BAHAN-BAHANNYA:
  • 2 biji kentang - dipotong dadu kecil
  • 2 biji carrot - dipotong dadu kecil
  • 200 gm kacang pis
  • 100 gm jagung berbiji
  • 6 biji bawang merah *
  • 2 biji bawang putih *
  • 2 s/b udang kering *
  • 4 s/b rempah kari
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit air
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumis bahan kisar bersama rempah kari hingga garing dan pecah minyak, kemudian masukkan air, kentang dan carrot, kacau rata dan biarkan sehingga mendidih dan kentang masak.
  • Masukkan kacang pis, jagung, garam, perasa dan gula secukup rasa, kacau hingga sebati dan inti menjadi kering.
  • Sejukkan inti terlebih dahulu sebelum digunakan atau disimpan didalam peti sejuk.
  • (Dijadikan inti popia atau karipap)

BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm spaghetti - dimasak hingga lembut, toskan airnya
  • 35 ml minyak masak
  • 2 batang serai *
  • 10 gm lengkuas *
  • 10 gm bawang putih *
  • 30 gm bawang merah *
  • 20 gm cili kisar
  • 50 gm serbuk kari
  • 30 gm kerisik
  • 200 ml air
  • 2 keping asam gelugor
  • 150 gm isi ikan kembung - yang telah direbus dan dikisar
  • 200 ml santan pekat
  • Daun kesum secukupnya
  • BAHAN HIASAN:
  • Timun - dibuang kulit dan biji ditengahnya kemudian dihiris nipis
  • Telur rebus - dibelah
  • Tauge - dibuang ekornya
  • Bawang besar - dibelah 2 dan dihiris
  • Daun kesum secukupnya - dihiris
  • Limau nipis - untuk perahan (optional)
  • Sambal belacan secukupnya
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak didalam periuk, tumis bahan kisar dan cili kisar hingga naik bau, kemudian masukkan serbuk kari, kerisik dan kacau rata sehingga pecah minyak.
  • Masukkan air, santan, isi ikan kembung kisar, asam gelugor dan daun kesum, kacau sebati dan didihkan selama 10 minit.
  • Masukkan pula garam, perasa dan gula secukup rasa, kacau menggunakan api yang kecil sehingga kuah masak dan agak pekat.
  • Selepas kuah siap, bolehlah dihidangkan bersama spaghetti dan bahan hiasan.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 8-10 keping oyster - dicuci kulitnya dan dibuka kulitnya
  • Butter
  • Perahan jus lemon
  • Daun oregano (dikisar)
CARA-CARANYA:
  • Susunkan kepingan oyster diatas dulang pembakar, kemudian letakkan sedikit butter didalam setiap kepingan oyster, juga perahan jus lemon.
  • Akhir sekali taburkan sedikit oregano pada kesemua oyster.
  • Masukkan didalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar pada suhu 160c selama 5 minit.
  • Keluarkan dari oven dan hidangkan.
Bangun je pagi hari ni dah nampak snow turun, boleh tahan lebat jugak! cantik tu memang r cantik! aku suka time2 snow tengah turun, nak2 time turun lebat dan besar2, arhhh...terpesona mata memandang.
Tapi yang tak bestnya tengah snow turun lebat tu, time tu jugak r aku kena keluar, sebab musababnya kerana hari ni kena bawa Rica pi dentist, mesti korang pelik eh..asyik pi dentist je kijenya, gaknya asyik ada masaalah gigi je family ni? tu r yang korang fikirkan kot? hehe..
Ceritanya cenggini, kalau masih ingat r...dulu Rica kan pernah jatuh kat skul yang mulut dia sampai pecah tu, gigi dia pun teruk jugak terhantuk masa tu sampai sompek, pastu gusi dia sakit so hari ni pi dentist untuk x-ray gusi dia dan Dr cakap gigi dia dah tak kukuh, goyang sikit walaupun itu dah gigi kekal dia, mmm...seram juga aku dengar, kalau gigi susu takpe r kalau ghongak, ni gigi kekal woi, kalau ghongak, maunya dak tu kena pakai gigi pelesu, kihkihkih...kelako pun ada, aku yang mummy dia ni masih elok je gigi walaupun bersimpang sior..ni baru nak masuk 10 tahun gigi dah nak hilang! tapi Rica tu pun dah mula takut, asyik2 tanya kena pakai gigi pelesu ke? mmm..cerita lagi nih, sebenarnya Dr suruh hati2 lepas ni, tak boleh gunakan gigi tu untuk gigit benda keras2, kalau nak gigit benda keras pun guna gigi yang masih kuat, gigi yang dah goyang sikit tu memang kena jaga elok2 cz kalau tanggal, memang tak tumbuh lagi r gamaknya, gigi depan plak tu, naya ko nak! cian anak aku, maunya kurang sok duit hantaran dek kerana kurang gigi, takpe..kalau kurang duit hantaran nanti mummy bawa ko gi pasang gigi mas, kompom naik balik duit hantaran ko sok, muahahahaaa....

Berbalik pada cerita snow hari ni, mmm...snow memang turun lebat, makin petang semakin lebat dah macam nak ribut pun ada gak, tapi belum ketahap tu, baru angin lintang pukang je, best jugak dapat tengok masa tu so aku dapatlah ambil beberapa keping gambar untuk tatapan korang.







Nampak tebal gak snow tu kan..masa ni snow masih lagi turun walaupun dah nak malam, tapi idak ler selebat siang tadi, ni dah tinggal sesikit je.


Aby senyum ala2 bengkak hati kerana pas ni kena kerja berat! nak tahu kerja apa Aby kena buat? kena korek semua snow yang tebal kat depan rumah, pas tu kena tabur garam supaya jalan tak licin, kat sini kalau ada orang jatuh depan rumah kita sebab jalan licin dan kita tak tabur garam nanti kita boleh kena saman wei! so untuk mengelakkan kejadian sebegitu, kena r buat semua tu, tapi tak hairanlah cz bukan Aby sesorang yang buat kije cenggitu, jiran2 depan belakang, kiri kanan semua buat kije yang sama macam Aby buat, ni r masaalahnya kalau dok umah sebuah, banyak kije kena buat, adohhh!

SUMBER DARI: Norzailina Nordin

BAHAN-BAHANNYA:
  • 270 gm tepung roti (high protein flour)
  • 50 gm tepung halus (tepung Hong Kong
  • 60 gm gula kastor
  • 1 s/t garam
  • 2 1/2 s/b susu tepung
  • 1 1/2 s/t yis segera
  • 1/2 s/t bread improver
  • 1/2 s/t bread softerner
  • 1 biji telur C - dipukul sedikit
  • 140 ml air
  • 30 gm mentega
CARA-CARANYA:
  • Masukkan kesemua bahan kedalam BM pilih setting Dough dan 'ON'
  • Bila siap, tumbuk2 doh untuk keluarkan anginnya.
  • Bahagikan doh pada beberapa bahagian dan canaikan hingga menjadi bentuk segi 3, kemudian gulungkan dari bahagian yang lebar hingga ke bahagian yang kecil (hujungnya).
  • Susunkan diatas dulang pembakar yang telah dialaskan dengan kertas minyak.
  • Simpan doh hingga naik 2 x ganda.
  • Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 25 minit atau hingga masak.
  • Bila masak, keluarkan daripada oven dan sapukan permukaan bun dengan mentega cair.
SUMBER DARI: Kak Ct Delima

BAHAN-BAHANNYA:
  • 2 biji pisang montel - dilecek
  • 140 gm butter
  • 130 gm gula
  • 2 biji telur
  • 1 s/y esen vanilla
  • 2 2/b fresh cream
  • 1 s/b lemon jus
  • 1 s/t soda bikarbonat
  • 1 s/t baking powder
CARA-CARANYA:
  • Pukul butter bersama gula hingga kembang.
  • Didalam bekas yang lain, asingkan putih dan kuning telur, pukul putih telur hingga kembang dan masukkan kedalam butter tadi.
  • Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder kemudian masukkan kedalam adunan yang telah dipukul tadi, diikuti dengan pisang lecek, esen vanilla, lemon jus dan fresh cream, bila rata masukkan kuning telur.
  • Kacau hingga sebati dan tuangkan adunan kedalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
  • Bakar pada suhu 160c selama 35-40 minit atau sehingga masak.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm tepung gandum
  • 10 gm garam
  • 50 gm mentega
  • 250 ml air
  • 1 biji kuning telur - untuk disapu
BAHAN INTI:
  • 2 biji kentang besar - dipotong dadu kecil
  • 4 batang carrot - dipotong dadu kecil
  • 2 s/b udang kering - direndam dengan air dan toskan *
  • 6 biji bawang merah *
  • 3 biji bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 4 s/b rempah kari daging
  • 1 s/t serbuk cili
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit air
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Campurkan tepung gandum, garam, mentega dan air, kacau rata dan uli sehingga menjadi doh yang lembut, rehatkan doh sebentar sebelum digunakan.
  • UNTUK MEMBUAT INTINYA,
  • Tumbuk halus bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, masukkan bahan tumbuk bersama rempah kari dan serbuk cili, kacau hingga garing, kemudian masukkan air, kentang dan carrot, kacau rata dan biarkan sehingga mendidih, masukkan garam, perasa dan gula, kacau lagi sehingga kentang dan carrot masak, kemudian kacau perlahan sehingga inti menjadi kering, bolehlah ditutup apinya.
  • Biarkan inti sejuk barulah digunakan.
  • UNTUK MEMBUAT PUFF,
  • Canai doh (pastri) menjadi nipis, potong mengikut bentuk yang disukai, isikan inti kentang tadi dan tutupkan semula, lekatkan sekeliling puff dengan tekankan menggunakan hujung garfu.
  • Bila siap, susunkan puff diatas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
  • Sapukan permukaan puff dengan kuning telur, kemudian masukkan puff kedalam oven dan bakar pada suhu 180c selama 15 minit atau sehingga masak keperangan.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 kg rusuk kambing - dipotong
  • 1 s/b lada hitam - ditumbuk kasar
  • 1 s/t serbuk cengkih
  • 4 s/b kicap cair
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak zaitun
CARA-CARANYA:
  • Gaul rata lada hitam, serbuk cengkih, kicap cair dan garam bersama dengan rusuk kambing tadi hingga rata, kemudian susunkan didulang pembakar, renjis2kan minyak zaitun diatas rusuk tadi, masukkan kedalam oven dan panggang pada suhu 180c selama 45 minit atau sehingga masak sambil dibalik-balikkan supaya masak rata.
  • Apabila masak, tuangkan kuahnya diatas rusuk tadi sebelum dihidangkan.
BAHAN KUAH:
  • 3 biji bawang putih - dicincang halus
  • 4 s/b sos worcestershire
  • 1 s/t lada sulah
  • 1 s/b tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • 1/2 cawan air suam
  • 1 s/b madu
  • 1 s/b butter
  • Sedikit garam
CARA-CARANYA:
  • Panaskan butter didalam periuk kecil, masukkan bawang putih dan kacau hingga wangi, masukkan sos worcestershire, lada sulah, madu dan biarkan sehingga mendidih, tuangkan pula air suam, bancuhan air tepung jagung dan garam, kacau sehingga kuah agak pekat, bolehlah ditutup apinya dan tuangkan kuah diatas rusuk yang telah dipanggang tadi.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin