SUMBER DARI: Rozzan

BAHAN A:
340 gm tepung roti
35 gm tepung gandum
75 gm gula
1 s/t garam halus
25 gm susu tepung
1 s/t bread improver
8 gm yis kering
200 ml air
1 biji telur (pukul sikit)
60 gm shortening
120 gm coklat - dihiris nipis

CARA-CARANYA:

Satukan BAHAN A dan masukkan dalam mixer.
Masukkan telur dan air lalu dipukul dengan dough hook sehingga adunan agak licin dan rata (kira2 10-15 minit).
Kemudian masukkan shortening dan pukul lagi hingga adunan menjadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
Biarkan doh selama 50 minit hingga 1 jam.
Selepas itu, tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin.
Biarkan lagi selama 10 minit.
Sesudah itu, bahagikan pada dua bahagian, yang satu bahagian biarkan pada adunan asal dan satu bahagian lagi digaulkan dengan coklat dan uli hingga rata.
Kemudian bentukkan doh yang asal memanjang dan leperkan sedikit.
Bentukkan memanjang doh coklat dan letakkan ditengah doh asal tadi dan tutupkan.
Masukkan kedalam acuan roti sandwic.
Biarkan adunan naik sekali lagi (lebih kurang 30 minit).
Bakar dalam oven pada suhu 180c selama kira-kira 50 minit atau sehingga masak dengan warnanya keperangan.
Keluarkan roti dari acuan, sapu sedikit mentega ke seluruh roti dan sejukkan diatas redai.

Jangan r terkezut plak baca tajuk kat atas tu pasal tak makan, bukan r puasa pun sampai tak makan! hehe...
Sebenarnya snow tebal kat depan rumah aku tu semakin bertimbun dek malam tadi snow turun semula...so pagi tadi Aby susah nak keluarkan kereta masa nak gi kije, sampai dia redah je last2 kete sangkut!
Sebenarnya segala jenis shovel dari yang kecik sampai yang beso, dari yang tajam sampai yang tumpul, semua dah tak makan, tak lot kata mak aku, hehe..
Akhirnya Aby beli bajak! atau kalau korang tak faham apa itu bajak, tractor r..
Hah! kau! clear kejap je! puas hati Aby gaknya ye
Pui! ko ingat aku kaya sangat ke nak beli bajak tu, gila ko! rege bajak kat sini sama rege dengan beli sebijik kete, bla r..
Sebenarnya Aby upah orang dok bersihkan depan rumah aku yang penuh dengan snow tu, dek kerana snow yang dasyat dan tebal so orang tu pakai r bajak! nak sodok dengan tangan maunya tercabut tulang belulang!


Hah! tak sampai 1 jam pun, semua laluan clear...tapi hanya laluan je eh..macam laluan jalan kaki depan rumah dan driveway, tu je yang dibersihkan, yang lain2 tu lain rege...mak oihhh...cekek darah! apapun kira ok r daripada tak boleh jalan langsung kan



Hah! snow yang terlebih tu memang dia tak buang jauh2 k..dilonggok je kat situ untuk aku buat ABC atau snowman satu family cukup nih! hehe..

SUMBER DARI: Kak ct Denmark

BAHAN-BAHANNYA:
  • 1/2 kg daging - dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 400 gm brokoli - dipotong kecil
  • 4 s/b tepung tepung jagung - dibancuh dengan air
  • Sedikit lada hitam (optional)
  • Sedikit garam
CARA-CARANYA:
  • Rebus daging hingga empuk, biarkan air rebusan daging tadi, kemudian masukkan brokoli, bawang besar dan sedikit garam, biarkan seketika sehingga brokoli agak layu, masukkan bancuhan air tepung jagung dan kacau hingga kuah agak pekat, bolehlah ditutup apinya dan dihidangkan.
Musim2 sejuk ni kalau tak cukup dibalut badan bebudak ni memang begini r jadinya, 1-2 hari yang lepas keadaan cuaca kat sini memang sejuk ya amat, dah r sejuk, sebok merayap merayau gi sana sini dengan bebudak, main balut badan pun ala kadar, konon fikir tak terdedah dengan cuaca luar cz banyak masa kat dalam kereta dan kat dalam shopping complex je tapi walaupun begitu badan masih lagi kena angin2nya walaupun sikit, jangan ingat kau kebal macam badang kak oi! ko tak sakit, anak ko yang sakit, nak2 budak kecik, lagi r cepat kena penyakit, hah! ni pengajaran buat aku, lain kali walaupun tak kira dalam keadaan apa sekali pun, badan bebudak kena balut cukup2.
Kesian kat Rhea, dah 2 hari demam panas, tapi alhamdulillah...semakin ok nampaknya, dah boleh berbual, bercakap-cakap hari ni, kalau tak asyik baring ataupun tidur je manjang.
Esok kalau dah sihat kita pi golek2 kat snow eh..kahkahkah
(SeweL ke apa mummy ko ni?)


BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm tempe - yang telah dihiris nipis kecil2
  • 100 gm ikan bilis
  • 3 s/b cili pes
  • Gula secukupnya
  • Minyak secukupnya
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak didalam kuali, gorengkan tempe yang telah dipotong kecil dan dihiris nipis tadi sehingga betul2 garing, angkat dan toskan minyaknya.
  • Dikuali yang sama, gorengkan pula ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyaknya.
  • Dikuali yang sama tetapi kurangkan jumlah minyaknya, hanya tinggalkan kira2 2 s/b minyak, tumiskan cili pes bersama gula dan sedikit air sehingga garing, kemudian masukkan tempe dan ikan bilis yang telah digoreng tadi, gaul sehingga kesemua bahan sebati dan bolehlah ditutup apinya.
  • Biarkan betul2 sejuk, barulah disimpan didalam bekas.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 800 gm spirals - direbus dan toskan
  • 4 biji bawang putih - dicincang
  • 50 gm isi ayam - dipotong dadu, direbus dan toskan (simpan air rebusannya)
  • 50 gm sotong - direbus dan toskan
  • 50 gm udang kecil - direbus dan toskan
  • 40 gm carrot - dihiris
  • 40 gm jagung muda - dihiris
  • 60 gm brokoli - dihiris
  • 40 gm capsicum - dipotong dadu
  • 3 s/b tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • 1/2 s/t serbuk lada sulah
  • 2 s/b kicap pekat
  • 1 s/b minyak bijan
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan kemudian masukkan isi ayam, sotong, udang dan carrot, tuangkan juga lebihan air rebusan ayam tadi, kacau rata.
  • Setelah mendidih, masukkan lada sulah, brokoli, capsicum, jagung muda, garam, perasa dan gula, kacau rata dan biarkan seketika.
  • Seterusnya masukkan kicap pekat, kacau sehingga rata dan masukkan spirals, kacau sebati dan pekatkan dengan bancuhan air tepung jagung.
  • Bila pekat, bolehlah ditutup apinya dan tuangkan minyak bijan sebelum dihidangkan.
Jarang sekali hari ahad aku nak merayap keluar rumah melainkan ada hal2 yang penting tapi hari ni aku keluar walaupun takde apa yang pentingnya pun, sebenarnya hari ni ada berjanjian dengan Kama sekeluarga dan Poji sekeluarga nak pi main sled kat tasik Virum berdekatan dengan rumah Kama tu, memang best r kalau dapat sled kat sana, nak2 kat bahagian bukit turun curam kebawah, perhh...confirm laju..
Dulu masa summer kitorang selalu gi sana berpicnic, ni masa winter nak kesana plak bermain snow.
Tapi sayang, akhirnya Aby tangguhkan plak untuk kesana kerana badan cik abang tu dah start sakit2 dek menyodok snow tebal kat depan rumah, mmm...nampaknya Kama family n Poji family je r yang pergi, tapi mungkin ada lagi yang ikut tu, adoh bestnyer...mmm...nak buat camne kan..maybe lain hari.
Dalam Aby sakit2 tu kitorang keluar gak, tapi pergi ke shopping complex je, pi cari baju2 sejuk yang lagi tebal kot? hehe..
Kitorang gi ke Fisketorvet, meraun dari satu kedai ke satu kedai, biasa r aku ni kalau boleh selagi ada kedai yang bukak lagi, selagi tu aku nak masuk, belinya sikit je, cuci mata je yang lebey


Sempat lagi tu sebelum bergerak pi merayap kat Fisketorvet, alah..gambar kenang-kenangan, boleh simpan buat kenangan masa dah balik Mesia sok kan


Rhea ni memang suka main snow, sebab tu selalu pakaikan dia kasut tu, sesuaiii..


Masa perjalan pergi menuju ke Fisketorvet sempat aku ambil gambar lake yang dah frozen, bayangkan r kalau lake pun sampai frozen, korang bayangkan r eh..betapa sejuknyer...
Orang2 tu semua sedang berjalan-jalan di atas lake yang frozen tu, dah macam padang, padahal bawahnya adalah air...grrrr...seram pun ada gak! hehe..


Dah macam padang jarak padang tekukur aku tengok lake ni..macam kena sumpahan plak, tetiba jadi beku!
Mmm..esok lusa tah apa cerita, dengarnya snow akan turun lagi dasyat, tah betul ke tak? nantikan catatan aku hari2 k
Bu bye!
Pembuka bicara hari ini, bukan pasal masakan atau pun berkaitan dengan makanan tapi pasal snow r apa lagi.
Denmark dilanda snow yang tebal pagi ni, bangun je dari tidur aku tengok kat luar rumah, perhhh...penuh dengan snow, maybe malam tadi atau awal pagi tadi snow turun dengan dasyatnya, sebab tu jadi cenggitu.
Cian Aby, nampaknya kena buat kije berat lagi r gamaknya, sabau je r eh By.


Adoh! penat! penat! penat! sakit pinggang dan sakit segala tulang belulang, tu r gaknya yang dirungutkan dalam hati Aby.


Tengok r betapa tebalnya snow2 tu bertimbun kat depan rumah aku, dan aku tepekkan juga beberapa keping gambar2 snow untuk tatapan kawan2 dan keluarga aku di Mesia.
v
v
v
v
v
v

v
v
v

v
v
v

v
v
v

Macam mana r nak jalan macam ni, tebal dengan snow
v
v
v

Pemandangan digarden rumah aku
v
v
v

Garden yang dah ditenggelami dengan snow, kalau kat Mesia rumah aku selalu ditenggelami dengan banjir tapi kat Denmark ni ditenggelami dengan snow plak, cuma yang bestnya snow ni memang cantik!

Hari ni pagi2 dah bangun, pagi aku tu pukul 11 pagi, hehe..biasa r aku, buruk mata dan pas tu bersiap-siap nak merayap keluar gi mencari meja untuk Rhea, benda ni memang kena cari, penting untuk aku kerana dak tu asal nak main atau pun nak tulis atau colour2 atau atau atau...dia akan menyebok menyerak atas coffee table aku, menci tau! jadinya kena r jugak belikan dia meja sendiri, pas ni tak yah sebok2 ganggu segala harta menda aku, amboi! dengan anak pun nak kedekut, alah...bukan aku ni zalim sangat, saja je kasi kecoh sikit! sebenarnya tujuan belikan dia meja ni nak kasi dia lebih selesa dan semangat r sikit dok main2 atau belajar r konon kat meja sendiri kan


Hah! yang ni dah memang salah satu perjanjian Aby pada aku, ada beberapa senarai yang dah aku tulis untuk aku yang Aby kena, harus dan tetap kena belikan selain dari home gym set dan pool table, hah yang tu kena tunggu dah nak balik Mesia sok baru beli, nak beli kat Mesia mahai ko, kat sini harga boleh tahan murahlah kalau nak dibandingkan dengan harga kat Mesia so memang nak beli kendian, home gym set tu pun penting pada aku tapi kendian2 r beli, kalau kat Mesia dulu aku memang selalu gi gym dengan Aby, walaupun badan aku kecik tapi aku selalu gi, alah bukan apa, badan orang dah kahwin ni cepat lembik, so kalau gi gym tu nampak r perubahan kat badan aku, kiranya nampak keras walaupun kecik, pool table plak memang aku suka main dulu dengan Aby, so dah buat keputusan nak beli bawa balik mesia, nak letak dalam umah, wah! free2 bleh tonjoL! hehe..
Yang kat atas tu kena beli dulu cz ni adalah salah satu hobi aku masa kat Mesia, sejak datang sini dah lama aku tak main menda ni, rindu r..jangan tak percaya eh..aku adalah terror k main menda ni, tak caya? meh lawan! ceewaahh...begak r plak! ye r aku ni bukan asyik nak dok dapo je manjang, ada gek hobi lain selain masak, aku suka gek main pool tapi meja takdak, belum beli so sementara ni, main r menda alah ni dulu untuk hilangkan kebosanan kat rumah, nak tahu apa ada dalam tu?
v
v
v
v

Tu diaaa...akak sukeee tak terkira! sonot nyerrr...
Terima kasih buat Aby ku sayang kerana belikan dart set ni kat aku, sememangnya hanya dia je yang faham dan tahu betapa pentingnya benda2 ni pada aku, macehhh cayanggg..lap u co mushhh


Balik dari beli barang tu, singgah plak kerumah En Poji dan Sue, dah orang jemput datang makan, sapa taknak ye dak, nak2 time2 balik merayap memang kebuluQ, mmm...sedap r aku membedaL!


Menyempat lagi nak sengih walaupun tengah sedap membedal dek kerana perut dah mendidih...tiada kata yang dapat diucapkan selain dari sedap dan lazat!


Tengok r tu, daddy dia makan tak toleh kiri kanan, anak kat sebelah pun dah tak dipandangnya, cian Rhea..majuk eh? takde sapa nak layan n suapkan Rhea makan, mak pak sebok layan perut sendiri..last2 uncle Ji yang suapkan, sekali 2 pinggan ko anak aku makan hari ni, nampak sangat anak aku kebuluran...cian ko dek..apa punya mummy daddy r cenggini..kihkihkih


Macam2 adaaa! jom makan jom!


Tu dia, tom yam ada, asam pedas ada, nasi lemak ada, ayam panggang ada dan yang paling terangkatnya sup tulang tu, mak oihhh...sejuk2 ni pekena sup tulang tu, berpeluh tengkuk akak ko makan, siap dengan muka tak malunya aku korek somsom yang kat dalam tulang tu, mmm...sedapnyer...


Khulaif cayanggg..tombam ko dek, peramah ya hamat! kijenya lompat2 tak berenti, baru pandai dok ngesut2, alah2 tomeinyer..pinjam bley?


Bersama Dayang Zaidel, bukan Dayang senandong k, putih minah ni takkan nak panggil Dayang senandong plak, tak sesuai! muahakakaka....


Sejak bila plak aku dengan Sara ni bertanduk, dulu aku pernah r keluar tanduk jap, tapi Aby dah cabut, katanya tak baik bertanduk ni, kihkihkih...tanduk apa tu yang kena cabut? ko pompuan pon ada tanduk ke? oh tidakkk!
Yang enter frame kat belakang tu, ya ampon! hilang seri aku dengan Sara dek kerana mamat belakang tu, kahkahkah...

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin