Hari ni aku ke FISKETORVET iaitu shopping centre kat Denmark ni yang selalu aku pergi, suka gi sini cz dekat tapi shopping centre ni idak ler beso mana pun cuma memandangkan dekat, tu yang selalu gak datang sini, makanan kat sini pun boleh tahan sedap dan senang nak cari, banyak tempat makan.
Aku idak ler berlanja sakan cuma singgah MNG belikan anak-anak sedara aku pakaian sesikit, biasalah anak-anak dara kat Mesia tu kemaruk dengan MNG cz kat Mesia brand ni boleh tahan mahal gek, kat sini pun kira boleh tahan mahal cuma memandangkan tengah sale tu kira mampu r nak dibelinya.
Tapi aku dapat gak r selai jaket jeans kat situ untuk aku, lawa gak...nampak ranggi, hihi...(selai jewww...mahai! tak mampu nak beli bebanyak!) huhuwaa...
Sebenarnya aku keluar hari ni cz ikut Aby beli model kereta-keretanya (hobi dia r yang pasang2 tu!) pas tu singgah plak ke Central cari bahan nak buat nasi ambang kampong esok! tekak terhengen! sib baik daun pisang melambak! musti sodap kalau nasik ambang dibungkus dengan daun pisang kan? mmm...
Pas tu barulah ke FISKERTOVET tu, siap jumpa orang bergaduh berdarah-darah tangan depa tau! (alehh..patong jer...) hihi...
Tak lama kat situ pas tu terus balik cz kepala hotak aku macam pening-pening lalat je, kurang makan bekfes kot pagi tadik! gangguan r...
Sampai umah terus masak nasik cz dak Rico tetiba mintak Indian food dengan pappadam, ya adoh! ngidam r plak dak jantan ni! oleh kerana dak Rico ni jarang-jarang nak mintak makan nasi, ni dah terlanjur dia mintak makan nasi, so buatkan r kan, daddy dia pun konpom soke! mmm...aku, Rica dengan Rhea ikut je, kitorang tak cewet..bedal jew..
K r..cauuu...


BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN A:
  • 350 gm tepung roti
  • 1 s/b shorterning (lemak sayuran)
  • 1/2 s/t garam
  • BAHAN B:
  • 160 ml air suam
  • 1 s/b yis serbuk
  • 3 s/b gula kastor
CARA-CARANYA:
  • Gaul BAHAN B hingga rata dan larut.
  • Gaul BAHAN A hingga rata dan ketepikan.
  • Didalam mangkuk besar, masukkan BAHAN A dan masukkan BAHAN B sedikit-sedikit sambil diulu hingga menjadi doh yang lembut dan licin.
  • Perap adunan doh sehingga naik 2 x ganda (kira-kira 40-50 minit)
  • Kemudian tumbuk-tumbuk adunan doh untuk keluarkan anginnya.
  • Bentukkan memanjang dan masukkan kedalam loyang roti yang telah disapukan dengan sedikit minyak.
  • Perap semula adunan sehingga naik 2 x ganda.
  • Bakar pada suhu 180c selama 30-35 minit.
  • Setelah masak, sejukkan dan keluarkan daripada loyangnya.
  • Simpan ditempat yang suam, jika hendak makan barulah dipotong-potong.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 6-8 biji telur ayam atau itik - direbus
  • 2 biji kentang - dipotong memanjang
  • 6 biji cili padi - dititik
  • 5 biji bawang merah *
  • 3 biji bawang putih *
  • 2 biji cili hijau *
  • 1 inci halia - diketuk
  • 1 inci lengkuas - diketuk
  • 1 batang serai - dititik
  • 3 s/b Thai green curry paste
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 helai daun limau - dimayang halus
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 2 keping asam gelugor
  • 8 cawan santan
  • Rempah tumis (4 beradik)
  • Terung (optional)
  • Bendi (optional)
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Tumbuk bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak didalam periuk, tumiskan rempah tumis, bahan tumbuk, green curry paste, daun kari, halia, lengkuas dan serai hingga garing dan pecah minyak, kemudian tuangkan santan dan gaul rata, masukkan kentang dan biarkan sehingga kentang empuk, kemudian masukkan pula asam gelugor, cili padi, bawang besar, daun limau, garam, perasa dan gula secukup rasa, gaul hingga bahan sebati dan akhir sekali masukkan telur yang telah direbus terlebih dahulu, terung dan bendi jika suka.
  • Gaul hingga kuah pekat sedikit, bolehlah ditutup apinya dan dihidangkan.
Hari ni ialah hari aku mengemas rumah, lepas masak dan kemas dapur aku pun startlah mengemas bahagian hall plak, biasanya aku kemas hall umah aku ni hari-hari cuma tang vacuum tu aku akan buat hanya 3-4 hari sekali dalam seminggu so hari ni hari aku memvacuum rumah (apa bahasa r aku pakai nih? hentam sajalah labu!)
Tah kenapa hari ni cepat plak perut rasa kebuluQ! selalunya makan memang bersama-sama dengan anak-anak dan Aby, tapi takkan hari ni aku nak melantak sengsorang dulu! sungguh kurang supan! ececehhh...(baik r tu kunun!)
Jadi untuk tidak perut ini berkeroncongan dan terasa kebuluQ! sambil vacuum sambil aku melantak sebijik apple! hihi...kalau ditengok memang burok sekali ropenya! arrhhh...yang penting perut aku diisi untuk sementara! dan korang buat-buat r tak nampak apa-apa lagi yang buruk kat gambar tu yer (al maklom r gambar pun Rica yang ambil!) mula-mula dak tu sesaja je gatal ambil gambar mummy dia yang tengah burok masa tu, pas aku belek-belek gambar aku tu kiranya terfikir r gek kat hati ni apa kata aku tepek gambar aku yang tengah burok tu! hahaha...baru korang tahu betapa aku adalah burok! huwaaa...




BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm mee kuning - dicelur dan toskan
  • 150 gm udang basah - dibuang kulitnya
  • 100 gm sotong - dihiris
  • 100 gm isi ayam - dipotong kecil
  • 1 batang carrot - dihiris bulat
  • 1/4 biji kobis - dipotong kecil
  • 10 biji putik jagung - dipotong serong
  • 1/2 capsicum hijau/merah dan kuning - dipotong dadu
  • 2 tangkai daun sup - dihiris
  • 3 s/b sos tomato
  • 2 s/b sos tiram
  • 2 biji telur - saiz kecil
  • 4 s/b tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • Sedikit bawang goreng
  • Garam, perasa dan gula
  • Sedikit minyak
  • BAHAN TUMBUK:
  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 1 s/t lada hitam
CARA-CARANYA:
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau, kemudian masukkan isi ayam, udang dan sotong, gaul sekejap, kemudian masukkan air, sos tomato, sos tiram dan carrot, gaul hingga bahan sebati dan biarkan sehingga mendidih, masukkan pula semua jenis sayur-sayuran sambil digaul hingga sayur setengah masak, kemudian masukkan bancuhan air tepung jagung sambil digaul hingga pekat diikuti dengan garam, perasa dan gula secukup rasa, setelah semua bahan rata, pecahkan telur didalam mangkuk, pukul sedikit dan masukkan kedalam kuali berisi kuah tadi, gaul hancur-hancurkan telur didalam kuah dan bolehlah ditutup apinya.
  • CARA MENYEDIAKAN MEE LADNA:
  • Ambil sedikit mee kuning yang telah dicelur dan ditoskan tadi, masukkan kedalam mangkuk atau pinggan besar, kemudian tuangkan kuah dan bahan-bahan yang terdapat dalam kuah tadi, taburkan sedikit daun sup dan bawang goreng.
  • Sedap dimakan bersama cili jeruk.


BAHAN-BAHANNYA:
  • Beberapa keping kulit popia (saiz besar)
  • Beberapa biji telur (mengikut jumlah hidangan)
  • 1 biji putih telur (dipukul sedikit)
  • Inti daging murtabak (secukupnya, resepi ada didalam dapur anak mak bahagian ''inti'')
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Ambil sekeping kulit popia dan bentangkan diatas alas yang rata.
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali non stick yang permukaannya rata dengan api yang sederhana sahaja.
  • Pecahkan sebiji telur kedalam mangkuk kecil dan pukul sedikit, kemudian masukkan kira-kira 3 s/b inti daging tadi kedalam telur, gaul rata dan letakkan ditengah-tengah bahagian kulit popia tadi, ratakan dan lipatkan menjadi bentuk segi empat tepat dan sapukan putih telur yang telah disediakan tadi terlebih dahulu sebagai pelekat.
  • Masukkan murtabak yang dah siap diisi inti tadi kedalam kuali yang telah dipanaskan minyaknya terlebih dahulu.
  • Masak balik-balikkan murtabak sehingga keperangan, angkat dan toskan.
  • Buat sehingga habis dan bolehlah dihidangkan bersama kari atau jeruk bawang.
  • Cara menyediakan jeruk bawang:
  • Masukkan 6 s/b cuka makan bersama 2 s/b gula pasir, gaul larutkan gula, kemudian masukkan sedikit pewarna merah (optional), potong sebiji bawang besar dan hiriskan, masukkan bawang tadi kedalam mangkuk yang berisi bancuhan cuka, gaul rata dan simpankan didalam peti sejuk.
  • Keluarkan jika hendak dimakan.

Hari ni hari pertama budak-budak naik sekolah, jadi Aby tak kije r hari ni, dah hari pertama naik sekolah kan, jadi aku dan Aby gi r hantar Rico dan Rica kesekolah, tengok apa lagi yang diperlukan kat sekolah tu, nampaknya semuanya ok dan diorang pun nampak selesa dengan kelas dan kawan-kawan baru.
Balik dari sekolah memang aku plan nak gi Fullhouse, cari barang dapo! biasa r aku ni! tak abis-abis dengan barang dapo!
Aku ni kalau nak masak tu mesti kalau boleh segala bahan mesti cukup, so kalau ada yang dah terkurang sikit, siap r tapak kaki ni gatal je mengajak Aby gi mencari...
Selalunya aku akan ke Fullhouse ni cz kat sini banyak barang yang boleh dapat dan kat sini jual barang-barangnya banyak-banyak (bundle2) so kalau beli memang boleh buat stock, senang nanti kalau nak pakai dah tersedia ada.


Barang yang aku dapatkan kat Fullhouse tu macam seafood, tepung, gula dan segala bagai bahan buat kuih, maklom r kan dah nak puasa, jadi kena r sediakan bahan-bahan untuk buat kuih (untuk buka puasa) hihi...puasa kew? insyaallah kalau sampai dan terlarat dan ingatnya kalau cuaca ok sabtu ni nak buat bbq, kiranya bbq sebelum puasa start r...nanti kalau dah start puasa, idak ler sempat nak berbbq lagi, iyer dak?
Pas ke Fullhouse aku terus Bilka plak kat Field's, kiranya kalau kat Mesia macam Carrefour r, tujuan kesana cz Aby nak cari barang dia dan dah alang-alang kesana aku pun beli r ayam beku buat simpanan, mana r tahu saat-saat terdesak takde lauk sok kiranya ada gek r simpanan yang boleh digunakan, dekat 10 ekor gek aku beli ayam tu, termasuk r ikan salmon dan udang, yang lain-lain tu aku dapatkan dari beberapa tempat, macam daging dll (semangat nak pose kengkunun) apapun aku rasa lega sikit sebab stock makanan untuk aku anak beranak dah tersedia, tinggal rajin dengan tak je nak memasaknya, huhuhu..
Hari ni memang ler idak sempatnya nak memasak, dari pagi dah keluar gi sekolah budak-budak, pas tu terus gi cari barang dapo, makan luor lagi r ye..
Dan seperti biasa, makanan yang paling senang nak cari kat Denmark ni ialah sosej, fries, sheesh kebab dan durum macam gambar yang kat atas tu r...naik jelak tekak nak makan, tapi tu je yang selalunya terpampang depan mata dan senang nak cari, makanan lain pun ada gek kalau pandai cari tapi kena r pusing-pusing, arhhh..leceh r..daripada kebuluran..makan je r apa yang ada.
K r...gue penat r...cauuu...

Kecik-kecik dah tunjuk bakat!
Sejak beberapa hari ni aku perhatikan yang dak Rhea suka berangan menyanyi dan menari, kadang apa yang dinyanyikan tu ada yang faham juga tapi kebanyakkannya memang tak faham! maklom r budak baru nak pandai bercakap!
Tersangatlah keletahnya budak ni, cute betul! ikut sapa r kan?
Rasanya dalam kuarga daddy dia ni takde yang berbakat menyanyi, dalam kuarga aku pun kalau menyanyi semestinya sesiapa yang dengar akan terkeluar taik telinga! mmm...hah! mungkin budak ni ikut Dato' Siti Nurhaliza kot? (ada keturunan Siti ker?) hahaha...jauh panggang dari api dek oi! bau-bau bachang pun takdak! perasannn...keturunan Siti konyel ada r..(kakak aku) hihi...tapi kelebihan Siti konyel tu ialah tido duduk! idak ler sama dengan bakat dak Rhea tu! mmm...biarlah Rhea dengan bakatnya yang tersendiri, mummy dan daddy sok nompang senang ajewww yer..




BAHAN-BAHANNYA:
  • 200 gm kacang buncis - dipotong serong
  • 2 biji bawang merah - dihiris
  • 1 biji bawang putih - dihiris
  • 1 batang cili merah - dihiris
  • 1 biji telur masin (saiz besar)
  • 1 s/t serbuk pati ikan bilis
  • Sedikit perasa
  • Sedikit minyak
CARA-CARANYA:
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan hiris hingga layu, kemudian masukkan kacang buncis yang telah dipotong serong tadi, gaul hingga kacang buncis setengah masak, kemudian masukkan serbuk pati ikan bilis, dan perasa, gaul rata.
  • Pecahkan telur masin dan masukkan kedalam mangkuk kecil, pukul sedikit dengan garfu dan masukkan kedalam kuali yang berisi kacang buncis tadi, gaul hancur-hancurkan telur dan biarkan telur dan kacang buncis masak rata, bolehlah ditutup apinya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm tepung roti
  • 1 s/b yis mauripan
  • 50 gm butter - dicairkan
  • 1 s/t garam halus
  • 100 ml susu segar suam
  • 100 ml air suam
  • 1 biji telur - gread A
  • 15 batang sosej ayam atau daging
  • 1 batang carrot - dipotong dadu kecil
  • 1/2 biji capsicum kuning - dipotong dadu kecil
  • 1/2 biji capsicum merah - dipotong dadu kecil
  • Sedikit kacang pis (tin)
  • Sedikit jagung biji (tin)
  • 1 biji kuning telur - dipukul sedikit (untuk menyapu)
CARA-CARANYA:
  • Masukkan kesemua bahan kedalam BM (bread maker) tekan dough dan on.
  • Jika tiada MB boleh uli dengan tangan iaitu campurkan tepung, yis, garam dan gula kedalam mangkuk besar, buatkan lubang ditengahnya dan tuangkan butter yang telah dicairkan terlebih dahulu tadi bersama susu segar suam dan telur, gaul rata sambil menguli dan tuangkan air suam sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan licin.
  • Bulatkan doh dan letakkan kedalam mangkuk yang telah digriskan dengan sedikit minyak masak, tutup permukaan mangkuk tadi dengan cling film.
  • Perapkan ditempat yang suam sehingga doh naik 2x ganda.
  • Potong doh kepada beberapa bahagian dan canaikan, potong menggunakan pisau yang tajam menjadi bentuk empat segi memanjang sepanjang ukuran sosej dan letakkan sosej, gulung sosej dan potong bulat tanpa putus pada 8-10 potongan, twistkan adunan berisi sosej tadi kekiri dan kekanan (menjadi seperti didalam gambar diatas).
  • Letakkan diatas dulang pembakar yang telah digriskan dengan sedikit minyak, bila siap, tutup dulang pembakar yang berisi bun tadi dengan cling film sehingga bun naik sekali ganda, kemudian taburkan dengan carrot, jagung biji, kacang pis, capsicum merah dan capsicum kuning diatas permukaan bun tadi.
  • Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 12 minit.
  • Bila siap, keluarkan bundaripada oven dan sapukan permukaannya dengan kuning telur, kemudian bakar semula selama 5 minit.
  • Keluarkan daripada oven dan sejukkan seketika bun, paipkan permukaan bun dengan sedikit mayonis dan cili sos, bolehlah dihidangkan.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm tepung roti
  • 1 s/b yis mauripan
  • 50 gm butter - dicairkan
  • 1 s/t garam halus
  • 100 ml susu segar suam
  • 100 ml air suam
  • 1 biji telur - gread A
  • Sosej secukupnya
  • 1 biji kuning telur - dipukul sedikit (untuk menyapu)
CARA-CARANYA:
  • Masukkan kesemua bahan kedalam BM (bread maker) tekan dough dan on.
  • Jika tiada MB boleh uli dengan tangan iaitu campurkan tepung, yis, garam dan gula kedalam mangkuk besar, buatkan lubang ditengahnya dan tuangkan butter yang telah dicairkan terlebih dahulu tadi bersama susu segar suam dan telur, gaul rata sambil menguli dan tuangkan air suam sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan licin.
  • Bulatkan doh dan letakkan kedalam mangkuk yang telah digriskan dengan sedikit minyak masak, tutup permukaan mangkuk tadi dengan cling film.
  • Perapkan ditempat yang suam sehingga doh naik 2x ganda.
  • Potong doh kepada beberapa bahagian dan bentukkan bulat kecil, bila siap ambil sebiji doh kecil tadi dan canai nipis, potong dengan pisau yang tajam pada bentuk segiempat, kemudian letakkan sosej dibahagian bawah adunan lebar dan gulungkan sosej hingga kebahagian kecil (seperti dalam gambar diatas), susunkan diatas dulang pembakar yang telah digriskan dengan sedikit minyak, buat sehingga habis dan tutupkan bun dengan cling film sehingga bun naik sekali ganda.
  • Bakar dalam oven selama 8 minit.
  • Keluarkan daripada oven dan sapukan permukaan bun dengan kuning telur, kemudian bakar semula selama 5 minit atau hingga keperangan.
  • Bila masak, sapukan bun dengan sedikit butter dipermukaan bun tadi.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 500 gm tepung roti
  • 1 s/b yis mauripan
  • 50 gm butter - dicairkan
  • 1 s/t garam halus
  • 100 ml susu segar suam
  • 100 ml air suam
  • 1 biji telur - gread A
  • Serunding secukupnya - sebagai intinya
  • 1 biji kuning telur - dipukul sedikit (untuk menyapu)
CARA-CARANYA:
  • Masukkan kesemua bahan kedalam BM (bread maker) tekan dough dan on.
  • Jika tiada MB boleh uli dengan tangan iaitu campurkan tepung, yis, garam dan gula kedalam mangkuk besar, buatkan lubang ditengahnya dan tuangkan butter yang telah dicairkan terlebih dahulu tadi bersama susu segar suam dan telur, gaul rata sambil menguli dan tuangkan air suam sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan licin.
  • Bulatkan doh dan letakkan kedalam mangkuk yang telah digriskan dengan sedikit minyak masak, tutup permukaan mangkuk tadi dengan cling film.
  • Perapkan ditempat yang suam sehingga doh naik 2x ganda.
  • Potong doh kepada beberapa bahagian dan bentukkan bulat kecil, bila siap ambil sebiji doh kecil tadi dan leperkan, isikan inti serunding dan tutup semula doh menjadi bentuk bun, susun diatas dulang pembakar yang telah digriskan dengan sedikit minyak, dan tutup dengan cling film, biarkan bun naik sekali ganda.
  • Bakar dalam oven selama 10 minit pada suhu 180c dan bila selesai 10 minit tadi, keluarkan bun dan sapukan dengan kuning telur diatas permukaan bun, kemudian bakar semula selama 5 minit.
  • Selepas selesai membakar, keluarkan bun dari oven dan sapukan permukaan bun dengan sedikit butter dan bolehlah dihidangkan.
  • BAHAN UNTUK INTINYA:
  • 2 kg daging batang pinang @ topside (direbus hingga empuk dan disiat-siat)
  • 400g cili giling *
  • 2 biji bawang besar *
  • 5 biji bawang putih *
  • 4 cm lengkuas *
  • 3 cm halia *
  • 4-5 batang serai *
  • 150 gm ketumbar (disangai tanpa minyak) *
  • 50 gm jintan manis (disangai tanpa minyak) *
  • 250 gm gula merah
  • 1 biji kelapa (diambil santan yang pekat)
  • 50 gm kerisik
  • Sedikit air asam jawa
CARA-CARANYA:

  • Blend bahan yg bertanda (*)
  • Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan blend, kemudian masukkan gula merah dan kerisik, gaul sebati, masukkan pula air asam jawa dan santan pekat, tumis sampai pecah minyak dan betul-betul garing barulah masukkan daging yang telah disiat-siat tadi, kacau rata dan tutup apinya, anginkan seketika... Kemudian buka apinya semula tapi gunakan api yang kecil, masukkan sedikit air dan kacau hingga betul-betul garing dan kering, bolehlah ditutup apinya, sejukkan dan barulah disimpan.



BAHAN-BAHANNYA:
  • 5 pot beras - dibersihkan dan toskan
  • 2 biji kelapa - ambil santan pekatnya
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 3 biji bawang merah - dihiris
  • 1 s/t alba
  • Sedikit garam
CARA-CARANYA:
  • Didihkan air diperiuk pengukus.
  • Campurkan santan pekat dengan sedikit garam.
  • Kukus beras yang telah dibersihkan tadi didalam periuk pengukus dan kukus hingga beras setengah masak, keluarkan beras dari periuk pengukus dan rendam beras dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang.
  • Setelah itu kukus semula beras hingga masak, keluarkan lagi dari periuk pengukus dan gaulkan nasi dengan santan pekat, biarkan seketika supaya santan meresap didalam nasi tadi.
  • Akhir sekali masukkan daun pandan, bawang merah hiris dan alba kedalam nasi, kukus lagi sehingga nasi masak dan kelihatan berderai.
  • Hidangkan dengan berbagai jenis lauk yang disukai.
  • LAUK NASI LEMAK KUKUS:
  • Sambal tumis
  • Serunding daging
  • Ayam goreng
  • Telur dadar
  • Ikan bilis goreng
  • Keropok udang
  • Kacang tanah goreng
  • Timun
  • (Resepi lauk diatas ada didalam bahagian ''dapur anak mak''
Petang tadi lepas dah penat merayap bawa bebudak ke Muzium dan berpicnic, masa on the way balik sempat singgah umah member aku Lynneisrin yang baru melahirkan baby girl yang cute r sesangat, geramnya tengok baby-baby kecik-kecik cute-cute, alah...tomei r anak ko Lynne!
Aku letakkan gambar baby cute tu dan aku tompang nterprem (dah biasa kan,takkan tak kenal aku, hihi)
Untuk Lynneisrin aku ucapkan TAHNIAH! muahhh!!!
Selamat bangun sesubuh jaga baby k!



Hari ni bawa anak-anak ke Muzium tapi tempat ni bukan Muzium yang selalu kita tengok tu, Muzium ni memang tempat yang dulu kalanya berpenghuni dan harta benda dalam tu memang orang dulu-dulu punyalah, masih terpelihara walaupun dah nampak lama ler sesangat, kawasannya memang besar, ye lah perkampungan orang dulu-dulu memang r besar, dengan ladangnya, kincir airnya, stornya, macam-macam r lagi, dan yang paling best tu siap ada pelakon yang melakonkan bagaimana kehidupan orang dulu-dulu disitu.
Korang layan je lah eh gambar-gambar yang kecik-kecik ni, al maklomlah...aku ni kalau boleh nak bubuh semua gambar yang aku ambil tapi paham cokop! tak termampu...banyak beno! so aku masukkan yang termampu dan yang terpampang ada muka aku! kuikuikui...

Kalau bawa anak-anak gi Muzium ni mesti dorang suka, memang best dan banyak yang boleh dorang belajar bila ketempat cam ni, cuma yang aku tak tahan tu kan, tempat ni ada bau sikit! bau barang lama...so setiap umah kat situ yang aku masuk memang berbau..loya pun ada tapi tahankan je lah...nak nengok punya pasal.


Perkampungan dan ladang dorang...



Ni lah rupa dorang tu, tengok pakaian dan cara dorang memang macam orang dulu-dulu kala, siap ada orang tengah sembelih ayam, tapi cara dorang r kan.
Pas tu nengok persembahan dorang kat perkampungan tu jugak! memang seronot tau!


Barang-barang lama yang dapat aku ambil gambarnya, sebenarnya ada banyak tapi ni je yang dapat aku letakkan untuk tatapan korang..jadi r eh dari takde!


Gambar ni plak ialah selepas balik dari Muzium tu sempat gi picnic jap, memang dah janji nak jumpa dorang kat tasik tu so sampai r kita...
Masa sampai tu kawan-kawan yang lain ada gek yang dah sampai so kitorang pulun dulu r apa yang ada.
Gambar makanan tak sempat nak update dan tepekkan kerana aku dah kepenatan r ni...nak tido dulu, zzzzz...zzz




BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 bungkus roti sandwich
  • 2 tin tuna
  • 4 biji telur - direbus dan kupas kulitnya
  • 3 biji cili hijau - dicincang
  • 1 s/t serbuk lada sulah
  • 1/2 s/t garam halus
  • 4 s/b mayonis
CARA-CARANYA:
  • Masukkan tuna kedalam mangkuk dan hancur-hancurkan dengan garfu, kemudian masukkan pula cili hijau, serbuk lada sulah, garam halus dan mayonis, gaul rata.
  • Potong dadu kecil-kecil telur yang telah direbus tadi terlebih dahulu dan masukkan kedalam campuran tuna tadi, gaul sebati dan letakkan diatas roti sandwich sebagai intinya, kemudian potong kulit roti tadi, buat hingga habis dan bolehlah dihidangkan.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin