Saat adik iparku (Giri) meratapi gambar mendiang suaminya yang telah meninggalkan dunia ini, aku sempat mengambil gambarnya, memang terasa sedih dan aku turut merasakan kesedihan itu, mana taknya saat suaminya dulu tengah sakit tenat, aku dan Aby orang yang terakhir melihat saat nazaknya, masih terbayang-bayang lagi bagaimana wajah dan keadaannya saat itu, memang sedih sangat cz mendiang memang baik dengan semua orang termasuk dengan aku, orangnya suka berlawak dan kelakar, kini masa berlalu terlalu pantas, hampir setahun masa dah berlalu, walau bagaimana pun mendiang sentiasa didalam ingatan kami sekeluarga, walaupun bukan sama agama tapi aku doakan semoga mendiang ditempatkan ditempat yang baik2 dan semuanya adalah urusan Tuhan yang maha kuasa.


Oleh kerana hari ni mertua aku puasa, maksutnya hari ni diorang vegetarian so diorang masak vegetarian food jelah...tapi walaupun hanya masak vege tapi pada aku cukup menyelerakan lebih2 lagi mak mertua aku yang masak, sedap wooo....

Makan time! saat yang dinanti-nantikan telah pun tiba dan aku dengan pelahapnya makan tak ingat dunia!
Yang kat dalam gambar tu, berbaju hitam ialah adik ipar kesayanganku (Giri), yang sebelahnya ialah mak mertua aku dan yang pakai baju putih tu bapa mertua aku.


Seronok tau makan macam ni! saat2 macam ni yang selalu aku rindukan kalau di DK.



Rico, Rica dan Rhea bersama cousin diorang, masa untuk tidooo...






Aku checked out daripada hotel dalam pukul 3 petang.
Semasa menunggu daddy ambil kereta dan lepas ni terus ke Klang...





Sarapan pagi aku dihotel Holiday Villa ni ialah seperti gambar dibawah tu, cuma gambar nasi lemak yang aku order untuk abang Rico tak sempat nak diambil gambarnya kerana dah dibedal terlebih dahulu oleh abang Rico, kalau nak tahu yang tu makanan untuk aku dengan anak2 je cz Aby ada kerja sikit nak buat so dia makan kat luar r...
Aku malas nak turun makan kat bawah so aku order melalui room service je...

BAHAN-BAHANNYA:
10 biji dumplings segera (berinti udang)
6 cawan stok ayam
1/2 s/t lada sulah
2 helai daun bawang - dihiris
Garam dan perasa
CARA-CARANYA:
Panaskan stok ayam didalam periuk sehingga mendidih, masukkan lada sulah, garam dan perasa secukup rasa kemudian masukkan dumpling, biarkan sehingga dumpling masak dan akhir sekali taburkan daun bawang, biarkan seketika dan tutup apinya.


Bahan-bahannya:

Nasi putih (yang telah sejuk)

1/2 biji bawang besar (dicincang)

1 biji bawang putih (dicincang)

5 biji cili padi (dititik)

2 biji telur (dipukul sedikit)

Sedikit udang kering

Sedikit serbuk belacan

Garam dan perasa

Cara-caranya:

Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang dicincang dan udang kering hingga garing, masukkan pula cili padi gaul seketika kemudian masukkan garam dan perasa, biarkan garam hancur baru masukkan nasi putih, gaul sebatikan rencah dengan nasi kemudian taburkan sedikit serbuk belacan, gaul lagi dan buat lubang ditengah-tengah nasi, masukkan telur yang telah dipukul, kemudian gaul sebatikan dengan nasi, biarkan seketika dan bolehlah ditutup apinya.


Bahan sate:
Daging (dipotong manjang)
15 biji bawang merah *
2 biji bawang besar *
5 biji bawang putih *
3 inci halia *
5 batang serai *
1 s/b lada hitam (ditumbuk halus)
1 s/b serbuk kunyit
1/2 kg gula
1 cawan minyak masak
Garam dan perasa
Lidi penyucuk secukupnya
1 batang serai (diketuk dan gunakan sebagai bahan merenjis)


Cara-caranya:
Kisar bahan yang bertanda *
Potong daging nipis dan memanjang, basuh dan toskan airnya.Semua bahan kisar dicampurkan dan digaulkan dengan daging yang telah dipotong tadi,masukkan juga minyak masak, gula, serbuk kunyit, lada hitam, garam dan perasa, gaul sebatikan dan perap beberapa jam.Selepas itu bolehlah dicucuk dan buatlah sehingga habis, lebihan rempah dicampur sedikit dengan minyak untuk merenjis semasa membakar nanti.Panaskan grill pembakar, susun satay bolahlah dibakar sambil sekali sekala renjiskan sedikit minyak yang telah dicampur dengan rempah tadi, bakar hingga garing dan bolehlah dihidang bersama nasi goreng kampung tadi.

Handsome tak mamat ni? dia ni kawan MFJ (Aby) dan untuk anak2 saudaraku yang masih solo tu kalau nak berkenalan, boleh hubungi MFJ untuk keterangan lanjut.
Mamat ni memang handsome tapi aku tak tahu kenapa asal ambil gambar dia je nampak biasa2 jer...tapi walau bagaimana pun gambar ni untuk tatapan anak2 saudaraku sahaja yer...
Mati aku kena saman dengan dak SHAKIB ni suka2 tepek gambar dia kat blog aku ni tanpa pengetahuan dia...hehehe...

nak makan western food untuk makan malam so Aby bawa kitaorang kerestoran yang menghidangkan western food dan sempatlah aku ambil gambar didalam restoran tu!

Piring hitam lama yang tersusun rapi didinding


Dan juga tah apa2 lah yang diorang letak kat dinding tu aku pun tak pasti tapi pemandangan dalam restoran tu kira cantiklah pada pandangan mata aku.
Dan gambar2 makanan yang kat bawah tu adalah makanan yang aku dan Aby order untuk di bedal anak beranakkk...




Minuman untuk Daddy, Mummy, Rico dan Rica


Bahan-bahannya:
1/2 mangkuk daging cincang
4 biji kentang (dibuang kulit dan dipotong memanjang)
1/2 s/t lada hitam
Sedikit garam
Roti burger secukupnya
Sedikit majerin
Minyak
Cara-caranya:
Panaskan minyak didalam kuali, gorengkan kentang yang telah dipotong-potong sehingga garing, angkat dan toskan minyaknya.
Ambil daging cincang dan letakkan didalam mangkuk, letakkan lada hitam dan sedikit garam, kepal2kan menjadi doh bulat kecil2 dan gorengkan diatas kuali non-stick dengan sedikit minyak, gorengkan sehingga daging masak dan angkat.
Roti burger dibelah 2 dan sapukan dengan sedikit majerin kemudian letakkan dikuali non-stick tanpa minyak, biarkan sehingga permukaan roti yang telah disapu majerin tadi garing, angkat dan ketepikan, buat sehingga roti habis.
Cara-caranya, ambil roti yang telah dibakar tadi kemudian letakkan daging dan tutup permukaan daging dengan bahagian roti diatas, kemudian letakkan burger tadi didalam pinggan dan hidangkan bersama kentang goreng dan lain-lain yang anda sukai.

Bahan-bahannya:
5 potongan kambing (bahagian tulang serangka)
3 biji bawang putih (dicincang)
3 s/b kicap cair
4 s/b sos worcestershire (Lea & Perrins)
1 s/t lada hitam (dikisar)
Sedikit perasa dan gula
Cara-caranya:
Perapkan daging tadi dengan kesemua bahan selama 2 jam kemudian susun daging diatas dulang pembakar yang telah digriskan terlebih dahulu, bakar daging didalam oven pada suhu 200c selama 20 minit atau sehingga daging masak.
Bila daging masak, susunkan didalam pinggan dan hidangkan bersama kentang putar, sayur-sayuran dan cili sos jika mahu.

Bahan-bahannya:
Beberapa potongan daging lembu (bahagian rusuk bersama daging sekali)
2 s/t garam
2 s/t lada hitam (dikisar)
2 biji bawang putih (dicincang halus)
4 s/b cili sos
3 s/b tomato sos
3 s/b sos bbq
1 s/b rempah kari daging
1 s/t serbuk cili
1/2 s/t lada sulah
Sedikit garam, perasa dan gula
Cara-caranya:
Perapkan daging tulang rusuk tadi dengan sedikit garam dan lada hitam selama 1/2 jam kemudian susunkan didalam dulang pembakar yang telah digris dengan sedikit minyak, bakar didalam oven pada suhu 200c selama 25-30 minit atau sehingga daging masak.
Untuk buat sosnya:
Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bawang putih yang telah dicincang sehingga naik bau kemudian masukkan serbuk kari, serbuk cili, lada sulah, sos cili, sos tomato dan sos bbq, gaul sehingga sos pekat dan akhir sekali masukkan sedikit garam, perasa dan gula secukupnya, gaul rata dan biarkan sehingga kesemua bahan sebati, bolehlah ditutup apinya.
Tuangkan sos diatas daging yang telah dibakar didalam oven terlebih dahulu, hidangkan juga bersama kentang goreng jika mahu, sedia untuk dihidang.
Kalau dah ke Subang Parade tu memang tak sah kalau tak masuk Toy's r us, nilah tempat yang dulu semasa aku dok S'gor aku selalu pergi setiap minggu dengan anak2, bila masuk kat tempat ni terasa rindu dan teringat waktu dolu2, arr...sedih pun ada, tapi takpelah...masa sekarang berlalu cepat so aku akan balik ke Mesia juga dan akan menikmati hidup diMesia seperti dolu!

Abang Rico nak jadi Star Wars...


Abang Rico rambang mata tak tahu nak cari mainan apa kerana terlalu banyak pilihan mainan yang dia nak pilih n daddy hanya suruh pilih seorang 2 sahaja! hehehe...padan muka!
Tapi kalau seorang 2 pun kalau 1 dah harga beratus, berpeluh jugak daddy nak bayo! hehehe...
Padan juga muka daddy!
Daddy yang terpaksa melayan karenah dak Rhea ni cz budak ni tak tahu nak pilih apa cz dia pun rambang mata, habis semua mainan dicapainya!

Aku selitkan gambar Rico & Rica tengah tido setelah kepenatan tadi gi toy's r us beli mainan, sampai hotel tak sempat nak main semua terbongkang tidooo!

Aby sempat godeh2 laptop aku sebelum keluar lagi untuk jumpa kawan2 lamanya yang berada disini, ada date r mamat ni, tapi aku tak kesah cz Aby ni memang jarang nak merayap malam2 so ada peluang macam ni memang aku suruh dia gi!
Takdelah orang cakap Aby ni anti sosial sangat kannnn!!!

Semasa on the way ke Hotel Holiday Villa, Subang aku singgah makan di h'way melaka dan yang menarik perhatianku ialah dapat melihat gantungan belacan2 yang banyak, mmm...menyelerakan sekali u .....bestnya tapi aku tak beli cz nak ke hotel kalau beli belacan habis satu hotel bau belacan nanti, hehehe... maybe hari ahad on the way balik Jb baru aku borong belacan dan apa je yang ada kat gerai macam ni!

Belacan, cencalok, petis dan lain2 adalah barang yang aku nak beli apabila balik ke Jb ahad nanti untuk keluarga aku.


Hari ni aku sekeluarga ke S'gor, sepanjang perjalanan kesana aku berhenti dibeberapa hentian untuk, makannn...itu yang penting! gambar kat atas tu diambil semasa lepas makan dihentian melaka.
Dah sampai dihotel dan menunggu masa untuk check in...
Rica dan Rhea

Rica dan Rhea
Aku lah siapa lagi!

Diatas katil yang besar lagi selesa.


Biliknya memang besar kerana Aby ambil bilik macam ni supaya anak2 selesa bermain, dah banyak sangat bergambar sampai terlupa nak ambil budak2 punya katil, tapi nanti aku ambil n masukkan juga!


Dihall bersama anak2


Rico dan Rica

Mesti ada dapur, manalah tahu malam2 kalau kebuluran blh masak magee! hehehe...

Dapur yang selesa walaupun sedikit kecil.


Punyalah besar gobok ni sampai budak2 pun boleh dok kat dalam tu, dah macam satu bilik! hah! sapa merajuk boleh tido dalam gobok ni! hihihiii....


Bilik air pun besar juga, kiranya Aby yang berbadan besar tu rasa selesalah...


Lagi gambar dalam bilik air.


Pemandangan ni aku ambil di tingkap bilik aku dalam hotel ni, memang pemandangan yang cantik, tasik yang tenang dan damai, rasa ngantuklah pulak tengok pemandangan macam ni!


Aku memang suka tengok botol2 syampoo dari hotel2, dan aku memang dah banyak sangat simpan botol2 macam ni dari serata dunia punya hotel, tapi selalunya yang dari oversea tu Aby yang dapatkan bwa balik untuk aku!
Kalau nak tahu botol2 macam ni dah 1 gobok besar penuh aku simpan, nak buat apa pun tak tahu, buat koleksi jelah...


Yang tak bestnya budak2 merungut kerana kurang jajan dalam esbok ni.
Tapi daddy diorang cakap makan je apa yang ada nanti keluar beli lagi boleh letak kat dalam esbok tu!

Tadi petang aku keluar jap gi salun untuk cuci rambut dan buat treatment, yelah...dah bikin rambut ni kenalah rajin buat treatment memandangkan banyak bahan chemical yang telah digunakan kat rambut aku so penjagaan kenalah rapi sementara aku berada di Mesia ni, aku tak akan lepaskan peluang yang ada untuk bikin apa yang boleh cz kat DK tu kalau nak buat apa2 pun kena pk 2-3 kali cz mahal sangat tapi kalau dah terdesak kat sana tu aku buat jer...
Lepas siap kat salun tu perut rasa lapo plak n hari pun dah gelap, pk kan lauk kat umah masak ketam, udang n ikan merah msk sup naik jemu plak n aku ajak Aby makan kat luar jelah...
Pilihan makanan aku malam ni ialah Fried oyster with egg n Carrot cake, ni adalah makanan harus aku makan apabila balik ke Mesia dan makanan yang selalu aku makan kalau dah tak tahu apa nak makan cz senang nak cari, dekat umah mak!!
Lepas makan aku terus balik n lepak2 dengan Aby tengok tv walaupun kain baju masih belum packing lagi untuk dibawa ke S'gor umah mertua aku.
Ye!Ye! nak gi S'gor, tak sabo nak jumpa mak, bapak mertua dan adik ipar kesayanganku (Giri) dan anak2nya.



BAHAN UTAMA:
5 s/b minyak masak
2 s/b bawang putih yang telah dicincang
20g parutan lobak putih

BAHAN DOH:
350g tepung beras
25g tepung ubi
500 ml air

BAHAN PERASA:
600 ml air
1 s/b gula
1/2 s/b garam
1 s/b serbuk lada sulah

BAHAN SAMBAL:
20 tangkai cili kering *
3 biji bawang besar *
2 s/b ikan bilis *
2 s/b udang kering * (dikisar halus)
Garam dan gula

BAHAN-BAHAN LAIN:
2-3 biji telur ayam
1 s/b bawang putih yang telah dicincang
Sedikit kicap manis
Sedikit sos manis
Sedikit tauge
Sedikit hirisan daun bawang

UNTUK MEMBUAT DOHNYA:
(Guna bahan utama) panaskan minyak didalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan parutan lobak putih, gaul seketika tambah perasa dan kacau, (gunakan bahan doh) bancuh bahan doh dan masukkan didalam kuali tadi sambil dikacau hingga pekat, kemudian tuangkan didalam loyang yang telah digris dengan mentega terlebih dahulu, ratakan dan kukus didalam kukusan selama 30 minit atau hingga masak, bila betul2 sejuk barulah dipotong dadu kecil2.

UNTUK MEMBUAT SAMBALNYA:
Kisar bahan sambal yang bertanda *
Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan kisar tadi hingga garing, letakkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa, masak hingga pekat, angkat dan sejukkan.

CARA MENYEDIAKAN:
Panaskan minyak didalam kuali, tumis 1/2 s/b bawang putih hingga wangi, kemudian masukkan 200g-300g carrot cake yang telah dipotong dadu tadi bersama-sama dengan 2-3 s/b sambal, kacau rata kemudian pecahkan telur dalam kuali yang sama dan digaul rata, masukkan pula kicap manis, sos manis dan tauge, kacau hingga sebati dan bolehlah di angkat dan dihidangkan dengan sedikit hirisan daun bawang.

Bahan-bahannya:

1/2 mangkuk tiram (diambil isinya saja)

2 biji bawang putih (dicincang halus)

2 s/b kicap cair

2 biji telur ayam (digodak sikit)

2 helai daun bawang (dihiris)

Cara-caranya:

Panaskan sedikit minyak didalam kuali, masukkan bawang putih dan gaul sehingga naik bau, kemudian masukkan tiram dan kicap cair, gaul rata, kemudian tuangkan telur dan gaul lagi sehingga telur masak, taburkan daun bawang, gaul balik2kan dan tutup apinya, tuangkan didalam pinggan dan bolehlah dihidang.

Setelah aku buat kajian sebelum bikin rambut hari tu, inilah fesyen rambut yang sesuai aku pilih untuk fesyen terbaru rambut aku kali ini.
Rambut kat atas tu aku pernah buat 2 tahun yang lepas

Rambut gaya Jennifer Garner


Rambut ala Pink! aku memang minat dengat Pink, ganas yang nampak real.
Tapi rambut dia terlalu pendek so aku dapat gayakan dalam gambar je lahhhh....


Aku suka gaya rambut ni tapi kerana ada jambul tu aku malas cz nanti kena tiup angin aku kerja betulkan jambul je! ahhh.... malas!


Rambut ni pun aku suka tapi aku nak tukar rambut pendek plak so rambut ni aku buat dimasa akan datang!

Klik, jangan tak Klik!

Blog Widget by LinkWithin