Ku tepekkan lagi gambar aku bersama suamiku yang tercayang.
Bila aku tengok betul2 muka Aby ni dah macam muka pak mertua aku plak! ditambah lagi dengan rambut yang ala2 kombet dan hampir penuh dengan uban2 tu, ya hampon! laki hakak ke tu? ye r laki sapa lagik?
Arhh...apapun yang dikatakan, Abyku itu tatap menjadi pojaan hattiku!
Bluekkk...konpom ada yang loya tekak!

Aha! aktiviti hari ni ialah makan...makan...makan...dan makan.
Dengan cuaca yang dah sejuk je manjang, mood masak pun malas so jalan2 cari makan r, apa lagi! hihi..dan tempat yang kitorang terjah nari ialah Indian Palace iaitu restoran India yang menyediakan masakan India r kan, takkan masakkan Jepun plak!


Masuk je kat dalam tu, anak2 aku terus je cakap asal datang sini mesti macam bau rumah Atha dengan Tatha iaitu bau rumah mertua aku! tapi memang betul pun cakap dorang, memang asal masuk sini, sama bau macam masuk umah mertua aku.
Masa masuk je waiter kat situ cakap makanan belum ready cz aku nak makan buffet dan meja pun belum betul2 dikemas walaupun dah ada pelanggan lain dok makan kat situ, apa yang nak dikemaskan lagi pun aku tak tahu tapi waiter tu suruh aku duduk dulu kat tepi pintu masuk tu, menci r...nak kena tunggu2 ni, dah r perut kebuluQ, lagipun dah pukul 2 petang, apa lagi yang belum ready, lemau r dorang buat kije!


Tapi kalau tengokkan pada makanan yang berasap-asap sampai gambar pun naik kabur memang ada lagi makanan yang belum diletakkan! so memang betul r dorang cakap makanan belum ready.


Biasa r kalau makan buffet ni kan boleh makan seberapa banyak yang ko nak lantak, so hapa lagik! bedal r...tapi makan pun bukan banyak sangat, memasing perut jenis ciput je so makan sikit dah kenyang, lagipun makanan kat sini semua yang berat2 tu pasal r cepat kenyanggg...mmm...makanannya biasa2 je! rasanya mak mertua aku masak lagi power ranger babe!


Lepas makan je terus gi rumah kawan aku Zana, aku kesana atas tujuan menghantar barangan kiriman yang dikirimnya waktu aku balik Mesia hari tu, tapi bukan banyak mana pun barang yang dikirim tu, seketui je! yang lebihnya nak dok melepak kat rumah dia, hihi...cian ko Zana, tak pasal2 kena masak2 sebab kitorang datang.


Sampai sana je makanan dah terhidang, tapi aku tak makan dulu cz baru je lepas makan tadi, so dorang2 je yang makan, aku dok r berceloteh sambil2 tengok dorang makan.
Dah memalam sikit baru r aku terasa nak makan buah2 n Aby plak mencedok tom yum mee, tapi bukan tu je makanan yang ada, nasi dengan lauk pauk siap ada sambal belacan ulam petai babe! ya hampon! masuk je rumah Zana tadi dah bau petai! menyelerakan tul, pakkal je aku dah kenyang melantak bagai nak rak tadi kat restoran tu, kalau tak! dah lama aku membedal nasik ulam petai tu!
Apa pun tima kaseh r Zana eh kerana sudi masak2 kan kitorang dan mengemas rumah kerana anak2 aku dok menyerakkan mainan kat bilik ko!

Tadi petang pas Aby balik kije, aku ajak Aby gi Jysk iaitu tempat terdapat menjual hanger dan rak kasut, kengkunun nak gi cari barang2 tu r...tapi dak Rhea dah nampak plak Toys 'R' us yang ada dekat2 situ gak, mmm...memang kalau kesitu, dak Rhea ni mesti nak masuk kat Toys 'R' us tu, Ikea pun ada gak kat situ, huhu...
Kupujuk-pujuk dak Rhea ni untuk pi beli barang yang aku cari dulu, last2 makan pujuk gek dak tu, sib baik dak Rhea ni jenis tak kepala batu cam aku! hahaha...


Pas gi beli barang yang aku carik tu baru r masuk Toys 'R' us kannn... aku pun suka gek masuk situ, banyak mainan! dulu masa kecik2 tak merasa mainan cenggini, dah kertu baru merasa, tu pun dapat tengok je! ko gila ke hapa nak beli! ngalahkan anak aku plak! so belikan tuk anak2 je r, mummy dapat posing kat bear besar ni pun jadi r kan...best gek eh kalau bear ni jadi tilam! tebal tu! nak2 time2 sejuk cenggini, hangattt!!!


Biasa r kan..kalau kuar musim2 sejuk ni, perut cepat sangat berkeroncongan...so tempat yang paling cepat dan dekat diterjah ialah MCD, soooo apa lagik! bedal r..
Tengok muka2 yang kelaparan melahap burger, huduh bebeno ghopenyer...Rhea tak makan ke?


Haaa...makan gek! lagi r huduh ghopenya dak ni membedal burger!


Jom kongsi kecantikkan bersama Suejoshua, aha!
Aku ni bukan r cun sangat pun tapi aku memang suka bermake-up, so aku nak kongsikan kat korang apa yang boleh buatkan korang nampak cun walaupun tak cun, kihkihkih...jangan ada plak yang terasa tau! aku gurau je nih!
Masa balik Mesia raya hari tu, aku gi cari balik set make-up yang pernah aku gunakan suatu ketika dulu (zaman2 remaja dan zaman2 aku jadi mak andam)
Dulunya aku memang suka sesangat pakai barangan make-up ni, kalau muka tak berapa cun macam aku ni, tapi pakai je make-up ni, konpom jadi cun babe! macam anak patung pun ye gek! hihi...
Diikutkan peredaran masa nih, aku pakai r barangan make-up dari memacam jenama yang fofuler dan yang paling lama aku pakai ialah M.A.C kiranya kulit aku serasi r dengan M.A.C ni tapi bila aku teringat balik zaman2 remaja dan zaman2 tepek make-up dulu2, aku gi cari balik barangan make-up yang pernah aku pakai satu ketika dulu, memang susah gek nak cari stokisnya, aku jumpa pun kat Selangor dengan seorang mak andam, tu pun puas aku cari kat internet, baru r jumpa, tapi mak andam tu tak simpan banyak stok, jadi aku dapat beli apa yang ada je! barangannya make-up yang aku maksutkan tu ialah Kryolan, korang mesti pernah dengar punya barangan ni, fofuler kat Germany, dan yang paling aku happy sekali, sekarang aku dah jumpa pengedar barangan ni, just order n bayar je nanti sampai r...
Pada sesapa yang suka bermake-up tu, kalau korang pakai Kryolan ni, konpom muka korang jadik cun, tapi kena pandai r berseni dengan muka, kalau pakai tenyeh je pun nanti jadi gomak plak!


Walaupun dah pakai Kryolan tapi M.A.C ni tetap gek aku pakai cz barangan Kryolan aku masih belum cukup lengkap.
Walau apapun kekurangannya, sebagai wanita, tak banyak tapi sedikit, mesti nak nampak menarik dan tertarik, ye tak? dan barangan2 sebeginilah walaupun tak banyak tapi sedikit dapat membantu kekurangan yang ada pada kita, dan yang selebihnya kecantikkan hati adalah kekal abadi.

Dan pada korang semua, jaga diri hiasi peribadi.
Ikhlas dari:



BAHAN-BAHANNYA:
  • 400g daging cincang (kisar)
  • 2 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 2 biji bawang putih (dicincang halus)
  • 1 s/b serbuk cili
  • 1 s/t lada hitam (dikisar)
  • 1 s/b dried oregano
  • 3/4 cawan sos tomato
  • 1/4 cawan air
  • Roti hot dog / Sosej
  • Mayonis
  • Cili sos
  • Garam, perasa dan gula
  • Bawang goreng secukupnya
CARA-CARANYA:
  • Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan serbuk cili, gaul sebatikan kemudian masukkan daging cincang, gaul hingga daging masak, masukkan sos tomato, air, lada hitam, dried oregano, garam, perasa, dan gula, gaul lagi hingga sebati dan pekat, bolehlah dimatikan apinya.
  • Rebus air didalam periuk, bila air mendidih masukkan sosej dan tutup apinya, biarkan seketika, kemudian angkat sosej dan toskan.
  • Belah bahagian tengah roti, masukkan sosej, tuangkan sos daging keatas sosej dan letakkan sedikit mayonis dan cili sos jika mahu, taburkan bawang goreng dan bolehlah dihidangkan.

BAHAN-BAHANNYA:
  • Roti burger - dibelah 2
  • Daging burger
  • Telur ayam - digoreng
  • Salami daging
  • Sliced cheese
  • Timun - dipotong nipis
  • Tomato - dipotong nipis
  • Lada sulah
  • Serbuk cili
  • Mayonis
  • Cili sos
  • Sedikit butter
CARA-CARANYA:
  • Sapukan sedikit butter pada permukaan roti yang telah dibelah 2 tadi, kemudian bakarkan diatas kuali leper non stick sehingga kekuningan atau garing, angkat dan ketepikan.
  • Kemudian dikuali yang sama, tambahkan sedikit butter, gorengkan daging burger hingga garing, angkat dan toskan.
  • Dikuali yang sama juga, gorengkan salami hingga garing, angkat dan toskan minyaknya.
  • Letakkan daging burger, salami dan sliced cheese pada roti tadi, kemudian susunkan juga timun, tomato dan telur yang telah digoreng terlebih dahulu tadi, taburkan dengan sedikit lada sulah dan serbuk cili, tuangkan mayonis dan cili sos, kemudian tutup permukaanya dengan roti, sedia untuk dihidang.
SUMBER DARI: Kak Hanieliza

BAHAN-BAHANNYA:
  • 6 cawan beras basmathi - dicuci dan ditoskan
  • 2 batang carrot - dipotong dadu kecil
  • 1/2 cawan susu cair
  • 8 cawan air
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 s/t gula
  • Sedikit garam
BAHAN TUMIS:
  • 2 s/b rempah kurma
  • 5 biji bawang merah *
  • 3 biji bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 3 s/b minyak sapi
  • 3 helai daun pandan - disimpul
  • Rempah tumis - 4 beradik
CARA-CARANYA:
  • Mayang halus atau tumbuk kasar bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak sapi didalam periuk rice cooker dan masukkan bahan tumis kecuali rempah kurma, gaul hingga naik bau, kemudian masukkan rempah kurma dan gaul hingga naik minyak.
  • Masukkan air, gula, sedikit garam, kiub pati ayam dan susu cair, gaul rata dan biarkan hingga mendidih.
  • Masukkan pula beras dan carrot, alihkan periuk kedalam rice cooker dan biarkan masak seperti biasa.
  • Bila nasi masak, gaul perlahan dan gembur2 kan nasi tadi supaya tidak berketul-ketul dan bolehlah dihidangkan.
Tengokkan title kat atas tu dah macam cerita Korea r plak! alah! saja je nak bagi penyedap kat title tuh!
Tadi lepas balik dari bawa dak Rica pi jumpa dentist, aku suruh Aby singgah sat kat tepi taman mana tah, pemandangan kat situ boleh tahan cun r...lebih2 lagi banyak pokok2 yang dah berubah warna daun2nya, berguguran dek ditiup angin, cewaaahhh...
Ni tengah autumn kat Denmark, so untuk kuarga aku yang kat Mesia tak pernah merasa autumn ni, nanti aku poskan daun2 kering yang melambak-lambak gugur kat sini ehhh...

Rica dan Rhea
Rico takde! dia pi skul, so kena r tinggal! hahaha padan muke!


Ni tak payah diperkenalkan lagi, akulah...Suejoshua! wanita melayu (jawa) terakhir! kahkahkah! muntah r korang! padan muke!


Ni plak, jejaka idaman malaya! ya hampon! laki sapa r tu!


Layan...gambar2 musim luruh.



Kije jumpa dentist je dak Rica ni, adohhh! selagi tak dipasang braces kat gigi dia ni, selagi tu asik2 kena jumpa dentist, mana taknya! masih belum boleh pasang braces lagi kat gigi dia ni cz gigi susu dia masih ada lagi yang belum tanggal!
Nasib ko r nak ikut gigi si yanti mboon tu! gigi jarang2 boleh buat selitkan kertas! kah! kah! kah! pandai plak mengutuk orang, gigi aku pun apa kurangnya, berlapis2 macam gigi dracula!huahuahuaaaa.....geget kangggg!


Terima kasih pada Cikgu Aiman kerana sudi mempelawa Sue ambil award ni, semoga silaturrahim akan terus berkekalan dialam maya ini.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 10-12 ekor udang besar - dibersihkan
  • 10 biji petai - dibelah 2
  • 8 biji cili merah *
  • 6 biji cili padi *
  • 6 biji bawang merah *
  • 2 biji bawang putih *
  • 2 inci halia *
  • 2 inci kunyit hidup *
  • 2 inci lengkuas *
  • 2 batang serai *
  • 2 keping asam gelugor
  • 3 cawan santan
  • 1 s/b gula merah
  • Garam dan perasa
  • Sedikit minyak - untuk menumis
CARA-CARANYA:
  • Kisar bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak didalam periuk, tumis bahan kisar hingga garing, kemudian tuangkan santan dan gaul hingga mendidih, masukkan asam gelugor, petai dan udang, gaul seketika hingga udang berubah warna, masukkan pula gula merah, garam dan perasa, gaul rata dan biarkan hingga udang masak, bolehlah ditutup apinya, dan dihidangkan.

Dah beberapa hari sejak aku balik kat Denmark ni asik hujan je, dengan cuaca yang makin hari makin sejuk, ditambahkan plak dengan hujan, grrr....lagi r sejuk!
Tapi seronok juga dengan cuaca sejuk2 cam ni, apa taknya! kalau sejuk2 ditambah lagi dengan hujan, perhhh...time2 makan tu macam berselera je, nak2 makan yang berkari-kari atau yang berempah-rempah, mmm...sedapnya! hihihi..
Tapi aku nikmati je cuaca kat Denmark cam ni, sejuk ke, hujan ke, salji je, lantak r..nikmati je sepuas-puasnya, nanti dah balik Mesia terindu-rindu plak cuaca cam ni kan...so enjoy dulu r...

Masa aku gi beli lauk, aku terpandangkan udang beso ni, padahal aku dah pun beli udang yang sedang2 je, saja simpan dalam freezer, manalah tahu nak dibuat mee ke atau papepun, sekali tu bila nampak udang beso ni, tak tertahan plak hati aku, nak gak aku kebas buat simpanan! manalah tahu ada resepi2 yang sesuai untuk udang beso ni! anyway nak masak apa eh? jelak r asik makan udang je! dah r aku ni jenis kalau makan udang terlebih, konpom menggaru satu badan!
Arhh...beli je r...ada je resepinya nanti yang aku nak masakkan tuk udang nih!
Tukang garu pun ada! hahaha...


BAHAN-BAHANNYA:
  • Fishball *
  • Fishcake *
  • Squid roll *
  • Thai fishcake *
  • Fishcake beancurd *
  • Terung - dipotong - potong *
  • Crab stick - dicelur
  • Kangkung dibuang akarnya - dicelur
  • Bendi - dicelur
  • Telur burung yang telah direbus
  • Minyak untuk menggoreng
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak didalam kuali, gorengkan bahan yang bertanda * kemudian angkat dan toskan minyaknya, susunkan didalam mangkuk yang besar bersama crab stick, telur burung, kangkung, dan bendi.
  • Hidangkan bersama sosnya.
BAHAN SOS:
  • 10 tangkai cili kering
  • 2 inci belacan
  • 1/2 biji gula melaka - dipotong halus
  • 2 s/b bijan - disangai tanpa minyak
  • 3 cawan air
  • 2 s/b tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • Garam, gula dan perasa
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, gorengkan cili kering tadi hingga garing, angkat dan kisar cili kering bersama belacan dengan sedikit air, ketepikan.
  • Panaskan air bersama gula melaka hingga gula larut, masukkan cili kisar, kacau rata dan biarkan hingga mendidih, kemudian tuangkan bancuhan air tepung jagung sambil terus dikacau hingga pekat, masukkan garam, gula, perasa dan bijan yang telah disangai terlebih dahulu tadi, kacau hingga sebati dan bolehlah ditutup apinya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 10 tangkai cili kering
  • 2 inci belacan
  • 1/2 biji gula melaka - dipotong halus
  • 2 s/b bijan - disangai tanpa minyak
  • 3 cawan air
  • 2 s/b tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • Garam, gula dan perasa
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, gorengkan cili kering tadi hingga garing, angkat dan kisar cili kering bersama belacan dengan sedikit air, ketepikan.
  • Panaskan air bersama gula melaka hingga gula larut, masukkan cili kisar, kacau rata dan biarkan hingga mendidih, kemudian tuangkan bancuhan air tepung jagung sambil terus dikacau hingga pekat, masukkan garam, gula, perasa dan bijan yang telah disangai terlebih dahulu tadi, kacau hingga sebati dan bolehlah ditutup apinya dan disejukkan.
  • Hidangkan sebagai pencicah bersama buah-buahan.
Saja nak masukkan gambar ni, nampak cute kan...macam anak zorro kehausan! hihihi...
Tadi siang dak Rhea ni sebok main tak ingat nak makan minum, sekali tu aku ajak makan dia taknak! kasi minum je terus je terpa botol air dia, pastu sedut air macam 1 minggu tak dapat minum! tapi yang nampak cute tu siap ada gaya sey nak minum!
Lantak ko r nak, asal ko bahagia.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin