BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 biji kobis saiz kecil - dipotong besar2
  • 300 gm udang basah kecil - dibuang kulit
  • 1 batang serai - dititik
  • 2 s/b cili boh atau pes cili
  • 6 biji bawang merah *
  • 3 biji bawang putih *
  • 2 biji buah keras *
  • 2 batang serai *
  • 2 keping asam keping
  • Santan secukupnya
  • Sedikit minyak
  • Garam, perasa dan gula
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam periuk, tumiskan bahan kisar bersama pes cili dan serai hingga agak garing dan pecah minyak, kemudian masukkan santan dan asak keping, kacau perlahan dan gunakan api sederhana, biarkan sehingga mendidih dan masukkan udang, kobis, garam, perasa dan sedikit gula, kacau sebati dan tutup apinya apabila udang dan kobis masak.





Lyric Afgan: Padamu Ku Bersujud

Kumenatap dalam kelam
tiada yang bisa kulihat
selain hanya namaMu, ya Allah

Esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari
segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat

Ampuniku ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud

~{}~

Esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari
segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat

Ampuniku ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat

Ampuniku ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud
padaMu

ooOOOoo


Sesi bual bicara dari hati ke hati antara aku dengan anak2 tadi, mak aihhh macam dalam tv r plak , hehe
Idak ler apanya, memandangkan kije aku dah abis, takde nak buat apa2 pun dan hanya dok ngangkang kat depan tv ni hah, sesekali nak gak bebual-bual ngan anak2 iyer dak...nak tahu gak hati dan perasaan dorang ni so soalan yang aku tujukan pada anak kesayanganku iaitu abang Rico ialah adakah dia seronok sekolah kat Denmark ni? nak tahu apa dia jawab? katanya dia taknak sekolah kat Mesia, dia suka sekolah kat Denmark ni walaupun banyak homework tapi cikgu semua baik2 tak garang, kawan2 ramai dan yang paling best leh pakai baju apa je yang dia nak, rambut leh stylo dan leh ada girlfriend, ya hampon anak aku nih, maunya makan pelempangggg!
Yang lelain tu leh r terima, yang dok ada girlfriend tu yang tak leh terima! mana taknya umur baru nak masuk 11 tahun dok, kau jangan memacam!
Beh tu aku tanya r lagi, nak balik Mesia ke tak? katanya taknak tapi hanya nak balik Mesia time2 cuti je! ya hadoh dak ni, kesian r plak kan dia dah dok selesa kat sini, tak dapek den nak nolong eh.



Aku tanya soalan yang sama pada kesayanganku Rica, jawapannya sikit lebih kurang sama juga dengan abang dia, katanya dia tak suka nak sekolah kat Mesia cz cikgu garang! tapi cikgu kat sini tak pernah marah2 hanya kalau buat salah cikgu akan bawa kesatu bilik dan nasihatkan dari hati kehati, tak pernah nampak rope rotan tu macam mana, tak pernah kena cubit, jentik atau sebagainya, tapi yang bagus budak2 kat sini idaklah ambil kesempatan kalau cikgu semua baik2, kalau kat Mesia tu kena r cikgu baik, maunya ditunjal-tunjalnya kepala cikgu tu!
Dan yang ni lagi tercengngang aku dengar, kata Rica sekolah kat sini leh berfesyen-fesyen bagai, kadang dia balik sekolah tu aku tengok cikgu siap dok make up kan atau pakaikan apa2 tah macam gambar kat atas tu dan ini menggalakkan lagi budak2 ni suka nak kesekolah, kalau pepagi tu time nak gi sekolah macam dah tak sesabo masing2, seronok tengokkan dorang ni dan pelajaran pun ok r makin lama nampaknya memasing leh kejar walaupun dulu katanya susah, alhamdulillah...maybe dah nak masuk 2 tahun kat sini budak2 ni baru leh catch up lagipun aku hantar dia gi tuition gak.
Rica kata dia taknak sekolah kat Mesia cz tak dapat nanti semua ni, mmm...ni pun tak dapek den nak nolong eh, kesian plak kan kalau gi sekolah masing2 dalam keadaan terpaksa! bih tu nak buat macam ne, dah undang2 sekolah kat mesia macam tu, sabau jew r



Yang ni apa tahu, kecik lagi tapi saja je dok tanya kat dia, Rhea nak balik Mesia tak? katanya nakkk! bis tu aku tanya Rhea nak balik Mesia nak jumpa mak, maklong, makngah dll eh? nak tahu apa dia jawab? Rhea nak Uncle Ji, ya hampon budak ni, ko paham ke tak aku tanya nihhhh, duhhh



BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN NASI:
  • 1 kg beras wangi
  • 5 biji bawang merah - dihiris
  • 5 cm halia - dimayang
  • 1 biji kelapa - diambil santannya
  • 1 s/t halba
  • Garam secukup rasa
CARA-CARANYA:
  • Cuci beras dan rendam 15 minit, toskan.
  • Panaskan periuk pengukus dengan air yang mendidih.
  • Gaulkan beras bersama bawang merah, halia dan halba hingga rata, kukus selama lebih kurang 30 minit.
  • Apabila telah hampir masak, gaulkan nasi dengan garam dan santan, kukus lagi selama lebih kurang 20 minit atau sehingga nasi masak.
  • BAHAN GULAI IKAN:
  • Ikan tenggiri atau ikan tongkol - dipotong
  • 6 keping asam keping
  • Air secukupnya - untuk merebus
  • 1 liter santan
  • 5 biji bawang merah *
  • 3 biji bawang putih *
  • 5 cm halia *
  • 4 s/b pes cili
  • 3 keping asam keping
  • 7 biji cili padi - dibelah 2
  • 1/2 s/t serbuk kunyit
  • 1/2 s/t jintan manis
  • 1/2 s/t jintan putih
  • 1/2 s/t ketumbar
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • Sedikit minyak
  • Garam, perasa dan gula
CARA-CARANYA:
  • Rebuskan ikan bersama 6 keping asam keping sehingga ikan masak, angkat dan toskan airnya.
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak didalam periuk, tumis bahan kisar, pes cili, jintan manis, jintan putih, ketumbar dan serbuk kunyit, kacau hingga pecah minyak.
  • Kemudian masukkan daun pandan, santan dan sedikit air, kacau lagi hingga naik minyak, kemudian masukkan pula asam keping dan cili padi, biarkan seketika.
  • Akhir sekali masukkan ikan, garam, perasa dan sedikit gula, kacau hingga sebati dan biarkan menggelegak, bolehlah ditutup apinya dan dihidangkan bersama nasi dagang dan acar mentah.
  • BAHAN ACAR MENTAH:
  • 1 biji timun *
  • 1 biji lobak merah *
  • 4 biji bawang merah *
  • 1 biji cili merah *
  • Sedikit cuka masakan
  • Garam dan gula
CARA-CARANYA:
  • Hiris nipis bahan yang bertanda *
  • Gaulkan bahan hiris bersama cuka, secubit garam dan gula secukup rasa, bolehlah dihidangkan.
Mak aihhh! ingat permintaan apa r kan...ghopenya anak aku dak Rica mintak dibuatkan telur masin, sib baik ko mintak telur masih, buatnya ko mintak yang pelik2 mana r aku nak carik nak oi!
Aku ni kalau anak2 nak makan apa2 seboleh-bolehnya akan aku buatkan, tapi kalau ada bahannya r kan..insyaallah...selagi tak dapat buatkan tu rasanya hati aku tak tenteram walaupun aku bebel2 kekadang tu tapi aku usahakan buatkan jugak, kat Denmark ni ada r jual telur masin kat kedai Cina tapi kadang beli tu dah tak fresh, yang kuningnya tu kadang dah pudar, mahal tak payah cakap r..cekek kedarah! kalau buat sendiri tu banyak boleh save pastu leh dapat banyak dan anak aku lebih suka yang aku buat cz idak berapa masin sangat, kiranya masin yang sedap r...ececehhh.
Tapi dugaan jugak nak buat telur masin ni, mana taknya kalau kat Mesia dok pakai telur itik, tapi kat sini aku selalu pakai telur ayam yang besar, telur kat sini kan putih, telur omputeh r katakan so nampak r macam telur itik, tapi cari punya cari telur saiz besar kali ni leh tak jumpa! hangin gak aku, puas dah meround dari satu kedai ke satu kedai masih takde, last2 ada satu kedai tu aku masuk, yahoo! ada telur saiz XL, hah! apa lagi aku rembat r! arhhh lega rasanya dapat tunaikan permintaan dak Rica ni, tapi yang dibuat telur masih hanya 10 bijik je, ok r lepas untuk aku anak beranak, pada sesiapa yang teringin nak makan telur masin buatan sendirik tu dan nak tahu macam mana cara nak buat, korang tengok r kat blog resepi aku bahagian ''telur'' ok, cau cin cauuu



BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 bungkus kecil spaghetti
  • 300 gm udang kecil - dibuang kulitnya *
  • 100 gm sotong - dihiris nipis *
  • 8 biji fishball - dibelah 2 *
  • 4 biji fishcake - dihiris nipis *
  • 1 keping tauhu - digoreng dahulu dan dipotong dadu
  • 1/2 biji kobis - dihiris nipis
  • 2 biji tomato - dipotong kecil
  • 4 biji bawang putih - diketuk
  • 1 biji bawang besar - dihiris nipis
  • 2 s/b rempah kari daging
  • 1 s/b serbuk cili
  • 4 biji telur - dipukul sedikit
  • 3 pokok daun bawang - dihiris bulat
  • 2 biji cili merah - dihiris bulat
  • 2 s/b perahan jus lemon
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Rebuskan spaghetti sehingga lembut, angkat dan tapiskan, ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga layu, kemudian rempah kari, serbuk cili dan sedikit air, kacau sehingga agak kering, kemudian masukkan bahan yang bertanda * kacau sebati sehingga udang berubah warna.
  • Masukkan pula kobis dan perahan jus lemon, garam, perasa dan sedikit gula, kacau sehingga bahan sebati dan tuangkan telur yang telah dipukul terlebih dahulu, kacau sehingga telur masak rata.
  • Akhir sekali masukkan spaghetti, cili merah, daun bawang, tauhu dan tomato, kacau sehingga kesemua bahan rata, bolehlah ditutup apinya dan dihidangkan.
Keluarga bahagia, ececehhh
Serbu kerumah Poji lagi dengan alasan nak tengok baby Azzim, tapi memang nak tengok baby pun cz Jasmine dan suaminya Adam belum berkesempatan tengok so nari dorang gi r tengok, yang aku biasa r...memang selalu sebok datang kerumah Poji walaupun tak diundang, wakakaka


Harap2 berjangkitlah ye Jasmine oiii!!!


Adoihh dak ni, nak adik lagi ke atau teringin nak tido kat atas tu?
Kalau nak adik lagi, sorrylah ye! gi r tumpang kat anak Uncle Ji ke atau tak lama lagi kat adik Mirul ke (tambah lagi cucu, waduh, waduh) biasa r mummy ko dah tutup kilang dek.
Tapi kalau teringin nak tido kat atas tu nanti mummy suruh pok'de poskan kereta sorong yang orang buat angkat batu bata tu, besar sikit, senang nak letak ko!


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1/2 kg daging - dihiris nipis
  • 200 gm brokoli - dipotong kecil
  • 2 biji bawang besar - dihiris
  • 2 biji bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dimayang halus
  • 1/2 s/t lada sulah
  • 4 s/b sos tiram
  • 3 s/b tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • 6 tangkai daun bawang - dimayang
  • Garam dan perasa
CARA-CARANYA:
  • Masukkan air secukupnya didalam kuali dan masukkan daging, rebuskan daging hingga empuk dan jangan dibuang air rebusan tadi.
  • Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, lada sulah dan sos tiram didalam kuali berisi daging dan air rebusannya, kacau rata dan biarkan sehingga mendidih.
  • Masukkan brokoli, garam dan perasa, kacau seketika dan masukkan bancuhan air tepung jagung, kacau lagi hingga kuah agak pekat dan akhir sekali taburkan daun bawang, kacau rata dan bolehlah ditutup apinya.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 kg daging - dipotong besar
  • 2 helai daun kunyit - dikoyak
  • 5 helai daun limau - dimayang halus
  • 600 ml santan
  • 400 gm kerisik
  • 150 gm gula melaka/gula merah
  • Rempah tumis
  • Sedikit minyak
  • Garam, perasa dan gula
  • BAHAN KISAR:
  • 15 biji bawang merah
  • 5 biji bawang putih
  • 3 inci halia
  • 3 inci lengkuas
  • 5 batang serai
  • 400 gm cili boh atau pes cili
  • BAHAN SANGAI:
  • 20 gm jintan manis
  • 20 gm jintan putih
  • 10 gm ketumbar
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang telah disangai, ketepikan.
  • Panaskan minyak didalam kuali besar, tumiskan rempah tumis hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar dan bahan sangai yang telah dikisar tadi, kacau hingga garing.
  • Masukkan daging dan gaul rata, kemudian masukkan air dan masak hingga daging empuk.
  • Masukkan santan, daun kunyit dan kerisik, kacau sebati biarkan sehingga kuah agak pekat sambil dikacau sekali sekala, masukkan gula melaka/gula merah, garam, perasa dan sedikit gula pasir, kacau hingga rata.
  • Akhir sekali masukkan daun limau, kacau sehingga agak kering dan bolehlah ditutup apinya.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin