Nari pepagi pas anak2 aku gi skul, aku pun bersiap-siap bersama dak Rhea, tujuannya nak temankan Aby gi check up, ye r..appt Aby dengan Dr dekat Lab, kiranya aku ikut untuk bagi semangat kat Aby tu, orang ada penyakit ni kita kena bagi semangat sikit supaya dia tak putus asa, ceewaahhh...
Cuaca nari punya r sejuk tapi aku nak ikut gek, cian kat Aby kalau gi sengsorang kan...


Selepas di checknya laki aku tu, Dr letak r menda alah apa tah yang berselirat wire dan tube kat badan Aby, benda alah tu akan check dengan automatic tekanan darah Aby tiap2 1/2 jam untuk 24 jam, hah! bayangkan r...betapa tidak selesanya kerana setiap 1/2 jam benda alah tu akan vibrate dengan sendirinya, camne nak tido lena kan...cian kat laki aku ni, tapi nak buat camne kan..orang dah nak kena penyakit, mana boleh ditolak, lagipun orang dah berumur ni start r penyakit senang nak datang, tapi Aby kata ni penyakit keturunan cz mak dia pun ada penyakit tekanan darah tinggi ni, mmm...kesian kat Aby, sedih plak tengok keadaan Aby macam ni, huwaaa...


Pada saat aku sedang dilanda perasaan sayu melihat Aby berkedaan macam tu, tetiba kunjungan kawan aku iaitu Jasmine dan suaminya menceriakan kembali hari ini, ye r..masa senang memang ramai kawan, tapi masa tengah macam ni siapa r yang nak datang dekat kan...apatah lagi nak bertanya khabar, takkan aku plak yang nak pukul canang! takpe r..susah senang biar ditanggung sendiri, lagipun buat apa nak menyusahkan orang lain, bukan urusan dorang pun perlu ambil kisah! cumanya rasa terharu kerana masih ada kawan yang sudi ambil tahu walaupun tak diberitahu.
Terima kasih pada Jasmine dan Adam kerana kunjungan korang nari sangat membuat aku rasa happy dan ceria.


Tq juga kat Jasmine kerana hadiahkan aku lampu cantik ni, walaupun Anniversary aku dah lepas, tapi kau masih kasi hadiah kat aku, mmm...tak tahu r nak kata apa tapi aku terharu cz kau baik sangat kat aku, padahal aku takde apapun yang nak kasi kat ko!


Terima kasih juga untuk set bed sheet dan comforter yang kau hadiahkan pada dak Rhea ni, pas pasang kat katil dia tadi, punya r suka minah tu baring golek2 atas katil dia ko, macam ulat gonggok!
Harap2 pas ni dia suka tido kat katil dia sendiri cz selalunya dia dok menyebok menyelit tido kat daddy dia, menci tau!


BAHAN-BAHANNYA:
  • 250 gm tepung roti *
  • 50 gm tepung gandum *
  • 1 biji telur *
  • 140 ml air suam *
  • 4 gm yis (1 s/t) *
  • 2 s/b gula *
  • 2 s/b majerin atau butter *
  • 1/2 s/t garam *
  • 1 s/t dough softerner atau bread improver *
  • Telur - untuk disapu atas bun
  • Bijan - untuk ditabur atas bun
BAHAN INTI:
  • 1 tin tuna - toskan minyak atau airnya
  • 1 biji bawang besar - dicincang
  • 1 s/t serbuk lada sulah
  • 1 s/t dry oregano
  • 2 s/b mayonis
  • Sedikit garam
CARA-CARANYA:
  • Untuk membuat intinya,
  • Masukkan tuna didalam mangkuk, hancur2kan tuna dengan hujung garfu hingga betul2 hancur, kemudian masukkan pula selebihnya bahan inti didalam mangkuk berisi tuna tadi, gaulkan hingga kesemua bahan rata, ketepikan.
  • Untuk membuat doh bun,
  • Masukkan bahan yang bertanda * didalam BM, pilih menu 'Dough' dan 'ON'
  • Bila siap, tumbuk2 doh untuk buang anginnya dan uli doh sebentar kira-kira 2-3 minit.
  • Bahagikan doh pada beberapa bahagian kecil dan bentukkan bulat.
  • Biarkan doh kira-kira 10-15 minit.
  • Kemudian letakkan intinya, buat sehingga habis doh kemudian susunkan didulang pembakar.
  • Biarkan doh naik lagi 2 x ganda (40 minit).
  • Sapukan permukaan doh dengan telur dan taburkan dengan sedikit bijan diatas permukaan doh tadi.
  • Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 180c selama 20 minit.
  • Bila masak, sejukkan diredai.
SUMBER DARI: Ros Onigiri

BAHAN-BAHANNYA:
  • 250 gm tepung roti
  • 50 gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 140 ml air suam
  • 4 gm yis (1 s/t)
  • 2 s/b gula
  • 2 s/b majerin atau butter
  • 1 s/t dough softerner atau bread improver
  • Sedikit pewarna dan perasa pandan (emulco)
BAHAN LAIN:
  • Telur - dipukul sedikit dengan garfu
  • kelapa kering
CARA-CARANYA:
  • Masukkan kesemua bahan kedalam BM kecuali bahan lain, pilih menu 'Dough' dan 'ON'
  • Bila siap tumbuk2 doh untuk keluarkan anginnya dan uli sekejap doh kira-kira 2-3 minit.
  • Bahagikan doh pada beberapa bahagian dan biarkan doh lebih kurang 10-15 minit.
  • Kemudian letakkan inti kelapa pada setiap doh hingga habis (resepi inti kelapa ada dibahagian inti 'Dapur Anak Mak')
  • Susunkan doh yang telah diisi inti tadi didalam dulang pembakar atau loyang.
  • Biarkan doh naik 2 x ganda, sapukan telur dipermukaan doh dan taburkan dengan kelapa kering.
  • Bakar pada suhu 180c selama 20 minit atau hingga masak.
  • Bila masak, sejukkan diatas redai.
SUMBER DARI: Mama zieza


BAHAN-BAHANNYA:

  • 150 gm butter
  • 30 gm gula perang
  • 1 s/t instant coffee (campur dengan 1/2 sudu besar air panas)
  • 200 gm digestive biscuits (Mc Vities) - hancurkan halus
  • 50 gm walnut – dikisar halus

CARA-CARANYA:

  • Gaul biskut, walnut, gula, nescafe dan butter
  • Tekankan ke dalam acuan springform
  • Bakar kira-kira 10 min dan sejukkan.
FILLINGS:

  • 500 gm cream cheese
  • 130 gm gula kastor
  • 2 s/t instant cofee (campur dgn 2 sudu besar air panas)
  • 20 gm tepung jagung
  • 50 gm walnut halus
  • 4 biji telur
  • 300 ml whipping cream
CARA-CARANYA:

  • Putar Krim Cheese dengan gula hingga kembang.
  • Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
  • Masukkan instant coffee, pukul hingga sebati.
  • Masukkan kacang dan tepung, pukul hingga sebati.
  • Masukkan whip cream dan kacau hingga sebati.
  • Tuang ke atas base tadi.
  • Bakar secara steambath....lebih kurang 45 minit hingga ke 1 jam.
  • Setelah masak, sejukkan kira-kira 1 jam barulah dipotong.

SUMBER DARI: Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 biji nenas - kupas kulitnya dan dipotong kecil
  • 700 ml santan cair
  • 250 ml pati santan
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 helai daun limau purut - dimayang halus
  • Garam, perasa dan secubit gula
  • Sedikit minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
  • 10-12 biji cili padi
  • 3 biji buah keras
  • 8 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci belacan
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau, masukkan nenas, gaul rata dan tuang santan cair, masukkan asam gelugor, biarkan hingg mendidih.
  • Tambah santan pekat dan biar mendidih perlahan.
  • Masukkan garam, perasa dan secubit gula, kacau rata.
  • Masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala, akhir sekali taburkan daun limau, kacau sekejap dan bolehlah ditutup apinya.
Kalau semalam kat Mesia bebudak start nak skul untuk awal tahun, kat Denmark ni bebudak naik skul juga tapi dari cuti penggal r macam tu, jadinya idak ler bertungkus lumus untuk siapkan baju2 sekolah dan barang2 keperluan sekolah yang baru, sebabnya baru naik cuti penggal je atau kalau kat sini kira cuti kristmas r...
Terbayang kalau aku sekeluarga kat Mesia, dah tentu2nya aku dan Aby adalah mak pak yang paling sebok untuk menyediakan keperluan anak2 bersekolah, macam mak pak yang lain gek! hehehe..best pun ada gek bila pi shopping barang keperluan sekolah ni, kadang bebudak tak bende, mak pak dia plak yang over belikan itu ini, untuk skul r..
Tapi kat Denmark ni kalau bebudak naik skul tu yang bestnya tak payang pening2 beli atau jahit baju sekolah cz dorang pakai baju biasa je, kiranya macam baju jalan r..cuma beli peralatan sekolah dan beg, tapiii...kalau dibuat kira2 perbelanjaan beli barang tu semua kat sini berganda duitnya dengan apa yang kita beli kat Mesia nu, bak kata aku r kan...beli barang2 sekolah kat sini untuk anak2 aku tu macam boleh sekolahkan anak 4-5 orang kat Mesia, kat sini mahal ko! harga cekik darah macam nak mampoihhh...tekanan hakkak ko nih! tapi hapakan dayaku, dah nama pun terpelanting kat sini, aku pasrah! cewaahh..sedih dengo bunyinya! kikkik! sebenarnya idak r parah sangat dok kat Denmark ni, kiranya boleh idop r, nak kata tak best tu...mmm...best gek dok sini cuma tau r fikiran aku ni selalu kat mak yang jauh kat Mesia nu, kalau mak kat sini maunya aku taknak balik Mesia yang sungguh kijam itu, maksutnya keganasan orang2nya r...hiiii takut! sungguh ganazzz dan tak....ah maleh r cakap! pendek kata memang teruk! cuma ada r gek tempat2 yang orang2nya bebaik, tapi! lebih ramai yang kijam! akak takot ko! lagi2 ni plak ada anak dara sunti yang makin membesar...ggrrrr....
Tapi takpe r...terima r seadanya ye...dah jadi orang Mesia, nak taknak terima je r..takkan ko dah lupa daratan baru dok Denmark ni bape tahun dah nak jadi orang Denmark kot! hihi...dengan segala hormatnya 2011 ko ditendang keluar dari Denmark ni ye wahai hakak yang tak sedar diri!
Wah panjang gek cerita nih...mmm...berbalik pada cerita bebudak nak sekolah ni, semalam anak2 aku dah naik skul dah cumanya semalam adalah hari yang bz jadi idak ler sempat nak mengambik gambonya, dah hari kedua naik skul baru sebok nak begambo! lagipun bukan naik skul awal tahun, naik skul untuk cuti penggal pun nak keco! hihi..aku nak gek inteprem dengan orang kat Mesia nu, anak2 dorang baru naik skul, aku nak gak tulih cerita yang sama!
cumanya baru nari berkesempatan nak keco, apa ketidaknya semalam cuaca sejuk bebeno, aku gigil ko walaupun nak bukak pintu, selalunya kalau dah sejuk sangat tu aku bukak pintu sambil sembunyi belakang pintu, tak tahan angin yang masuk tu, grrr...tapi nari macam kureng r sejuknya daripada biasa dan pemandangan pun nampak lawo r sikit kan...ada snow2 lagik!
Mmm...harap2nya snow ni akan berterusan turun..walaupun sejuk tapi aku suka! cantik dan putih!



BAHAN-BAHANNYA:
  • 250 gm high protein flour
  • 2 s/t instant yeast (1/2 peket yis mauripan)
  • 1 s/t bread improver
  • 15 gm gula pasir
  • 1 s/t garam halus
  • 13 gm shortening
  • 160 ml air (suhu bilik)
CARA-CARANYA:
  • Masukkan kesemua bahan kedalam BM, pilih menu untuk 'Dough' dan 'ON'
  • Bila siap keluarkan doh dan tumbuk2 doh untuk keluarkan anginnya.
  • Bentukkan doh mengikut citarasa dan masukkan kedalam loaf pan.
  • Biarkan doh naik 2 x ganda (40 minit).
  • Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 175c
  • Kemudian bakar roti tadi selama 25 -30 minit atau hingga masak.
  • Sejukkan atas redai sebelum dipotong.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin