BAHAN-BAHANNYA:
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil dan dibersihkan
  • 2 biji kentang - dipotong dadu besar
  • 6 biji cendawan champignon - dibelah 4
  • 6 biji bawang merah *
  • 2 biji bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 bungkus sup bunjut (adabi)
  • 1 s/t lada sulah
  • 2 tangkai daun bawang - dihiris
  • Rempah tumis 4 beradik
  • Stok ayam secukupnya
  • Garam dan perasa
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Tumbuk halus bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk bersama rempah tumis dan sup bunjut hingga naik bau dan garing, kemudian tuangkan stok ayam secukupnya, ayam dan kentang, gaul rata dan biarkan hingga ayam dan kentang masak.
  • Masukkan serbuk lada sulah, garam dan perasa, gaul sebati dan masukkan cendawan, gaul hingga cendawan lembut, bolehlah ditutup apinya.
  • Hidangkan bersama taburan daun bawang.
Kad dari Puan Iena (pn-iena.blogspot.com)
Terima kasih kerana sudi bagi Sue e-kad raya ni.




BAHAN-BAHANNYA:
  • 150 gm mentega
  • 200 gm tepung gandum *
  • 20 gm tepung jagung *
  • 10 gm tepung kastard *
  • 20 gm serbuk badam *
  • 1/4 s/t baking powder *
  • 1 biji kuning telur
  • 80 gm gula icing
  • 1 s/b serbuk koko
  • 1 s/b perasa dan pewarna coklat (emulco
CARA-CARANYA:
  • Campurkan bahan yang bertanda * dan diayak bersama.
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan kuning telur dan dipukul lagi hingga rata.
  • Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit kedalam adunan mentega tadi sambil digaul rata.
  • Bahagikan adunan pada dua bahagian dan satu bahagian lagi diletakkan serbuk koko dan pewarna coklat (emulco), gaul rata dan uli hingga menjadi doh.
  • Dan satu bahagian lagi biarkan pada warna asal dan diuli rata hingga menjadi doh.
  • Canai nipis adunan warna asal dan ketepikan.
  • Kemudian canai nipis pula adunan warna coklat dan letakkan diatas adunan warna asal tadi (letakkan diatas plastik supaya senang hendak menggulung)
  • Gulungkan perlahan sehingga hujung sambil tekan-tekan adunan supaya gulungan padat.
  • Potong bulat kira-kira 1/2 cm menggunakan pisau yang tajam dan susunkan diatas dulang pembakar.
  • Bakar dalam oven kira-kira 10 minit atau hingga masak pada suhu 170c.
  • Bila masak, sejukkan dijaringan sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm spinach cheese pasta
  • 200 gm daging cincang
  • 6 biji cendawan champignon - dihiris nipis
  • 6 biji cherry tomato - dibelah 2
  • 2 biji cili merah - dihiris halus
  • 1 biji cili hijau - dihiris halus
  • 1 biji bawang besar - dicincang
  • 4 biji bawang putih - dicincang
  • 1 s/b italian herbs
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 2 s/b tepung gandum - dibancuh dengan 1/2 cawan air
  • Mozarella cheese - parut
  • Stok air rebusan daging/ayam secukupnya
  • Sedikit minyak zaitun
  • Garam, perasa dan gula
CARA-CARANYA:
  • Celur pasta selama 3-5 minit atau hingga masak, angkat dan toskan.
  • Panaskan minyak zaitun didalam kuali, tumiskan bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili hijau hingga layu, kemudian masukkan daging cincang bersama stok air rebusan daging/ayam dan tomato puri, gaul rata dan biarkan hingga mendidih dan daging masak.
  • Masukkan pula cendawan, italian herbs, garam, perasa dan gula.
  • Gaul hingga sebati, akhir sekali masukkan bancuhan air tepung gandum dan cherry tomato, gaul hingga sos pekat, bolehlah tutup apinya.
  • Tuangkan sos keatas pasta yang telah dicelur tadi dan hidangkan bersama taburan mozarella cheese.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 450 gm nenas - yang telah diparut
  • 200 gm gula kastor
  • 1/2 s/t esen nenas
  • 1/2 s/t jus lemon
  • 2-3 kuntum bunga cengkih
CARA-CARANYA:
  • Masak nenas yang telah diparut bersama gula hingga mendidih, masukkan esen nenas, jus lemon dan bunga cengkih, gaul rata.
  • Masak dengan api yang perlahan sehingga menjadi jem pekat dan hampir kering, angkat dan sejukkan.
SUMBER DARI: Kak Ct Delima


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1/2 kg udang besar - dibuang kulit tinggal ekornya
  • 2 s/b tepung ubi
  • 1 biji telur - dipukul sedikit
  • Lada sulah
  • Garam
  • Breadcrumbs - untuk menyalut
  • Minyak secukupnya - untuk menggoreng
CARA-CARANYA:
  • Gaul udang bersama garam, lada sulah dan tepung ubi hingga rata, kemudian celupkan udang seekor demi seekor kedalam telur dan salutkan pula udang tadi dengan breadcrumbs.
  • Gorengkan udang tadi hingga kekuningan dan garing, angkat dan toskan.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin