Merata-rata tempat kat Denmark ni dah penuh dengan bermacam-macam decoration untuk sambut Xmas, memang cantik dan berwarna-warni.
Tadi aku gi Field's iaitu salah satu shopping complex kat Denmark ni, yang bestnya setiap kedai kat situ telah dihiasi sempena menjelang Xmas tak lama lagi.


Aku pun apa lagi kan...sempat r posing kat Xmas tree yang ala2 macam kurang meriah je gitu! tapi tu je pokok yang tak ramai orang perasan, maklom r..segan r plak nak posing2 depan dengan orang ramai! so aku terselit kat celah pokok ni takde orang perasan pun! nak bergambar kat pokok yang meriah, kat tengah2 dunia r plak! terpampang! hakak maluuu...ek eleh...tetiba ko malu r plak! huhu..


Macam biasa r kan...kat sini kebanyakkan kedai2 tutup pukul 5 petang dan kat luar tu dah tentu2nya r dah gelap gelita, so balik r tunggu apa lagi!
Oppss..sebelum tu kena tapau makanan dulu, coti nari, sapa yang nak masak?
Kalau macam anak2 aku dan Aby tu pilihan makanan dorang untuk ditapau semestinya burger atau apapun tapi aku tak boleh r nak makan menda2 cam tu, sekali sekala bley r..dah jelak oi! dan setiap kali nak tapau makanan untuk dibawa balik tu pastinya aku akan order nasi berlaukkan daging kambing atau lembu panggang dan salad, macam gambar yang kat atas tu! sejak datang Denmark ni kan...ni lah makanan yang selalu aku tapau, memang suka dengan rasanya walaupun nampak simple tapi pada tekak aku teramat r sedapnya, dengan nasinya yang wangi ada rasa masin2 sikit, daging tu memang rasa daging panggang r..garing lagi! mmm...sedap r senang cerita! dan semestinya kedai pilihan aku iaitu kedai Pak Haji Abbas, hihihi...gelaran yang aku bagi kalau nak gi kedai dia tu.


Apapun tajuk kat atas tu ada kena mengena ke dengan cerita nih?
Mmm...

Tadi aku pi Central, biasa r kat situ memang tempat aku cari barang2 dapur 2-3 kali dalam seminggu selain kat Bilka.
Oleh kerana esok nak ke Bilka, nari aku gi r Central awal2, so esok idak ler terkejar-kejar nak kesana, maklom r kat sini kedai pun tutup pukul 5 petang cuma Central tu memang r tutup lewat sikit tapi esok mesti dah penat merayap, dan semestinya r malas nak kesana punya! so aku siap2kan r barang2 dapur dan lauk2 yang nak dimasak minggu ni.
Masa kat Central tadi sebenarnya memang r nak cari lauk sambil tu memang nak pi beli kelapa, nak buat inti, adalah tu cadangan kuih yang aku nak buatkan, tapi beli kelapa kat sini kena parut sendiri, kadang tu sampai terparut jari, huhu...kalau aku tahu dulu kat sini susah cari kelapa parut, mesti aku bawa mesin parut kelapa, sumbat dalam kontena nu! sengal r...
Meround pi cari kelapa sekali tu terjumpa r plak pisang yang kat atas tu, nampak elok je, teringat r plak mak aku yang selalu memang rajin dok menggoreng pisang, asal ada masa lapang je mesti dia akan goreng pisang, mmm...dah menurun r plak kat anak dia ni, asal nampak pisang yang boleh digoreng je, tangan ni mesti nak menggoreng.
Jadinya aku sauk r pisang tu untuk dijadikan habuan aku anak beranak! tapi ntah bilanya nak menggoreng, esok dah time aku merayap, balik maybe dah gelap, lusa je r kot..kalau ghajin! hihi..tapi nak makan punya pasal kena r ghajin!
Huwahh..teringat r plak zaman2 makan pisang goreng petang2 dengan mak!
Huwaaa...aku ghindu mak!
Tadi masa anak2 aku balik dari skul aku tengok yang dak Rica diam semacam je, bila aku tanya nape? dia cakap tadi jatuh masa kat skul tapi aku ingat jatuh besa2 je! tapi macam tak sedap hati gek cz dia diam lain macam! bila aku panggil dan tengok dari dekat, ya hampon! anak aku! jatuh sampai pecah bibir dan sompek gigi depan, pas tu abih satu kasut dia aku tengok penuh darah! tapi dorang ni cerita masa kat skul tadi cikgu ada rawat kat molot dia tu r..memang teruk sebenarnya kalau ditengok betul2 tapi takpe r..nampak sikit2 je dalam gambar ni, kang pengsan plak mak aku tengok kat Mesia tu! hihi...sib baik orang tua tu tak gheti baca! main tengok2 gambo je!
Ni r masaalahnya kalau kat skul lebihkan aktiviti luar daripada belajar! anak2 aku ni sejak dok kat Denmark ni, kalau nak kata gi skul tu dah macam accident dorang kena! tapi nak buat macam mana kan..memasing badan pun sekeping macam plywood so sikit2 kena angin pun jatuh r kan..kihkihkih...


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1-2 keping tofu saiz besar
  • 4 s/b oyster sauce *
  • 3 biji bawang putih - dicincang halus *
  • 1 s/t gula *
  • 2 cm halia - dimayang halus
  • 1 biji cili merah - dihiris halus
  • 2 pokok daun bawang - dihiris halus
  • Sedikit minyak zaitun
  • Sedikit lada sulah
CARA-CARANYA:
  • Panaskan periuk pengukus.
  • Masukkan tofu didalam bekas.
  • Satukan bahan yang bertanda * didalam mangkuk, kacau rata dan tuangkan diatas tofu tadi, kemudian taburkan pula dengan halia, cili merah dan daun bawang, renjis2kan dengan sedikit minyak zaitun dan taburkan sedikit lada sulah.
  • Kukus tofu selama 10-12 minit, keluarkan dari periuk pengukus dan hidangkan.
Bangun pagi hari ni masa nak siapkan bekfes dan bekal anak2 pi skul, aku jengah r kat tingkap luar, nampak semua putih, eh! salji ke malam tadi? rugi r tak tengok! ghopenya bila aku tengok betul2, mmm...ais! ya hampon! sejuk teramat r kat luar nu gaknya, maklom r dalam umah bukan r rasa sangat! agak2 kalau nak beku tu gi r dok berdiri lama2 kat luar, hihihi...
Pagi ni je tengok temperature, mak hoi! jejak -2.C kau! malam tadi tah berapa r gaknya sampai kat luar jadi ais cam tu, grrrr....sejukkksss...
Seperti biasa, tiap2 tahun kalau dah nak dekat2 Xmas, Aby mesti bawa balik hadiah daripada company dia r..
So tahun ni Aby dapat sekotak hadiah, cuma tahun ni nampaknya kotak semakin kecik dari tahun2 yang sudah! mmm...apa sudah jadik! kedekutsss...


Kalau kat Mesia nu Aby bawa hadiah best2 dari company kat sana tapi kat Denmark ni dapat menda2 macam yang kat atas tu r..banyak yang tak boleh dimakan tapi mangkuk tu boleh gek buat perhiasan, hihi...yang lelain tu leh kasik orang r...sapa nakkk? dosa tanggung sendirik! muahahaha...


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1kg beras Basmathi - direndam sekejap dan toskan
  • 1 s/b pes halia dan bawang putih
  • 1 s/b rempah beryani
  • 1 1/2 liter air
  • 2 sudu makan air mawar
  • 1/2 tin susu cair (200g- evaporated milk)
  • Sedikit garam
  • Sedikit bawang goreng untuk taburan
  • Sedikit pewarna kuning
  • Minyak sapi (boleh ganti dengan miyak jagung atau sayur)
BAHAN TUMIS:
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 helai daun pandan - disimpul
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak sapi didalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga garing dan wangi, kemudian masukkan pes bawang putih, pes halia dan rempah beryani, kacau sebentar kemudian masukkan beras, susu dan air, taburkan sedikit garam, kacau rata dan biarkan hingga nasi kering, lalu di kacau sekali lagi baru ditutup periuk, kecilkan api dan biarkan hingga masak.
  • Setelah nasi masak , buatkan lubang2 kecil dengan menggunakan belakang sudu dan isikan setiap lubang dengan campuran air mawar dan pewarna.
  • Tutup lubang2 semula dan tutup periuk.
  • Masak nasi lagi lebih kurang sepuluh minit.
  • Kacau nasi perlahan2 untuk mendapatkan warna yang rata.
  • Taburkan dengan bawang goreng sebelum dihidangkan.
BAHAN UDANG:
  • 1 kg udang saiz besar - dibersihkan
  • 12 biji bawang merah *
  • 4 biji bawang putih *
  • 3 batang serai *
  • 2 cm halia *
  • 3 cm lengkuas *
  • 6 s/b serbuk cili
  • 1 s/b rempah kari udang atau ikan
  • 2 s/b yoghurt
  • 1 s/t jintan putih
  • 1 s/t jintan manis
  • 1 s/t biji sawi
  • Rempah tumis 4 beradik
  • 8-10 helai daun kari
  • 3 helai daun ketumbar - dihiris halus
  • Sedikit minyak
  • Sedikit air
  • Garam, perasa dan gula
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Campurkan bahan kisar bersama serbuk cili dan rempah kari, gaul rata.
  • Panaskan minyak didalam kuali, tumiskan rempah tumis, jintan putih, jintan manis, biji sawi dan daun kari hingga naik bau, kemudian masukkan campuran bahan kisar, gaul hingga garing, kemudian masukkan sedikit air dan yoghurt, gaul hingga mendidih, masukkan pula garam, perasa dan sedikit gula, gaul hingga rata kemudian masukkan udang, gaul hingga udang berubah warna.
  • Tuangkan udang kedalam aluminium grilling tray, kemudian masukkan kedalam oven dan bakar pada suhu 160c hingga udang masak rata kira2 15-20 minit tetapi jangan terlalu garing, keluarkan dari oven dan taburkan daun ketumbar sebelum dihidangkan bersama nasi beryani.

Jumaat pagi Raya hari tu masa tengah sebok2 aku masak juadah tetiba doorbell rumah aku berbunyi! la! ingatkan sapa r plak datang awal sangat Raya2 cenggini, ghopenya barang2 yang aku pos dari Mesia hari tu dah sampai, happy tu memang r happy, tapi wrong timing daaa...mmm...sib baik masa tu Aby tak kije, boleh r menggangkut kotak2 tu pi letak kat basement dulu, sonok hakku! trip pertama dah sampai, kira2 ada dalam 9 kotak dan kebanyakkannya adalah bahan2 masakkan aku r macam rempah ratus, maggi dan lain2 r..susah nak jelaskan, barang campur2 tapi pendek kata apa yang aku terjumpa kat Mesia tu, aku hangkut bawa kesini, hihi...



Masa kat Mesia hari tu punyalah cantik dan elok je aku packing barang2 ni masuk dalam kotak, sekali dah sampai sini! ya hampon! dari bentuk kotak empat segi dah jadi bulat macam bola! adusss...ni entah bila r nak memunggah isi perut dalam kotak ni, aku tengah takde mood dan penat tak hilang lagi so bebila free2 sok baru r aku punggah sekotak2, jangan yang ni belum kemas yang trip kedua dah sampai plak! lagi r pening nanti hotak aku nak pk dan kemas!

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin