Born: 3 July 2000


Rhea

Born: 4 May 2007


Sila ambil Award:

* Kak Ct Delima
* Ceq Bulann (DDhazwanie)
* Idda Hashim
* Aida Fidah
* Mama syipah

Pada nama yang tersenarai kat atas tu, pas ni memasing bagi2 r plak Award ni kat mummy2 vouge kawan memasing okey!

Terima kasih.



BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN NASI:
  • 5 beras wangi - dibersihkan dan toskan
  • 4 cm halia - diketuk
  • 2 ketul kiub pati ayam
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 2 s/b mentega
  • Rempah tumis
  • Garam
  • Air mengikut sukatan beras
CARA-CARANYA:
  • Panaskan mentega didalam periuk rice cooker dan tumiskan halia, rempah tumis dan daun pandan hingga wangi, kemudian masukkan beras dan air secukupnya mengikut sukatan, kacau rata dan biarkan hingga mendidih, masukkan kiub pati ayam dan garam, kacau rata dan alihkan periuk kedalam rice cooker dan teruskan masak sehingga nasi masak sepenuhnya.
  • Bila nasi masak bolehlah dihidangkan bersama ayam goreng bercili.
  • BAHAN AYAM GORENG BERCILI:
  • 1 ekor ayam - dipotong 8
  • 1 s/b serbuk kunyit
  • 15 tangkai cili kering *
  • 6 biji bawang merah *
  • 4 biji bawang putih *
  • 1 cm halia *
  • 1 batang serai *
  • 2 s/b sos cili
  • 1 s/b air asam jawa
  • Garam, perasa dan gula
  • Minyak
CARA-CARANYA:
  • Bersihkan ayam dan toskan airnya kemudian gaulkan ayam tadi bersama sedikit garam dan serbuk kunyit.
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak didalam kuali dan gorengkan ayam sehingga masak tetapi jangan terlalu garing, angkat dan ketepikan.
  • Didalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak, kemudian masukkan air asam jawa, cili sos, garam, perasa dan gula secukup rasa, kacau rata dan akhir sekali masukkan ayam, kacau hingga sebati dan pekat, bolehlah ditutup apinya.
Yeeaayyy! yang ditunggu-tunggu dah pun tiba! terkezut pun ada gak, mana taknya baru je 2 hari lepas dok pakat ngan kawanku Jasmine yang nak beli menda alah ni sesama, ingatnya kalau order tu makan minggu gak baru sampai so Aby dok order r... tetiba pagi ni dah sampai! hakak suke!



Tuuu diaaa! ada 2 kotak, satu untuk aku dan yang lagi satu tu untuk Jasmine, minah tu mesti suke giler...mana taknya sebelum ni dok merungut sesama tentang masaalah yang sama, tapi aku memang dah ada menda ni, cuma dah terpakai ada orang dok jual, kali ni dapat yang baru dan lengkap dengan barang2 yang lain gak, siapa tak suke kan barang baru nko! pas ni makin ghajin r hakak!
Hah! Jasmine! pas ni kalau nko merungut gak, tak tahu r laki nko nak cakap apa lagi! hehe..



BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm udang - dibuang kulitnya
  • 20 biji kacang papan
  • 20 biji putik jagung - dihiris
  • 1 batang lobak merah - dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar - dihiris *
  • 2 biji bawang putih - dihiris *
  • 1 biji cili merah - dihiris *
  • 1 biji cili hijau - dihiris *
  • 3 helai daun limau
  • 4 s/b sos tiram
  • 1 s/b serbuk pati ikan bilis maggi
  • 1/2 s/t lada sulah
  • 2 s/b perahan jus limau
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali dan tumiskan bahan yang bertanda * hingga layu, kemudian masukkan sos tiram, perahan jus limau, daun limau dan sedikit air, kacau rata.
  • Masukkan udang, kacang papan, lobak merah, serbuk pati ikan bilis dan lada sulah, kacau sebati dan biarkan hingga udang berubah warna, masukkan pula putik jagung, garam perasa dan sedikit gula, kacau lagi dan biarkan sehingga kesemua bahan masak rata, bolehlah ditutup apinya dan dihidangkan.


BAHAN-BAHANNYA:
  • Roti sandwich secukupnya
  • Mentega
  • Minyak zaitun
  • Turkey bacon
  • Cheese
  • Daun salad
  • Cili sos
CARA-CARANYA:
  • Panaskan sedikit minyak zaitun didalam kuali leper non-stick dan gorengkan turkey bacon seketika, angkat dan toskan minyaknya.
  • Sapukan sedikit mentega pada permukaan roti sandwich, letakkan pula daun salad pada roti, turkey bacon yang telah digoreng dan cheese, kemudian letakkan cili sos dan hidangkan.


Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin