Bahan-bahannya:
Scallop
2 s/b kicap manis
3 s/b oyster sos
1 s/b cili sos
1/2 s/t serbuk lada hitam
1 s/b minyak zaitun (olive oil)
1 s/t gula
1 s/b jus lemon
secubit garam
Cara-caranya:
Sapukan olive oil didulang pembakar kemudian letakkan scallop dan sayur-sayuran yang disukai jika mahu diatas dulang pembakar dan masukkan didalam oven, bakar scallop tadi pada suhu 200c selama 20 minit.
Cara membuat sosnya:
Panaskan sedikit olive oil didalam periuk kecil, masukkan kicap manis, oyster sos, cili sos, serbuk lada hitam, gula, jus lemon dan secubit garam, biarkan menggelegak dan sos menjadi pekat, bolehlah ditutup apinya.
Cara menyediakan:
Ambil scallop dan sayur sayuran yang telah dibakar tadi dan susunkan diatas pinggan, kemudian tuangkan bahan sos yang telah dimasak tadi, sedia untuk dihidang.
Hari ni hari mengemas rumah, setelah selesai semua kerja aku pun dok buat kerja aku yang terbengkalai iaitu mengubah dan buat kraftangan yang masih lagi didalam separuh siap! benda2 macam tu kena buat dengan penuh kesabaran dan teliti untuk dapatkan hasil yang cantik dan memuaskan, nanti dah siap aku tunjukkan eh! hobi baru aku di Dk ni yang memenatkan tengkuk aku!
Gambar kat atas tu takde kena mengena dengan aku, saja nak tunjuk anak dara aku yang pemalazzzz...

Bujang ni pulak tah apa anginnya hari ni taknak plak main game ke atau pasang lego tu? napa tah nak mengadap buku plak! time suruh mengadap buku kadang mengeluh! tapi bila kasi main2, tak nak plak! angin satu badanlah budak ni!

Yang daddynya plak kalau ada je masa sikit mesti dok mengecat, memasang, tah apa2 lagi tah dengan keretanya yang keberapa tah tu aku pun tak tahu, kadang aku tengok kereta dia tu kaler merah, kadang kaler hitam, kadang tinggal rangka je! berkotak-kotak dah kereta dia sampai kat Dk ni, siapnya tak jugak!
Ni katanya tengah tunggu cat dengan gam lagi belum sampai, yang ada ni dah nak habis! pelik jugak! siapnya tak jugak tapi bahan dah nak habis! apa diminum ke cat dan gam tu! hehehe...



Bunga-bunga yang aku petik didepan dan belakang rumah aku, memang banyak sekarang ni bunga-bunga sedang tumbuh mengembang, cantik!

Bunga kuning ni memang tengah banyak tumbuh kat Dk ni, merata tempat pun ada, cantiknya bila bumi ni dipenuhi dengan bunga!
Ahhh... romantisnya...




Bahan-bahannya:

250 gm keledek - direbus lembut dan dilecek
230 gm tepung gandum
280 gm gula pasir
650 ml santan pekat
4 biji telur
1 s/t garam
1 s/b minyak sapi
Sedikit pewarna kuning (optional)

Cara-caranya:

Masukkan keledek yang telah dilecek didalam bekas, kemudian masukkan bahan yang lain seperti santan, garam, minyak sapi, telur, gula, tepung, dan sedikit pewarna kuning, gaul sebatikan semua bahan hingga menjadi adunan dan tuangkan didalam loyang yang telah digris terlebih dahulu dengan majerin, kemudian masukkan didalam oven dan bakar pada suhu 200c selama 45 minit.
Sejukkan barulah dipotong dan dihidangkan.

Bahan-bahannya:
4 keping tauhu (dipotong dadu)
1 batang lobak merah/carrot (dipotong bulat)
5-6 batang putik jagung (dipotong bulat)
3 biji bawang merah *
2 biji bawang putih *
1 s/b serbuk pati ikan bilis (maggi)
1/2 s/t serbuk lada sulah
Sedikit hirisan daun sup
Sedikit bawang goreng
Garam dan perasa
Sedikit minyak
Cara-caranya:
Tumbuk bahan yang bertanda *
Panaskan sedikit minyak didalam periuk, tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau, kemudian masukkan air secukupnya, biarkan mendidih, masukkan lobak merah, serbuk pati ikan bilis, garam dan perasa, gaul seketika, masukkan pula putik jagung dan tauhu, biarkan sehingga sayur masak, akhir sekali taburkan daun sup dan bawang goreng, biarkan 1 minit dan bolehlah ditutup apinya.

Bahan-bahannya:
4-6 sanggul wantan mee (dicelur dengan air panas dan toskan)
1/2 ekor ayam (direbus dan disiat-siat isinya, simpan air rebusannya)
1 ikat sawi (dipotong dan dicelur)
2 tangkai dain bawang (dihiris halus)
Sedikit minyak bijan
Bahan sup:
2 inci halia (dititik)
1 biji bawang putih (dititik)
10-12 biji fish ball
1 ketul kiub ayam
1/2 s/t serbuk lada sulah
800 ml air rebusan ayam
Garam dan perasa
Cara membuat supnya:
Tumis halia bersama bawang putih didalam periuk hingga naik bau, masukkan air rebusan ayam dan kiub ayam, biarkan mendidih masukkan pula lada sulah, garam, perasa dan fish ball, biarkan seketika dan bolehlah ditutup apinya.
Cara menyediakan wantan mee:
Masukkan wantan mee yang telah dicelur tadi kedalam mangkuk, tuangkan sedikit minyak bijan diatas wantan mee kemudian letakkan isi ayam yang telah disiat-siat dan sawi, hidangkan bersama sup yang telah ditabur dengan daun bawang. Jika mahu lebih sedap bancuhkan (2 s/b kicap pekat + 1 s/b kicap cair) dan tuangkan diatas wantan mee.
Hidangkan bersama hirisan cili padi + 2 s/b kicap cair (jika mahu pedas)
Sedia untuk dihidang.
Bagaimanakah hati anak seperti aku disaat mak ku terlantar sakit jauh beribu batu dengan ku?
Adakah aku akan tenteram disaat mak ku sedang dilanda kesakitan?
Bagaimanakah harus aku hadapi perasaan seperti ini?
Sampai terbawa kemimpi!
Ahhh...aku tidak sanggup tanggung perasaan seperti ini! jauh! terlalu jauh!
Hanya suaranya yang dapat aku dengar walau aku cuba bayangkan keadaannya saat ini tapi tidak sama! mak tetap jauh!
Jauh dengan aku! jauh dari aku!
Mak! aku rindu!




Bahan-bahannya:

180 gm tepung beras
1000 ml santan pekat
150 gm gula pasir
2 helai daun pandan (disimpul)
Pisang nipah (dibuang kulit dan dibelah 2 memanjang)
Daun pisang secukupnya (dilayur terlebih dahulu)
Secubit garam

Cara-caranya:

Satukan tepung beras, santan, gula, garam dan daun pandan didalam periuk, letakkan diatas api yang sederhana sambil digaul hingga adunan pekat dan masak.
Cedokkan sedikit adunan diatas daun pisang yang telah dilayur, kemudian letakkan sekeping hirisan pisang dan tekankan, tutup pisang dengan sedikit lagi adunan, lipat daun pisang seperti melipat kuih belebat, buat sehingga habis dan susunkan didalam periuk pengukus, kukus selama 30 minit, angkat dan bolehlah dihidang.

Bahan-bahannya:
2-3 ikat kangkung (dipotong-potong)
5 biji bawang merah *
2 biji bawang putih *
2 biji cili merah *
5 biji cili padi *
Sedikit belacan *
Garam dan perasa
Sedikit minyak
Cara-caranya:
Tumbuk bahan yang bertanda *
Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan tumbuk hingga garing, masukkan sedikit garam dan perasa, gaul rata kemudian masukkan kangkung, gaul lagi sehingga kangkung layu dan bolehlah ditutup apinya.
Pisang nipah ni susah nak jumpa kat Dk ni, kadang2 je ada, tu pun yang frozen!
Macam manapun rasanya tetap sama je! oklah daripada takde langsung kan!
Kalau kat Mesia tu orang memang tak hairan pun dengan pisang nipah ni, melambak-lambak ada jual! tapi ni kat Dk babe! kalau ada pun memang tak banyak! macam manapun aku memang suka dengan pisang nipah ni, macam2 kuih boleh buat dengan pisang ni! goreng pon sodap!!!

Jumpa juga akhirnya wantan mee kat Dk ni, alah! kalau rajin cari memang boleh jumpa punya cuma rajin dengan tak rajin je nak meredah semua kedai untuk korek2 apa yang ada kat dalam kedai tu atau selamba badak je r tanya! mesti diorang bg tahu punya! orang nak meniaga kan! mestilah akan layan kita punya!
Wah! best rrr boleh makan wantan mee.
Dan yang pentingnya mesti check logo halal tu! hah! tu yang penting!
Duduk kat negara omputeh ni memang macam ni, semua barang pun kena check dulu, takkan selamba badak je bedal apa makanan pun...
Lagipun dulu aku pernah terkena dengan orang ni, mentang-mentanglah aku kahwin dengan orang bukan melayu, ingat aku bedal semua jenis makanan tanpa check dulu sama ada halal atau tak, siap2 suruh orang check stock makanan aku sama ada halal atau tak! tak ke dashyat tu!
Susahkan kalau manusia ni dah terlebih pandai!
Sabo je lah labu!!!

Nak tahu tak? aku ni ada jiran yang tersangatlah pemurahnya, dia sepasang suami isteri yang dah tua lah, duduk kat depan umah aku, dia memang takde cucu dan diorang tu suka sesangat kat anak2 aku, tiap minggu dia akan datang umah aku untuk kasi anak2 aku jajan2 macam gula2 dan coklat, bayangkan stok gula2 dan coklat sentiasa banyak kat umah aku tu! manalah taknya anak2 aku asyik gi jumpa dentist jer... hehehe... macam manapun jiran aku tu memang baik orangnya dan yang bestnya dia akan kasi aku bunga2 lebih2 lagi kalau musim bunga! lagilah selalu dia akan kasi, ahhh romantisnya! seronoklah kalau ada seorang tua yang selalu kasi bunga kat aku, terubat rasa rindu pada mak yang jauh kat Mesia tu!


Prasath (Adik Aby) & Rachael (isteri Prasath) bersama Rico dan Rica.
A very Happy Easter to both of you from all of us here in Denmark... wish we could be there.


Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin