Nari aku update gambar ni je lah eh? penat r seharian berjalan, tumit pun dah naik kematu! rasa macam nak baring je dan malas sekali nak buat apa-apa temasuk mengupdate...
Weekend macam ni memang aku biasa merayap! kalau dok kat rumah tu terasa buhsan plak! tapi kalau keluar merayap, penat r pulak! mmm...serba tak kena dibuatnya, kalau kat Mesia ni weekend kalau tak merayap pun boleh lepak-lepak dengan family cz family aku biasanya kalau diorang tak keluar bershopping, diorang akan berkumpul kat rumah mak aku atau rumah kakak aku dan berlonggok berborak-borak, makan-makan, panggang-memanggang dan bergurau senda!
Teringat plak kat abang ipar aku yang memang suka buat lawak! adoh! kalau dia ada memang pecah perut! kijenya menyakat orang je! aku windu kat dia! huwaaa..
Takpe tak lama lagi aku dapat jumpa dia! hihihi abang iparku itu yang memang tak suka nak pakai baju! terbayang plak kat dia yang suka tayang body! kalau kat rumah memang tak pernah nampak dia pakai baju! panas manjang...dah r irenggg dan buncit! muahahaha...
Adoh! dah lari tajuk ni!




Pagi tadi waktu Malaysia, mak mertuaku telah menjalani operation pada matanya iaitu sejenis penyakit yang dikenali sebagai Cataracts (ketarak mata).
Sekarang ni beliau sedang berada dihospital dan harapan aku sekeluarga disini terutama anaknya (Aby) semoga beliau cepat sembuh dan kembali sehat seperti dulu.

C u soon...

Kalau beberapa hari ni asyik-asyik terpampang lirik lagu dan gambar-gambar aku menjadi model tak bergaji untuk lagu-lagu tu, korang layankan je lahhh...
Alah...tak ada apa yang nak di updatekan, jadi aku tepek je lah pilihan lagu-lagu kegemaran aku.
Resepi tu dah tentu-tentunya mesti aku updatekan walaupun resepi yang biasa-biasa je! tak kira asal resepi, mesti aku nak updatekan dalam ini blog!
Cuma catatan dari aku masih belum ada yang terbaru! malas pun ye gek sebab asyik terfikir nak balik Mesia je manjang...kecooolah ini perempuan!

So apa saja lagu yang aku letak kat blog aku ni korang layankan je lah ehhh... (ulang lagi sekali)
Semua lagu-lagu kegemaran aku walaupun ada yang lama dan baru tapi lagu-lagu tu adalah pilihan aku, pada aku best yang teramat sangat, tak tahulah pada korang, kalau buhsan jangan layanzzzlah key...baca entry lain.
Apapun jutaan terima kasih kerana tak jemu-jemu masuk kat dalam blog aku nih! (perasan jap!)
Sayang korang sume!



RINDU TERHENTI

Telahku tinggalkan
Memori Silamku itu
Tidak ku biarkan
Hidupku dibelit pilu

Walaupun duka menampar dada
Walau sepi mencalar hati
Rindu ku terhenti

Ku pinggirkan sayu
Yang merundum kalbuku
Kasih dulu ku biar berlalu

Ku pinggirkan lara
Yang bertaut di jiwa
Ku teruskan hidup tanpa dia

Padam nyala patah tumbuh
Hilangkan berganti
cinta tiba, cinta pergi
Biar di asal ku nanti

Ku lupakan mu jua di sini
Sedang kau pergi menjauhi



Knock You Down

Not again
Oh, this ain’t supposed to happen to me

Keep rockin’ and keep knockin’
Whether you Louboutin it up or Reebok’n
You see the hate that they servin’ on a platter
So what we gonna have, dessert or disaster?

I never thought I’d be in love like this
When I look at you my mind goes on a trip
Then you came in and knocked me on my face
Feels like I’m in a race but I’ve already won first place

I never thought I’d fall for you as hard as I did
You got me thinkin’ ’bout our life, a house and kids, yeah
Every morning I look at you and smile
‘Cause boy, you came around and you knocked me down
Knocked me down

Sometimes love comes around and it knocks you down
Just get back up when it knocks you down, knocks you down
Sometimes love comes around and it knocks you down
Just get back up when it knocks you down, knocks you down

I never thought I’d hear myself say
Y’all go ahead, I think I’m gonna kick it with my girl today
I used to be commander in chief of my pimp ship flyin’ high
‘Til I met this pretty little missile, shot me out the sky

Hate to know I’m crashin’, don’t know how it happened
But I know it feels so damn good
Said if I could go back and make it happen faster
Don’t you know I would baby, if could

Miss independent to the fullest
The load never too much, she helpin’ me pull it
She shot the bullet that ended that life
I swear to you the pimp in me just died tonight, girl

Sometimes love comes around and it knocks you down
Just get back up when it knocks you down, knocks you down
Sometimes love comes around and it knocks you down
Just get back up when it knocks you down, knocks you down

Tell me now can you make it past your Caspers?
So we can finally fly off into NASA
You was always the cheerleader of my dreams
And seemed to only take the head of football teams

And I was the class clown that always kept you laughin’
We were never meant to be baby, we just happened
So please don’t mess up the trick
Hey young world I’m the new Slick Rick

They say I move to quick but we can’t let this moment pass us
Let the hour glass pass right into ashes
Let the wind blow the ash right before my glasses
So I wrote this love letter right before my classes

How could a goddess ask someone that’s only average for advice
OMG you listen to that bitch? Whoa it’s me, baby, this is tragic
‘Cause we had it we was magic, I was flyin’, now I’m crashin’
This is bad, real bad Michael Jackson
Now I’m mad, real mad Joe Jackson
You should leave your boyfriend now, I’ma ask ‘em

Say you gotta take the good, the bad, happy and the sad
But when you bring a better future than I had in the past
‘Cause I don’t wanna make the same mistakes I did
I don’t wanna fall back on my face again

I’ll admit it, I was scared to answer love’s call
And if it hits better make it worth the first when it comes around

Sometimes love comes around and it knocks you down
Just get back up when it knocks you down, knocks you down
Sometimes love comes around and it knocks you down
Just get back up when it knocks you down, knocks you down

Won’t see it comin’ when it happens but when it happens
You’re gonna feel it let me tell you now
See when love comes it knocks you down
Won’t see it comin’ when it happens but when it happens
You’re gonna feel it let me tell you now
See when love comes it knocks you down, yeah


(SUKA TERAMAT PADA LAGU NI, LAYAN...)




BAHAN UNTUK NASI GORENG:
  • Nasi sejuk secukupnya
  • 5 biji bawang merah *
  • 2 biji bawang putih *
  • 2 kiub pati ayam - dihancurkan
  • 1/2 mangkuk kecil kacang pis
  • 4 s/b butter
  • Garam dan perasa
CARA-CARANYA:
  • Hiris nipis bahan yang bertanda *
  • Panaskan butter didalam kuali dan tumiskan bahan hiris hingga naik bau dan layu, masukkan kacang pis, kuib pati ayam yang telah dihancurkan, garam dan sedikit perasa, gaul rata, akhir sekali masukkan nasi sejuk, gaul hingga semua bahan sebati dan rata, bolehlah ditutup apinya dan dihidangkan dengan daging goreng pedas, udang goreng berempah dan sosej.
BAHAN UNTUK UDANG GORENG BEREMPAH:
  • 15 - 20 ekor udang galah - dibersihkan
  • 2 s/b butter - untuk menggoreng udang
  • 2 s/b butter - untuk menumis
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 3 biji bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1 s/t serbuk kunyit
  • 1 s/b serbuk kari daging
  • 1 s/t jintan kasar
  • 1 s/t jintan halus
  • 1 s/t biji sawi
  • Garam dan perasa
CARA-CARANYA:
  • Panaskan butter didalam kuali dan gorengkan udang sehingga separuh masak, angkat dan toskan.
  • Dikuali yang sama, masukkan butter, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, jintan kasar, jintan halus dan biji sawi hingga naik bau dan meletup-letup, kemudian masukkan serbuk kunyit dan serbuk kari daging, masukkan 1/2 cawan air sambil terus digaul hingga hampir garing, kemudian masukkan pula udang, garam dan perasa, gaul rata sehingga udang masak, bolehlah ditutup apinya.
BAHAN UNTUK DAGING GORENG PEDAS:
  • 1/2 kg daging lembu/kambing - direbus hingga empuk
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 2 biji bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 2 biji cili merah - dipotong bulat
  • 2 biji cili hijau - dipotong bulat
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • 1 s/b serbuk cili
  • 4 s/b cili sos
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1/2 cawan air
  • Garam, perasa dan gula
  • Minyak
CARA-CARANYA:
  • Panaskan minyak secukupnya didalam kuali kira-kira 1/2 cawan
  • Hiris daging yang telah direbus terlebih dahulu tadi dan gorengkan daging kedalam kuali sehingga garing, angkat dan toskan.
  • Kurangkan minyak dalam kuali bekas goreng daging tadi, tinggalkan minyaknya kira-kira 3 s/b dan tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, cili merah dan cili hijau hingga layu, kemudian masukkan serbuk cili, air dan air asam jawa, gaul hingga hampir garing, kemudian masukkan pula cili sos, garam, perasa dan gula secukup rasa, gaul hingga kuah mendidih, masukkan tomato dan daging yang telah digoreng tadi sambil digaul rata, biarkan sehingga pekat dan bolehlah ditutup apinya.


BAHAN-BAHANNYA:
  • 15 - 20 ekor udang galah - dibersihkan
  • 2 s/b butter - untuk menggoreng udang
  • 2 s/b butter - untuk menumis
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 3 biji bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1 s/t serbuk kunyit
  • 1 s/b serbuk kari daging
  • 1 s/t jintan kasar
  • 1 s/t jintan halus
  • 1 s/t biji sawi
  • Garam dan perasa
CARA-CARANYA:
  • Panaskan butter didalam kuali dan gorengkan udang sehingga separuh masak, angkat dan toskan.
  • Dikuali yang sama, masukkan butter, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, jintan kasar, jintan halus dan biji sawi hingga naik bau dan meletup-letup, kemudian masukkan serbuk kunyit dan serbuk kari daging, masukkan 1/2 cawan air sambil terus digaul hingga hampir garing, kemudian masukkan pula udang, garam dan perasa, gaul rata sehingga udang masak, bolehlah ditutup apinya.
(Gambar hiasan)


'' HAPPY BIRTHDAY '' buat yang teristimewa iaitu KakCt Delima yang berada di Malaysia, semoga berbahagia disamping suami tercinta dan anak2 yang tersayang.
Doa Sue yang jauh diperantauan buat KakCt Delima moga Tuhan murahkan rezeki buat KakCt, dipanjangkan umur dan selalu dilindungi Tuhan.
Walaupun tak pernah berjumpa dan hanya berjumpa dialam maya tapi KakCt selalu dekat dan selalu diingati.
Semoga Ulang Tahun ini akan membawa seribu kebahagiaan buat KakCt...

Salam sayang dari perantauan...


( Gambar hiasan )


Don't Speak
You and me
We used to be together
Everyday together always
I really feel
That I'm losing my best friend
I can't believe
This could be the end
It looks as though you're letting go
And if it's real
Well I don't want to know

Don't speak
I know just what you're saying
So please stop explaining
Don't tell me cause it hurts
Don't speak
I know what you're thinking
I don't need your reasons
Don't tell me cause it hurts

Our memories
Well, they can be inviting
But some are altogether
Mighty frightening
As we die, both you and I
With my head in my hands
I sit and cry

Don't speak
I know just what you're saying
So please stop explaining
Don't tell me cause it hurts (no, no, no)
Don't speak
I know what you're thinking
I don't need your reasons
Don't tell me cause it hurts

It's all ending
I gotta stop pretending who we are...
You and me I can see us dying...are we?

Don't speak
I know just what you're saying
So please stop explaining
Don't tell me cause it hurts (no, no, no)
Don't speak
I know what you're thinking
I don't need your reasons
Don't tell me cause it hurts
Don't tell me cause it hurts!
I know what you're saying
So please stop explaining

Don't speak,
don't speak,
don't speak,
oh I know what you're thinking
And I don't need your reasons
I know you're good,
I know you're good,
I know you're real good
Oh, la la la la la la La la la la la la
Don't, Don't, uh-huh Hush, hush darlin'
Hush, hush darlin' Hush, hush
don't tell me tell me cause it hurts
Hush, hush darlin' Hush, hush darlin'
Hush, hush don't tell me tell me cause it hurts




"HaPpY BiRtHdaY" buat cucuku Adny Danish yang ke 2 Tahun..
Semoga sentiasa sehat dan cepat besar!
Jangan naughty2 selalu key?
Salam sayang dari Tok Cik, Tok Josh, Rico, Rica dan Rhea yang jauh diperantauan, nanti raya kita jumpa key, nak pazen tak?
Cayang Anish celalu...muahhh...



Hari ni aku menjalankan tugas aku dirumah seperti biasa, penyakit '' M '' tu hilang gek sikit2! biasalah hari Isnin kan...
Biasanya penyakit tu hanya datang hari cuti je macam hari Ahad tu, hehehe...
Tapi kadang penyakit tu datang tak ikut hari gek! tapi tak boleh diikutkan sangat penyakit tu! kalau diikutkan jawabnya kempislah perut Aby yang bermuscle tu! huhuhu...(taknak ngaku laki buncit!) kena bodek sket! dan kurus keringlah anak2 aku macam mummy dia ni! tapi sekarang pun kurus apa walaupun makan banyak budak2 tu, pelik aku! agaknya dalam family banyak sangat baka yang kecik2 kot!
Kita lupakan cita penyakit '' M '' ni lah eh? dah basi r...cita semalam tuuu...
Pasal pulut kuning ni pun takde cerita apa pun just hari ni nak buat kerana hanya memperingatkan diri ni harus bersyukur dengan rezeki dan limpahan yang Tuhan dah berikan, jadinya aku niat bersyukur! tu yang nak buat pulut kuning tu.
Nak buat kenduri plak rasa tak terlarat badan nak masak nanti, maklomlah aku ni kadang nampak je kecik tapi kuat, kadang datang angin terpeleot segala tulang belulang aku sakit2 gek! dah keturunan penyakit tulang, jadi kaum kerabat pun ada yang sangkut dengan penyakit ni, tapi idak ler seteruk mana aku kena cuma kekadang je bila terkena angin2 lintang pukang!
Apapun aku masih lagi bersyukur kerana Tuhan selalu beri kekuatan dan masih panjangkan umur aku, aminnn...



Hari ahad biasanya datang penyakit '' M '' aku ni dan hari ni datang dah penyakit ni, pabila penyakit ni datang biasanya aku akan tak buat apa2 kerja dan hanya mengadap tv, berchatting atau bergayut dengan kaum kerabat aku di Mesia.
Bangun dah r lambat, pas buat bombay toast untuk sarapan dan pk nak masak apa r hari ni dengan penyakit yang dah melanda ni! last2 terfikir masak yang paling senang sekali! aku mula lah merebus nasi impit, pastu baring mengulo kat depan tv sampai r nasi impit masak.
Lepas tu aku buat kuah lontong sambil rebus telur dan masak sambal ikan bilis.
Kejap jew! dah siap dan yang lain2 masih taknak makan lagi so aku melepak lagi sampai r diorang mintak makan.
Dan dah tentu2nya lepas makan kena ada dessert, biasanya aku ghajin nak membuat kuih2 ke dessert2 tah segala macam, tapi bila penyakit ni datang yang termampu dek tangan ni hanyalah potong buah belimbing dan cucuk kat lidi sate, aku masukkan dalam peti sejuk! sapa nak makan! ambik sendirik! huhuhu...
Siapa kata aku ghajin? bila datang penyakit '' M '' aku ni hah! korang tengok betapa '' M '' nya aku sebenarnya! hahaha...


Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin