Terima kasih untuk Inahar Ali kerana kasi Sue kad untuk mother's day dan "Happy mother's day'' juga untuk Inahar Ali.



Bahan-bahannya:

1 bungkus sagu biji (dibasuh dan toskan airnya)
1 biji kelapa parut
1/2 mangkuk gula merah
3 s/b gula pasir
Secubit garam
Daun pisang secukupnya (dilayur)

Cara-caranya:

Ambil sagu biji yang telah ditoskan tadi dan masukkan didalam mangkuk, kemudian taburkan secubit garam dan kelapa parut, gaul rata dan ketepikan.
Didalam mangkuk lain, gula merah dicampur dengan gula pasir.

Cara membuatnya:

Panaskan periuk kukusan.
Daun pisang dipotong memanjang dan dilayur layu.
Ambil daun pisang yang telah dilayur tadi dan buat seperti kon dan ambil sesudu kecil adunan sagu biji tadi dan masukkan didalam kon kemudian ambil sesudu campuran gula merah dan gula pasir, masukkan didalam kon tadi, ambil semula sedudu sagu biji dan masukkan didalam kon untuk menutupi gula tagi, tekan2 sedikit dan lipatkan bahagian atas kon, buat proses yang sama dan susunkan didalam periuk pengukus, kukus selama 15 minit, bila masak biarkan sejuk baru dihidangkan.
Hari ni aku kerumah Kak Rose kerana diundang untuk lunch kat sana, aku sekeluarga gi dengan Lynne n family, sepanjang perjalanan kesana ternampak plak ada kawasan lapang yang sangat cantik, dari jauh nampak kuning je! dan rupa2 nya tu adalah bunga...oleh kerana kawasannya tersangatlah besar so dekat gambar nampak kuning tu sikit je! tapi sebenarnya memang cantik!

Rica, Rhea dan Danish kat umah Kak Rose



Belakang rumah Kak Rose ada garden untuk buat bbq, seronok! dengan cuaca yang elok hari ni, memang sesuai kalau buat bbq.



Semasa makan, Aju yang pakai baju kuning bersama Kak Rose iaitu tuan rumah yang baik hati melayan tetamu dengan ramah mesra, seronok tau Kak Rose ni, sporting orangnya! mesraaa...




Sempat posing eh masa makan, tengok pinggan aku yang dah licin! sedap Kak Rose masak! yang best sekali Kak Rose punya sup tulang tu! marvelous lah Kak Rose! aku siap mintak resepi dari Kak Rose! hehehe...


Hubby Kak Rose sedang memanggang daging...



Aku letakkan beberapa hidangan hari ni, iaitu daging burger yang dibuat sendiri oleh Kak Rose! tebal sekali dagingnya, makan satu dah kenyanggg...



Daging yang telah dimarinate dan sedia untuk dipanggang...yummy!


Potato salad, sedap!


Tossed salad.



Cenderahati dari tuan rumah untuk tetamu.

Untuk kanak-kanak.


Birthday girl, Merahnya makngahhh!!!


Rhea Alicia


Penatlah hari ni nak taip panjang2, so korang tengok je lah gambar yang aku letak ni ehhh!!!


Semasa memotong kek!


Hadiah dari tetamu untuk Rhea.


Semasa buka hadiah.


Birthday girl kepenatan dan terlena...


Game yang dianjurkan oleh En Poji.


Kepit bang! jangan tak kepit!


Seronok menyaksikan budak2 sedang main party game.


Lynne mak yonggg!, Kak Effa yang jambu!, Sherry kenalan yang baru aku kenali, Suefauzi yang selalu happy go lucky dan Jah rakan seangkatan jawa dengan aku, hehehe...


Kawanku yang selalu memberikan semangat dan nasihat disaat aku memerlukan dan orang yang selalu menenangkan perasaan aku disaat aku sedang hangin dan nak gi menembak orang! muahahaha...


Aku bersama Kak Effa yang selalu jambu! orangnya kecik molek je n selalu nampak muda! aku suka! Kak Effa ni sporting giler...sekepala plak tu! best r Kak Effa!

Zana! yang baru balik dari kursus di Norway semalam dan masih lagi kepenatan! tapi terima kasih ye! kerana sudi datang juga ke party kat umah aku ni.


Jah yang datang bersama anak2 dan suaminya menyusul kemudian sepatutnya, tapi tunggu2 tak datang, dia pun tak tahu kenapa? maybe penat kot cz suami dia ni gi tempat lain tadi.


Aku bersama Suefauzi, ni memang tak payah cerita, muka2 yang selalu berada dengan aku kalau aku buat party apa2 pun! bagus diorang ni, memeriahkan suasana dan kalau datang mesti bawa banyak makanan, mmm..mm



Kari daging yang aku masak sendiri...

Chicken parethal dari aku..


Sambal telur burung dari aku..


Kobis goreng dari aku..


Mee putih dari aku..


Pulut kuning dari aku..


Serawa durian pun aku buat juga..



Hah! yang ni memang sedap kuih talam kacang merah, tapi bukan aku yang buat, Lynne yang buat, kawan aku yang memang terror dalam segala jenis kuih talam.


Dessert dari Kak Effa, memang sedap! dan inilah makanan yang habis dulu! yummy!



Dessert dari SueFauzi yang banyak dengan buah nenas, manisss dan lazat!



Tembikai dari tuan rumah, hehehe...walaupun warnanya tak berapa nak merah tapi manis ok!






Hari ni aku ke Fields, salah satu tempat membeli belah kat Dk ni, tapi sebelum tu Aby dok singgah kat kedai daging cz aku suruh Aby gi beli daging, saat aku menunggu tetiba aku terdengar bunyi macam tapak kuda dari belakang, tapi bunyinya banyak! aku pun toleh kebelakang! rupanya ada soja tengah kawat, konon nak ambil gambar diorang tu, selok punya selok dalam beg aku nak ambil camera sekali camera punya tali plak boleh tersangkut dengan h.p punya tali jugak! eee...geram betul! selalu macam gitu tau! selaluuuu!!!
Time2 orang nak cepat, time2 tulah dia nak tersangkut! last2 aku dapat ambil gambar diorang berkawat dari belakang jek! hampehhh betul!

Sesampai je di Fields, anak2 terus je menuju kat tempat mainan! tu je lah kerja budak2 ni kalau berjalan, takde ingat lain! ingat nak main je!!!
Tapi mummy n daddy pun soke jugak masuk tempat mainan ni, hehehe...Elehhh...mummy nak gek! dulu masa kecik2 tak jumpa mainan macam la ni, poyo sey! dah kenapa kemaruk cari mainan, dah nak mengalahkan anak2 plak!


Lepas gi beli mainan untuk anak2 dan juga mummy, daddy, hehehe...menuju plak ke Bilka, kira kalau kat Mesia macam Giant atau Tesco r macam tu, Bilka ni kat dalam Fields tu jugak, satu bangunan!
So adalah barang yang dibelinya ye dak? kalau tak, takkan sampai kesini!
Lepas beli ala kadar, Aby gi bayo n kita semua pun balik umah cz aku nak buat persediaan sikit2 untuk party Rhea, nak kopek2, potong2, kisar mengisar so pagi2 bangun tinggal melangsaikan tugas je! idak ler kelam kabut dibuatnya!
Kalau korang nak tengok party Rhea, tungguuu!!! nanti kalau tak penat aku tepek gambo party tu eh! tapi kalau penat, esok je lah aku update!!!
Tungguuuu!!!!



Bahan-bahannya:
Untuk memerap daging:
4-6 keping daging kambing bahagian peha (dipotong nipis) *
6 s/b sos worcestershire (Lea & Perrins) *
2 s/b kicap pekat manis *
2 s/b kicap cair *
1 s/t garam *
Bahan sosnya:
3 biji bawang putih (dicincang)
6-8 s/b sos worcesrershire (Lea & Perrins)
4 s/b kicap cair
4 s/b sos cili
2 s/b sos tomato
1 s/b tepung jagung + 1/2 cawan air
Garam dan gula
Sedikit minyak
Cara-caranya:
Campurkan bahan memerap daging bersama dengan daging kambing yang telah dipotong nipis tadi, gaul sebati dan perapkan selama 1-2 jam.
Panaskan sedikit minyak didalam kuali non stick, gorengkan daging kambing yang telah diperap tadi hingga daging masak dan hampir garing.
Cara membuat sosnya:
Panaskan sedikit minyak didalam periuk kecil, tumiskan bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan kicap worcestershire, kicap cair, sos cili, sos tomato, sedikit garam dan gula, gaul rata dan biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan bancuhan air tepung jagung, gaul hingga sos menjadi pekat, bolehlah ditutup apinya.
Cara menyediakan:
Ambil daging kambing yang telah masak tadi dan letakkan dipinggan, kemudian tuangkan sos diatas daging, hidangkan bersama kentang goreng dan sayur-sayuran yang disukai, sedia untuk dihidang.

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin